Sistem tanımlama yöntemlerinin karıştırmalı kesikli reaktöre uygulanması

Bu çalışmada ceketli kesikli bir reaktör olarak kullanılacak karıştırmalı bir tankın doğrusal parametrik girdi-çıktı verilerinden oluşan modelin sistem tanımlama yöntemleri kullanılarak belirlenmesi gerçekleştirilmiştir. Çıkış değişkeni tank sıcaklığı, giriş değişkeni ise dalgıç ısıtıcıdan verilen ısının yer aldığı doğrusal modelin parametreleri üç farklı yöntemle bulunmuştur. Bu yöntemlerin uygulanabilmesi için giriş değişkenine kare dalga sinyal verilmiş, girdi ve çıktı verileri alınarak en küçük kareler yöntemi, Şifrelenmiş en küçük kareler yöntemi ve geliştirilmiş en küçük kareler yöntemleri ile doğrusal model parametreleri hesaplanmıştır. Elde edilen modelin sistemi yeterince tanımlayıp tanımlamadığını anlamak için ayarlanabilir değişkene basamak etki verilerek tank sıcaklığının zamanla değişimi incelenmiştir.

Application of system identification methods to the agitated batch reactor

In this paper , agitated batch reactor was modelled with linear parametric input-output model by using the system identification technique. The reactor temperature and heat were selected as output and input, respectively. Model parameters were calculated by using three parameter estimation methods. Square wave signal was selected as input signal. Input and output values were collected from system and model parameters were estimated by using recursive least square method, filtered least square method and extended least square method. In order to test the model validation, step response technique was used.

___

  • 1. D.W. Clarke, C. Mohtadi, P.S. Tuffs , Generalized Predictive Control – Part I. The Basic Algorithm, Automatica, 23, 137-148, 1987.
  • 2. C. Garcia , M. Morari, Internal Model Control 1. A unifying review and some new results, Ind. Eng. Chem. Process. Des.Dev., 21 308-323, 1982.
  • 3. D.W. Clarke , P.J. Gawthrop , Self Tuning Controller, Proceeding of the Institution of Elec. Eng. , 122, 929-934, 1975.
  • 4. L. Ljung, System Identification: Theory for the User. Prentice Hall Ltd., New York, 1987.
  • 5. T. Söderström , P. Stoica, System Identification, Prentice Hall Ltd., New York., 1989.