THE EFFECTS OF PRACTICING QANUN WITH WEIGHTING MATERIALS ON THE PERFORMANCE AND THE PHYSIOLOGICAL STRUCTURES

In this study, it was aimed to determine positive and negative effects of practicing qanun with weighting materials on the performance and the physiological structure of qanun performers. This study carries importance from the point of researching the positive or negative effects of this method on the performance of the qanun and physiological structure of qanun players which is a new pattern to the literature. This study which is important from the point of guiding the performers who intend to practice with this method is based on document survey and interview technique in the qualitative research model. 10 qanun performers were interviewed based on the interview form containing semi-structured questions. According to the findings obtained from those performers, the duration of the positive effects such as comfort and agility in performance was too short and imbalances were experienced in the coordination of hands and catching the metronome speed. The majority of the performers who participate the interviews were seen to encounter negative effects related to the physiological structure.

AĞIRLIK MALZEMELERİYLE KANUN ÇALIŞMANIN İCRAYA VE FİZYOLOJİK YAPIYA ETKİLERİ

Bu çalışmada, ağırlık malzemeleri kullanarak kanun çalışmanın, icraya ve insanın fizyolojik yapısına yönelik olumlu ve olumsuz etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Literatürde henüz çok yeni olan bu yöntemin, çalgı icrasına ve insanın fizyolojik yapısına olan olumlu ya da olumsuz etkilerinin ilk kez araştırılması açısından bu çalışma önem taşımaktadır. Bu yöntemle çalışmak isteyen icracılara yol göstermesi açısından da önemli olan bu çalışma, nitel araştırma modelinde, kaynak tarama ve görüşme tekniğine dayanmaktadır. 10 kanun icracısı ile yarı yapılandırılmış sorulardan oluşan görüşme formunun uygulanmasına dayalı görüşmeler yapılmıştır. Bu icracılardan elde edilen bulgulara göre, icrada rahatlık, atiklik gibi olumlu etkilerin süresinin çok kısa olduğu, el koordinasyonunda ve metronom hızına uymada dengesizlik yaşandığı ortaya çıkmıştır. Görüşmeye katılan icracıların çoğunluğunun, fizyolojik yapıya yönelik olumsuz etkilere maruz kaldıkları da görülmüştür.

___

  • Akı, E., (1995). Müzisyenlerde Üst Ekstremite ve Gövde Değerlendirmesi. Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bil. Enst., Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Ankara.
  • Baran, A., (2012). Flight Of The Bumble Bee [Video]. Erişim: http://www.youtube.com/watch?v=-pnocRlmUa4, 12.12.2012.
  • Karasar, N., (2010). Bilimsel Araştırma Yöntemi. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
  • Livaneli, Z., (2012). Mutluluk. (9. Basım). İstanbul: Doğan Egmont Yayıncılık.
  • Özer, Y., (1997). Bilim Perspektifinde Müzik. (1. Basım). İzmir: Dokuz Eylül Yayınları.
  • Say, A., (2005). Robert Schumann. Müzik Ansiklopedisi 3. Ankara: Müzik Ansiklopedisi Yayınları.
  • Wolcott, H.F., (1994). Transforming Qualitative Data: Description, Analysis and Interpretation. Newburry Park, CA: Sage.
  • Yağışan, N., (2004). Çalgı İcracılarında Kas-İskelet Problemleri ve Nedenleri. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Sayı:11, 561-574. Erişim: http://www.sosyalbil.selcuk. edu.tr/sos_mak/makaleler/Nihan%20YA%C4%9EISAN/%C3%87alg%C4%B1%20 %C4%B0crac%C4%B1lar%C4%B1nda%20Kas%20%C4%B0skelet%20Problemleri% 20.pdf, 11.12.2012.
  • Yıldırım, A. ve Şimşek, H., (2008). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri. (6. Basım). Ankara: Seçkin Yayıncı