Mevduat bankalarının performansının anp-topsıs ve anp-vıkor bütünleşik yaklaşımlarıyla karşılaştırmalı analizi: Borsa İstanbul (xu banka) üzerine bir uygulama

Analitik ağ süreci (ANP) yöntemiyle çok kriterli karar verme problemlerinde yer alan tüm elemanlar (kriterler-alternatifler) arasındaki etkileşimler ve ilişkiler hiyerarşik yapı varsayımı olmaksızın ağ modeli ile ele alınabilmektedir. Çalışmada mevduat bankalarının finansal performanslarını değerlendirmek üzere belirlenmiş olan finansal rasyolar ANP’nin kriterlerini oluşturmakta ve bu kriterlerin ağırlıkları ya da önem düzeyleri de ANP yöntemi ile hesaplanmaktadır. Hesaplanan bu ağırlıklar ise bankaların performans sıralamasını belirlemede faydalanılan TOPSIS ve VIKOR yöntemlerinde kullanılmaktadır. Borsa İstanbul banka endeksinde yer alan 12 mevduat bankasının 2011 ve 2012 yıllarına ilişkin finansal performans sıralaması belirtilen çok kriterli karar verme yaklaşımlarından faydalanarak ortaya konmakta ve elde edilen sonuçlar karşılaştırılmaktadır.

A comparative financial performance analysis of deposit banks with anp-topsis and anp- vikor integrated approaches: An application on İstanbul stock exchange (xu bank)

The interactions and relations among all the elements (criteria-alternatives) of multi criteria decision making problems can be considered through a network model in analytic network process (ANP) method without the assumption of hierarchic structure. In this study the financial ratios that were specified to evaluate the financial performance of deposit banks constitute the criteria of ANP and the weights or priorities of these criteria have been calculated by using ANP method. The criteria weights calculated have been used in TOPSIS and VIKOR methods which were utilized in order to determine the performance ranking of the banks. For 2011 and 2012 the financial performance ranking of 12 deposit banks listing on the bank index of İstanbul Stock Exchange have been determined by utilizing the mentioned multi criteria decision making approaches and the obtained results have been compared.

___