TÜRK DiN MOSiKiSi FORMLARI

Türkler, İsliim öncesinde olduğu gibi İslam sonrasında da, doğum, sünnet, evlilik, ölüm vs. gibi hayatın hemen her safhasında mfisik!den azam! dı:recede istifade etmişlerdir. Özellikle büyük itina gösterdikleri din! hayatlarında mfisiklye geniş ölçüde yer vermeleri, zamanla, kendine mahsus birtakım özellikleri bulunan ve "Türk Din Müsiklsi" olarak adlandırılan bir mfisik1 türünü ortaya çıkarmıştır. Bu mOsikinin sahip olduğu özelliklerin başında ise, "eser bestelenmesinde uyulması gereken beste kalıp ları" manasma gelen formlar gelmektedir. Bu formların neler olduğu ve ne gibi özellikleri taşıdığı hakkında bilgi sahibi olmak, hiç şüphesiz icra ediien Dini Mfisiki eserlerini daha da anlaşılır kılacaktır. işbu çalışma, Türk Din MOsikisi Formları hakkında ayrıntılı bilgiler vermeyi amaçlamaktadır.

Forms of The Turkish Religious Music

___

  • AKDOGAN Bayram, "Türk Din Mfisik'isi'nin Aiıadolu'da Doğuşu ve Tarihi Seyri Hakkında Bazı Müliihazalar", Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi ·Dergisi, C. XLN, S. 1, Ankara 2003, s. 345-371.
  • ----------- Türk Din Miisikfsi'nde Formlar, (Seminer), Ankara Üniversitesi ilahiyat Fakültesi, Ankara 1990.
  • -'"--------- "Din Görevlilerine Müsik'i Eğitimi Verilmesi Hakkında Örnek Bir Metod", Ankara Üniversitesi İlalıiyat Fakültesi Dergisi, C. XLJII, S. 2, Ankara 2002, s. 317-352.
  • AKDOÖU Onur, Türk Müziğinde Türler ve Biçimler, İzmir 1996.
  • AKPINAR Hüseyin, Giilşenilikte lvfiisiki ve Miisikişinaslar, (Basılmamış Doktora Tezi), Harran Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Şanlıurta 2003.
  • CAN Halil, "TasavvufMfisikisi", TasavvufKitabı (Haz. Cemil Çiftçi), Kitabevi Yay., İstanbul 2003, s. 465-475.