PETRİ AĞLARI İLE SU ARITMA SİSTEMİNİN MODELLENMESİ

Bu çalışmada, su arıtma sisteminin zamanlanmış petri ağı ile modellemesi yapılmıştır. Su arıtma sitemleri mikrodenetleyiciler ile otomatik olarak kontrol edilebilmektedir. Gerçekleştirilen kontrol sistemlerinin uygun olup olmadığını belirlemek amacı ile benzetim yöntemleri kullanılır. Böylece gerçekleştirme aşamasına geçilmeden önce, sistemin hataları belirlenir ve çözüm üretilir. Petri ağı benzetim amacı ile kullanılan ve fazla matematiksel bilgi gerektirmeyen grafiksel bir yöntemdir.  Su arıtma sistemine ait özelikler zamana bağlı olarak belirlenip petri ağı ile modellenmiştir. Yapılan modellemenin sorunsuz bir şekilde çalıştığı görülmüştür.

___

  • E. Lopez-Mellado, 2002, ‘Analysis of discrete event systems by simulation of timed petri net models’, Mathematics and Computer in Simulation 61,53-59
  • Karcı, A.,1997, Petri Ağları, Yüksek Lisans Semineri, Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü
  • Erden, Z, Erkmen, A.M ve Erden, A. 1998, Kavramsal Tasarım Otomasyonu: Mekatronik Tasarımda Petri Net Uygulaması(I), Endüstri & Otomasyon, 16,17.
  • Erden, Z.,Erkmen, A.M., ve Erden, A.,1998, Kavramsal Tasarım Otomasyonu: Mekatronik Tasarımda Petri Net Uygulaması (II), Endüstri & Otomasyon, 16-20.
  • Gönüllü, R.,2003, İnverter Topolojilerinin Petri Ağlarıyla Modellenmesi ve Analizi , Yüksek Lisans Tezi, Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü