YAŞAM SANDALI ETİĞİ

Yaşam sandalı etiği ekolojik, etik ve politik bir teori olarak ortaya çıkmıştır. Hardin bu teoriyi insan nüfusunun giderek artması, iklim değişikliği, doğal kaynakların azalması ve bunlara paralel olarak göçmen sorunu gibi problemlerin çözümü için ortaya atmıştır. Hardin yaşam sandalı etiğini çevrecilerin uzaygemisi etiğine karşı olarak öne sürer. Bu bağlamda paylaşımcı etik yerine, kendi mülkünü veya kaynaklarını koruyucu bir etik ortaya koyar. Bu tutumla Hardin zengin ülkelerin göçmenlere tamamen kapılarını kapayarak kendi zenginliklerini korumaları gerektiğini belirtir. Hardin’in yaşam sandalı etiği günümüz Suriye sorununda Avrupa’nın temel politikası olmuştur. Bu bağlamda Hardin’in yaşam sandalı etiği insan haklarının yalnızca Avrupa insanı için geçerli olduğunu bir kez daha göstermiştir

Lifeboat Ethics

Lifeboat ethics first appeared as an ecologic, ethical and political theory. Hardin comes up with this theory as a solution for increasing human population, climate change, decrease in the natural resources and the immigrant issue these problems brought about. Hardin also puts forward this lifeboat ethic as a counter theory against environmentalists’ spaceship ethic. In this regard, he suggests an ethics that protects the properties or resources of countries instead of sharing them. On this account, Hardin makes it clear that rich countries should close the doors to immigrants and preserve their richness. Recently, Hardin’s account of lifeboat ethics has been Europe’s main policy on the Syrian issue. With this context, Hardin’s lifeboat ethics has confirmed once again that human rights only apply to the European people

___

  • Callicott, J. Baird; Frodeman, Robert (2009), Encyclopedia of Environmental Ethics and Philosophy, GALE, New York.
  • Cairns, John (Summer 2010), Garrett Hardin’s Lifeboat Ethics Applied to Environmental Migrants, The Social Contract, Volume 20, No. 4.
  • Hardin, Garrett (1968), The Tragedy of the Commons, Science, Vol. 162, No. 3859.
  • Hardin, Garrett (Fall 2001), Living on a Lifeboat A reprint from BioScience, October 1974 – The Social Contract, Volume 12, No. 1.
  • Hardin, Garrett (Fall 1992), Ever More Californians? (A Book Review), The Social Contract, Volume 3, No. 1.
  • İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi, 1948.
  • Kant, Immanuel (2002), Ahlak Metafiziğinin Temellendirilmesi, (Çev: İoanna Kuçuradi), Türkiye Felsefe Kurumu Yayınları, Ankara.
  • Keleş, Ruşen İ. Hamamcı, Can (1997), Çevrebilimi, imge Kitabevi, Ankara.
  • Ünder, Hasan (1996), Çevre Felsefesi, Doruk Yayınları, Ankara.
  • Smith, Adam (1976), An Inquiry into the Nature and Causes of the Wealth of Nation, (Ed: Edwin Cannan), The University of Chicago Press, Chicago.
  • Şahin, Yusuf (2004), Etik Ama Otoriter Bir Kavram: “Kültürel Taşıma Kapasitesi”, Ankara Üniversitesi SBF Dergisi, Cilt 59, Sayı 4, Ankara.