BÜYÜK ve ORTA BOY İŞLETMELER için FİNANSAL RAPORLAMA STANDARDI (BOBİ FRS) ile TAM SET TÜRKİYE MUHASEBE ve TÜRKİYE FİNANSAL RAPORLAMA STANDARTLARININ (TMS/TFRS) KARŞILAŞTIRILMASI

Türkiye’de bağımsız denetime tabi olup Tam Set TMS/TFRS uygulamak zorunda olmayan işletmeler için geçerli finansal raporlama çerçevesi BOBİ FRS adı ile 29 Temmuz 2017 tarihinde yayımlanmıştır. Bu standart, 1 Ocak 2018’den itibaren bağımsız denetime tabi olup Tam Set TMS/TFRS kapsamı dışında kalan büyük ve orta ölçekli işletmelerin hazırlayacakları münferit ve konsolide finansal tablolar için bir rehber niteliğindedir. Çalışmada, öncelikle BOBİ FRS’nin genel özellikleri verilmiş olup daha sonra ise bu standardın Tam Set TMS/TFRS ile karşılaştırması yapılmıştır. Her iki düzenleme arasındaki benzer ve farklılıklar BOBİ FRS’deki bölümler kapsamında ele alınmış ve ortaya çıkan konularda genel bir değerlendirmede bulunulmuştur. Düzenlemeler, işletmelerin uygulayacakları temel ilkeler çerçevesinde karşılaştırıldığında düzenlemelerin büyük ölçüde uyumlu olduğu, bununla birlikte bazı temel farklılıkların da bulunduğu tespit edilmiştir. Her iki düzenleme dışında BOBİ FRS’nin kendi içinde de büyük ve orta ölçekli işletmeler açısından farklı düzenlemelere sahip olduğu da görülmüştür.

COMPARISON of FINANCIAL REPORTING STANDARD for LARGE and MEDIUM SIZED ENTERPRISES (FRS for LMEs) with the FULL SET TURKISH ACCOUNTING and TURKISH FINANCIAL REPORTING STANDARDS (TAS/TFRS)

In Turkey, the financial reporting framework to be applied by enterprises subject to independent audit and not obliged to implement full Set TAS/TFRS was issued on July 29, 2017 under the name of FRS for LMEs. This standard will be effective as of January 1, 2018 and is a guide for separate and consolidated financial statements to be prepared by large and medium-sized enterprises out of scope the TAS/TFRS. In the study, firstly, the general characteristics of FRS for LMEs were given and then this standard was compared with TAS/TFRS. The similarities and differences between the two regulations have been considered within the context of the sections in the FRS for LMEs and the results were evaluated. As a result of the evaluation of the regulations, it seems that there is a great deal of harmony between the two arrangements. It has also been found that there are some fundamental differences. Apart from both arrangements, it is also seen that FRS for LMEs has different regulations in terms of large and medium sized enterprises in itself.

___

  • GÖKÇEN, Gürbüz, ATAMAN, Başak ve ÇAKICI, Cemal. (2016). Türkiye Finansal Raporlama Standartları Uygulamaları, 2. Baskı, İstanbul: Beta Yayınları.
  • KGK. (2017). Basın Duyurusu: “Büyük ve Orta Boy İşletmeler İçin Finansal Raporlama Standardı Yayımlanmıştır”. www.kgk.gov.tr (31.07.2017).
  • KGK. (2017). BOBİ FRS Tanıtım Toplantısı. İstanbul (14.09.2017).
  • KGK. (2017). TMS/TFRS 2017 Seti. www.kgk.gov.tr (7.10.2017).
  • RESMİ GAZETE, Büyük ve Orta Boy İşletmeler İçin Finansal Raporlama Standardı Hakkında Tebliğ (Sıra No: 56). Resmi Gazete Sayısı: 30138 Mükerrer (29.07.2017).