DÜNYADA ÜÇ ÖNEMLİ SAVAŞIN ETKİSİYLE OLUŞAN RESİMLER

"Sanat" ve "Siyaset". Her iki kavramın da insanlar üzerinde hem birleştici hem de ayrıştırıcı güçleri olduğu bir gerçektir. Genel bir bakış açısıyla "Sanat", hem bireylerin sahip olduğu tüm duygu ve düşünceleri kendilerine özgü bir bakış açısı ile aktarmalarını hem de bu zemin üzerinde geliştirdikleri üslup farklılıkları sayesinde insanların ayırt edici özelliklerini ortaya çıkartmalarını sağlar. Ancak "Sanat" düşünsel ve kavramsal açıdan tüm bunları sağlamasının yanı sıra, diğer bir taraftan da kitleler üzerinde öyle büyük etkiler yapar ki bu durum kimi zaman bir çağın kapanıp bir diğer çağın açılmasındaki en büyük göstergelerden biri olarak da değerlendirilmektedir. Bu duruma, sınıfsal mücadelenin artık eyleme dönüşmesi diyebiliriz. Buradaki sınıfın ayaklanmasını ve var olan düzene karşı tepki göstermesini sağlayan en büyük etkenlerden birisinin sanat ve bu sanatı yapan sanatçıların olduğunu da söylemek doğru olacaktır. Bu mücadelenin sonunda sosyo- kültürel yaşamın daha demokratik bir yaşam düzenine kavuştuğu ve insan haklarının da daha ön plana çıktığı bir yapılanmaya dönüştüğü görülmektedir.

THE PAINTINGS CREATED WITH THE EFFECT OF THE THREE BIG WORLD WARS

"Art and Politics". It is a fact that these concepts both have connective and disconnective forces. In general perspective art helps individuals to present all their emotions and thoughts with their own perspective and also it helps people to bring to light their distinctive features through the style difference which they have built up in this base. But when "Art" help all these things to be achieved in intellectual and conceptual ways at the same time it hasbig effects over the crews which are considered as one of the biggest legends of ending one era and begging of an another. We can say that thi case is the transformation of the categorical struggle into action. It will be correct to say that art and the artist are one of the biggest factors which helps this class to rise in revolt and make a response against to the existent system. At the end of this struggle we can see that the socio-cultural life reaches a more democratic living system and it turns into a more humanistic structure.

___

  • Akalın, T., Başar, G., Çevik, S.K. ve Kanat, S., (2012). 1983’ten Günümüze Siyasi Partilerin Kültür ve Sanat Politikaları. Ankara: Öncü Yayınları.
  • Altıntaş, O., (2007). Sanat Eğitimi ve Çağdaş Türk Resminde Nü. Ankara: Sur Yayıncılık.
  • Artun, A., (2011). Sanat Manifestoları Avangard Sanat ve Direniş. İstanbul: İletişim Yayınları.
  • Clark, T., (2011). Sanat ve Propaganda. Çev: Esin Hoşsucu. İstanbul: Ayrıntı Yayınları.
  • Cırlot, L., (2007).Francisco de Goya. İspanya: Prado Müzesi II, «Dünyanın Müzeleri», Bölüm 7.
  • Kreft, L., (2011). 20. Yüzyılda Sanat ve Siyaset. Editör: Ali Artun. “Sanat Siyaset”. İstanbul: İletişim Yayınları.
  • Ncwman, M., (1982). Leon Golub, Michael Ncman’la söyleşi.London: Catolog, Institute of Contemporary Arts.
  • Ötgün, C., (2008). Sanatın Şiddeti ve Sınırları. Ankara: Gazi Üniversitesi Sanat ve Tasarım Dergisi. Sayı: 1, ss:90-103. Schama, S.Pablo Picasso. BBC Sanatın Gücü Adlı Belgesel.
  • Yıldırım, A. ve Şimşek, H., (2011). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri. Ankara: Seçkin Yayınları.
  • Zaimoğlu, M., (2011). Dönemim Ruhu Otto- Dix Metropolis, 1928. http://guzelsanat.wordpress.com/category/uncategorized. Erişim: 02013.
  • Wolf, N., (2005). Dışavurumculuk/Ekspresyonizm. İstanbul: Taschen ve Remzi Kitapevi Ortak yayını.