SİGORTACILIK TEKNİK KARŞILIKLARINDAKI DEĞİŞENFAKTÖRLERİN TRAFİK MUALLAK HASAR VE IBNR ETKİSİ ÜZERİNE BIR ARAŞTIRMA

Ülkemizde trafik sigorta poliçe fiyatları artan hasar/prime bağlı olarak yıllar içerisinde hızlı yükselmiştir. Sigorta şirketleri de bu oranları dengeleyebilmek için 2015 yılında poliçelerine yüksek zamlar uygulamak zorundakalmışlardır. Özellikle bazı araç gruplarındaki trafik poliçe fiyat artışları sebebi ile; kanun, mevzuat ve yönetmelik değişiklikleri ile hasar primi azalmaya yönelik çalışmalar başlatılmıştır. 2016 yılından itibaren yüksek hasar/prime rağmen kamuoyu baskıları sebebi ile trafik poliçe primlerimde indirim söz konusu olmuştur. Diğer taraftan da bu durumun bilançolardaki olumsuz etkisini azaltabilmek için teknik karşılıklarda ve özellikle muallakhasar kaleminde bir dizi değişiklikler yaşanmıştır.Literatürde pek çok araştırmacı sigortacılık teknik karşılıkların bir bütün olarak incelemiş ve analizler yapmıştır. Daha çok kazanılmış prim karşılıkları ve denetimleri konusunda çalışmalar görülmüştür. Teknik karşılıklar altı alt başlıktan oluşmasına rağmen sigortacılık trafik branşında üç alt başlık önem kazanmaktadır. Bunlar; kazanılmamış primler karşılığı, devam eden riskler karşılığı ve muallak tazminat karşılıklarıdır.Teknik karşılıkları etkileyen en önemli değişkenlerden biri “muallak hasar” ve “gerçekleşmiş ancak raporlanmamış tazminat karşılığı” (IBNR) dır. IBNR özellikle trafik branşı için çok önemli bir tazminat kalemidir. Sigortaşirketleri gerçekleşen fakat kendilerine ihbar edilmeyen (bilgisi olmayan) dosyalar ile karşı karşıyadır. Özellikle trafik bedeni (maluliyet ve vefat) dosyaları için bilinmeyen fakat gelecekte ihbar olunacak muallaklar vardır.Bu çalışmada Türk sigorta sektörü; 2011 ve 2017 dönemleri teknik karşılık, toplam muallak karşılık, toplambrüt trafik muallak, IBNR, toplam ıskonto ve kazanma / kaybetme kalemleri incelenmiştir. Hesaplamada değişenfaktörlerin teknik karşılıklar üzerinde etkisi incelenmiş ve bu etkinin büyüklüğü lineer trend analizi ve regresyonmodeli aracılığıyla 2018 ve 2019 yılları sonunda oluşacak tutarlar tahmin edilmiş ve tablolar analiz edilmiştir. 2011ve 2015 arası IBNR değerleri belirli bir eğilimde artış gösterirken; 2016 ve 2017 yılları sonuçlarında ve 2018-2019tahminlerinde çok yüksek artışlar gözlemlenmiştir. Bu artışın en büyük sebebi ise kademeli IBNR geçişinin 2019yılsonunda tamamlanacak olmasıdır. 2019 yıl bitiminde hesaplanan IBNR’ın %100’ü bilançoya yansıtılacaktır.

A STUDY ON EFFECTIVENESS OF CHANGING FACTORS IN INSURANCE TECHNICAL PROVISIONS ON TRAFFIC OUTSTANDIG CLAIM AND IBNR

Motor third party liability (Traffic) policy prices in our country have risen rapidly over the years due to increasing claim / premium. Insurance companies have also had to apply high hike rates to their policies in 2015 in order to balance these rates. Especially due to traffic policy price increases in some vehicle groups; regulatory changes, as well as efforts to reduce damage premiums have been initiated. Despite high claim / prime, traffic policy premiums have been reduced due to public pressure since 2016. On the other hand, a number of changes have been made in the technical counterparts, and in particular the outstanding claim item, in order to reduce the negative effect of this situation on the balance sheet. In the literature, many researchers have analyzed and observed the insurance technical provisions as a whole. More work has been reported on premium provisions and inspections. Although the technical provisions consists of six subtitles, in the traffic insurance branch the three of the subtitles gain importance. These are unearned premium provision reserve, unexpired risk reserve and outstanding claims reserve. One of the most important variables which effecting technical provisions are “outstanding claims” and “incurred but not reported reserves” (IBNR). Especially IBNR is the most significant subject for the traffic branch. Insurance companies come to face with the incurred but not reported files. There are unknown outstanding claims though which will be reported in the future specifically in the traffic bodily (disability and death) files. In this study, the Turkish insurance sector; was analyzed; between 2011 and 2017 for technical provision, total outstanding claim, total gross traffic outstanding, IBNR, total discount and gain / loss items. The effects of the changing factors on calculation of technical prevision are observed and the estimation of the size of this effect is estimated for the end of 2018 and 2019 with the linear trend analysis and regression model. While the IBNR values showed a certain trend increase between 2011 and 2015, a tremendous increase observed in the results of 2016 and 2017 and in the estimations of 2018-2019. The most significant reason of this increase is the gradual IBNR will be finalized in 2019. At the end of 2019, the 100% of the IBNR will be reflected to balance sheet.

___

  • AKPINAR, IŞIL ve DEMİRBİLEK. “Türk Sigorta Sektöründe Rekabet Gücü ve Yapısal Analiz”, Finansal Araştırmalar ve Çalışmalar Dergisi, cilt:1, sayı:1, 2009, s.1.
  • ALTAN, Mitra Salimi. “Türk Sigortacılık Sektöründe Etkinlik: Veri Zarflama Analizi Yöntemi ile Bir Uygulama”, Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 12/1, 2010, s.185-204.
  • BREUSCH, T.S. and PAGAN, A.R. “A Simple Test for Heteroscedasticity and Random Coefficient Variation”, Econometrica, Vol:47, 1979, pp.1287–1294.
  • BROSEMER, Martin. “Treatment of Technical Provision under Solvency II”, 2011, Munich Rea. pp.1
  • DURSUN, Günay Deniz ve KABLAN, Ali. “Sigorta Şirketlerinde Karşılıklar ve Muhasebeleştirilmesi”, Marmara Üniversitesi Sosyal Araştırmalar Dergisi, 12/1, 2017, ss.69-76.
  • DREKSLER, Susan. “Solvency II, Tecnical Provision of General Insurance”, Institute and Faculty of Actueris, 2013, pp..43
  • ELDELİKLİOĞLU, İrem Aral. “Risk Yönetimi & Sigortacılık”, Ed. Erdem KIRKBEŞOĞLU, “Sigorta İşletmelerinin Denetimi”, Gazi Kitapevi, Ankara, 2015, ss.253-255.
  • GALTON, F. “Family Likeness in Stature”, Proceedings of Royal Society, London, 1886, pp.42-72.
  • ORUÇ, Levent. “Sigorta Şirketlerinin Hesaplamakla Yükümlü Oldukları Kazanılmış Primler Karşılığı”, Reasürör Dergisi, Milli Reasürans T.A.Ş., Ceyma Matbaası, istanbul, 2014, ss.4-16.
Finansal Araştırmalar ve Çalışmalar Dergisi-Cover
  • ISSN: 1309-1123
  • Başlangıç: 2009
  • Yayıncı: Marmara Üniversitesi