Rekreasyonel amaçlı kullanılan alışveriş merkezlerinde iç mekan bitkilerinin organizasyonu ve kullanım parametrelerinin İstanbul (Avrupa Yakası) örneğinde incelenmesi

Modernleşen çağımızda değişen ve gelişen kentsel yapı toplumsal ve sosyal yapıyı da değiştirmiştir. Bu değişim sonucunda yeni ekonomik sistemler oluşmuş ve buna bağlı olarak da alışveriş mekanları değişmiştir. İnsanlar kentin günlük yoğunluğu içinde, zaman darlığı nedeni ile çeşitli gereksinimlerini gidermek için, her şeyin bir arada bulunduğu büyük alışveriş merkezlerine ihtiyaç duymuşlardır. Bu amaçla tasarlanan alışveriş merkezleri; kent yaşamında doğaya olan özlemin giderildiği, dekoratif amaçlı bitkilerin kullanıldığı ve insanların rekreasyon taleplerine cevap veren merkezler olarak tasarlanmıştır. Bu çalışmada ise; günümüzde çağdaş alışveriş merkezlerinde kullanılan ve rekreasyonel unsurlardan biri olan iç mekan bitkilerinin çeşitleri, kullanımı, ve tasarım yöntemleri incelenmiştir.

The organization of indoor plants which are used in the aim of recreational at shopping centers and assessment of application parameters in Istanbul (European side) example

Rekreasyonel amaçlı kullanılan alışveriş merkezlerinde iç mekan bitkilerinin organizasyonu ve kullanım parametrelerinin İstanbul (Avrupa Yakası) örneğinde incelenmesiÖzet: Modernleşen çağımızda değişen ve gelişen kentsel yapı toplumsal ve sosyal yapıyı da değiştirmiştir. Bu değişim sonucunda yeni ekonomik sistemler oluşmuş ve buna bağlı olarak da alışveriş mekanları  değişmiştir. İnsanlar kentin günlük yoğunluğu içinde, zaman darlığı nedeni ile çeşitli gereksinimlerini gidermek için, her şeyin bir arada bulunduğu büyük alışveriş merkezlerine ihtiyaç duymuşlardır. Bu amaçla tasarlanan alışveriş merkezleri; kent yaşamında doğaya olan özlemin giderildiği, dekoratif amaçlı bitkilerin kullanıldığı ve insanların rekreasyon taleplerine cevap veren merkezler olarak tasarlanmıştır. Bu çalışmada ise; günümüzde çağdaş alışveriş merkezlerinde kullanılan ve rekreasyonel unsurlardan biri olan iç mekan bitkilerinin çeşitleri, kullanımı, ve tasarım yöntemleri  incelenmiştir.Anahtar kelimeler: Alışveriş merkezi, iç mekan bitkilendirmesi, iç mekan peyzajı, iç mekan dekoratif bitkileri The organization of indoor plants which are used in the aim of recreational at shopping centers and assessment of application parameters in Istanbul (European side) exampleAbstract: In our modernizing era progressing and transforming urban formation also renewed public and social composition. As a result of that transformation new economic systems have been emerged and in association shopping places have changed. Individuals in urban rush, due to narrow time period to satisfy their plenty of needs expected huge shopping centers in which they will be able to access all issues. With this object in mind, designed shopping centers; are designed as centers eliminating natural landscape affection in metropolitan life, applied decorative intended plants and responding individual’s recreation expectations. Whereas in the present study; as one of the recreational issues and used in contemporary shopping centers types of indoor plants, their use and design methods are investigated.             Keywords: Shopping centers, indoor environment plantation, landscape of indoor environment, decorative indoor plants.  Received: 24 April 2014 - Accepted: 24 May 2014To cite this article: Bozkurt, S.G., Ulus, A., 2014. Alışveriş merkezlerinde rekreasyonel amaçlı kullanılan iç mekan bitkilerinin organizasyonu ve kullanım parametrelerinin İstanbul (Avrupa yakası) örneğinde incelenmesi. Journal of the Faculty of Forestry Istanbul University 64(2): 24-40. DOI: 10.17099/jffiu.60410

___

  • Acar, G., 2006. Alışveriş Merkezlerinde Peyzaj Tasarımı. Yüksek Lisans Tezi. Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı, Ankara.
  • Aker, S., 2003. Tasarım ve Mesleki Resim (Birinci Baskı). Yapa Yayınları, İstanbul, s.153.
  • Aktaş, G.,G.,2011. Çağdaş Alışveriş Merkezlerinde Rekreasyonel İç Mekan Organizasyonu Önerileri. Anadolu Üniversitesi Sanat ve Tasarım Dergisi, Sayı 1, Kasım, 2011, ISSN : 2146-7692, s.1-13.
  • Baturlar, F., 2011. İç Mekanda Bitki Kullanımının Estetik ve Fonksiyonel Özellikler Yönünden İrdelenmesi. Yüksek Lisans Tezi. Mustafa Kemal Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı, Antakya/Hatay.
  • Birol, G., 2005. An Alternative Approach for Analysis of Traditional Shopping Spaces and a Case Study on Balıkesir. Trakya University Journal of Science 6(1): 63- 75.
  • Çepel, N., 1985. Orman Ekolojisi (Birinci Baskı), İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Yayınları, İstanbul, s.175.
  • Güngör, H., 1972. Temel Tasar (Birinci Baskı). Çeltüt Matbaacılık, İstanbul, s.88.
  • Khabbazi, A.P., 2009. Alışveriş Merkezlerinde Dekoratif Olarak Kullanılan İç Mekan Bitkilerinin Kullanım Parametrelerinin Saptanması Üzerine Bir Araştırma. Yüksek Lisans Tezi. Gazi Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, El Sanatları Eğitimi Anabilim Dalı, Ankara.
  • MEGEP, 2007. Mesleki Eğitim ve Öğrenim Sisteminin Güçlendirilmesi, İç Mekan Bitkileri, Ankara: Milli Eğitim Bakanlığı Ders Modülü, s.10, 11, 14.
  • Oral, N., 1991. İç Mekan Süs Bitkileri (İkinci Baskı). Çevre Yayınları, İstanbul, s.9,11, 13.
  • Seçkin, Ö.B., 2003. Peyzaj Uygulama Tekniği (Birinci Baskı). İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Yayınları, İstanbul, s.145.
  • Turhan, E. 2007. Mimari Tasarımda Cam Kullanımı ve AVM Merkezlerinde değerlendirilmesi. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. İstanbul Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Mimarlık Bölümü Anabilim Dalı, İstanbul, s.107.
  • Ulus, A., 1993. Bazı İç Mekan Süs Bitkilerinin Kullanım Tekniği Üzerine Bir Araştırma. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. İstanbul Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı, İstanbul. s.3, 9.
  • Yazgan, M., 1990. İç Mekan Süs Bitkileri (Birinci Baskı). Ankara Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Yayınları, Ankara. s. 11.
  • Yazgan, M, Uslu, A., Tanrıvermiş, E., 2003. İç Mekan Bitkileri (Birinci Baskı). Saksı Süs Bitkileri Üreticiliği Derneği Yayınları, Ankara. s.1, 13, 53, 54, 57, 76, 230.
  • Yazgan, M., Uslu, A., Özyavuz, M., 2009. İç Mekan Bitkileri ve Tasarım (Birinci Baskı). Ankara Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Yayınları, Ankara. s.18, 19.