Yüksek Enerjili Öğütme İşlemi Uygulanan 316L Paslanmaz Çeliğinin Özelliklerinin İncelenmesi

316L paslanmaz çelik göstermiş olduğu üstün korozyon özelliklerden dolayı pek çok uygulamada kullanılabilmektedirler. Özellikle, son yıllarda toz metalürji metotlarıyla 316L paslanmaz çelik tozları kullanılarak metal parçalar üretilmektedir. Yüksek enerjili değirmen kullanılarak öğütülmesi ve öğütülen tozların özelliklerindeki değişim toz metalurjisi metoduyla üretilen parçaların üretim şartlarının iyileşmesine neden olabilecektir. Bu amaçla, bu çalışmada ticari olarak temin edilen 316L paslanmaz çelik tozları yüksek enerjili değirmende öğütme işlemine tabi tutularak ve bu tozlardan parça üretilerek elde edilen numunelerin özelliklerindeki değişimler ortaya konulmuştur. Öğütme süresi olarak 12 ve 24 saat seçilmiştir. Aşırı öğütme sürelerinde yapı içerisinde intermetalik fazların oluştuğu gözlemlenmiştir. Bunun yanında tozların oksijene olan afinitelerinde artışlar meydana gelmiştir. Öğütme süresindeki artış toz boyutlarının nanometre seviyelerine düşmesine neden olmuştur. Bunun yanında, 12 saat öğütme uygulanmış tozun ergime sıcaklığı, uygulanmamış tozun ergime sıcaklığına göre %20 daha düşük çıkmıştır. Elde edilen 12 ve 24 saat öğütülen 316L tozlarının partikül boyutunda artan öğütme süresiyle beraber artış meydana gelmiştir. İdeal öğütme süresinin 12 saat olduğu görülmüştür. 12 saat öğütme sonunda 316L paslanmaz çeliğin ergime sıcaklığında % 20’lik bir azalış meydana geldiği görülmüştür. 12 saat öğütülmüş numunenin sinterlenmesi başarıyla gerçekleştirilmiş ve bulk numune elde edilmiştir.

___

  • [1] Karabulut, H., ÇITAK, R., & Çinici, H., Mekanik Alaşımlama Süresinin Al+% 10 Al 2 O 3 Kompozitlerde Eğme Dayanımına Etkisi, Yüksek Lisans, Journal of the Faculty of Engineering & Architecture of Gazi University, (2013).
  • [2] Söyler, A. U. Mekanik Alaşımlama Yöntemleri İle Üretilmiş Al-fe Tabanlı Sic Ve Y203 Pekiştiricili Kompozitlerin Geliştirilmesi Ve Karakterizasyonu, Doktora, İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, (2008).
  • [3] Şimşek, İ. J. L. A. L., Yıldırım, M., Tunçay, T., Özyürek, D., & Şimşek, D. (2018). Mekanik Alaşimlama/Öğütme Yöntemi İle Üretilen Al-SiC Kompozitlerin İncelenmesi. Technological Applied Sciences, 13(2), 165-171.
  • [4] Şimşek, İ. (2019). Mekanik alaşımlama yöntemi ile üretilen farklı miktarlarda ZrO2 takviyeli Al-2Gr matrisli kompozit malzemelerin aşınma performanslarının incelenmesi. El-Cezeri Journal of Science and Engineering, 6(3), 594-605.
  • [5] Ataç, A. M., & Güral, A. (2013). Çinko-Alüminyum (ZA) alaşımlarının mekanik alaşımlama yöntemiyle üretilebilirliği üzerine bir çalışma. Politeknik Dergisi, 16(4), 147-154.