Kobalt esaslı elektrotlarla kaplanan malzemelerin iç yapı ve mekanik özelliklerinin incelenmesi

Bu çalışmada düşük karbonlu ve AISI 304 standardındaki paslanmaz çeliğin yüzeyi elektrik ark ve TIG kaynak yöntemi uygulanarak kobalt esaslı elektrot ile kaplandı. Kaplama işleminde Stellite 6 ve Stellite 12 olarak bilinen Co esaslı elektrotlar kullanıldı. Daha sonra üzeri kaplanan numunelerin kaplama tabakası incelendi. Kaplanan tabakanın iç yapısı, taramalı elektron mikroskobu ile incelenip enerji dispersif spektrometresi (EDS) ile analiz edildi ve ayrıca mikrosertliği ölçüldü. Yüzey kaplama işleminden sonra ana metale göre daha sert ve dolayısıyla dış etkilere karşı daha dayanıklı bir yüzey tabakası elde edildi. Ayrıca kaplama işlemi sonucunda ana metal ile kaplama tabakası arasında M23C6 karbürlerinden oluşan ince bir tabakanın meydana geldiği gözlendi. Sertliği 1900 VSD civarında olan bu tabakanın oluşumu kimyasal bileşim ve işlem sırasında malzemede meydana gelen faz dönüşümlerine dayandırılarak açıklandı.

Investigation of microstructure and mechanical properties of materials cladded by co-based electrodes

In this study low-carbon steel and AISI 304 stainless steel was cladded with Co-based electrodes using electric arc welding and tungsten inert gas welding. Cobalt based electrodes, Stellite 6 and Stellite 12, were deposited onto steel plates. Appropriate samples were taken from the hardfaced materials and the surface layer structure was investigated. The microstructure and properties of the hardfaced material was investigated by scanning electron microscopy, chemical analysis and microhardness measurements. After surface cladding a surface layer which is harder than the base metal and more resistant to the external effects was obtained. Moreover, a this transition layer consisting of M23C6 type carbides was observed between the base metal and the surface layer. Formation of this layer that has a microhardness of approximately 1900 VHN is explained in terms of chemical composition and phase transformation which take place in the material during cladding process.

___

  • 1. ASM Handbook, Welding, Brazing, and Soldering, The Materials Information Society, USA, Volume 6, p., 789, 1993.
  • 2. R.C., Brooks, Heat Treatment, Structure and Properties of Nonferrous Alloys, American Society for Metals, Metals Park, Ohio 44073, USA, 1982.
  • 3. H. Çelik ve M. İzciler, WC-Co esaslı kesici takımlarda tane büyüklüğü ve kobalt içeriğinin aşınma direncine etkisi, P.Ü., Müh. Fak., 6. Denizli Malzeme Sempozyumu, Denizli, 416-424 s, 1995
  • 4. H.Çelik, Investigation of machinability in Co and Cr containing hard materials heated by plasma arc, Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, Mühendislik Bilimleri Dergisi, Cilt 2, Sayı 2, 123-127 s, 1996.
  • 5. K.C.Antony, J.Glenny, J.E.Northwood, Metals Handbook, Hardfacing, Welding, Brazing and Soldering, 9th ed., Vol 6, American Society for Metals, 771-793, 1983.
  • 6. P.Crook, And H.N.Furmer, ASM Handbook, Friction and Wear of Hardfacing Alloys, Friction, Lubriciant, and Wear Technology, Vol. 18, 758-765 p, 1992.
  • 7. W.Schwarz, and H.Warlimont, A new Series of Cobalt-based Amorphous Alloys and Engineering Applications, 1099 p, 1997.
Fırat Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-2708
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Yayıncı: FIRAT ÜNİVERSİTESİ