BRICS-T ÜLKELERİNDE EKONOMİK BÜYÜME VE KÜRESELLEŞME İLİŞKİSİ*

Dünya ekonomik sistemi üzerinde ciddi etkisi olan küreselleşmenin ülkeler üzerinde etkisinin farklı olduğu görülmektedir. Küreselleşme ile ülkeler arasında oluşan yoğun ekonomik, sosyal ve politik ilişkiler ülkelerin ekonomik büyüme performansı üzerinde de olumlu ya da olumsuz etkiler ortaya çıkarmaktadır. Bu çalışmada küreselleşmenin ekonomik büyüme üzerindeki etkisinin BRICS-T ülkeleri için incelenmesi amaçlanmaktadır. Bu doğrultuda, küreselleşmenin reel GSYH üzerindeki etkisi, 1990-2014 dönemi için Pedroni ve Kao eşbütünleşme testi ve FMOLS katsayı tahmincisi aracılığıyla incelenmiştir. Değişkenler arasındaki nedensellik ilişkisi ise Dumitrescu ve Hurlin (2012) Panel Granger Nedensellik Testi ile araştırılmıştır. Ayrıca, ampirik modelin Cobb-Douglas üretim fonksiyonuna dayalı olarak kurulması nedeniyle sermaye değişkeni de modele bağımsız değişken olarak dahil edilmiştir. Çalışmada elde edilen bulgular sonucunda küreselleşmenin ve sermayenin birikiminin milli gelir üzerinde etkisinin pozitif olduğu görülmüştür. Değişkenler arasındaki nedensellik ilişkisi incelendiğinde kişi başına düşen sermaye birikimi ve ekonomik büyüme arasında çift yönlü, küreselleşmeden ekonomik büyümeye doğru tek yönlü, kişi başına düşen sermaye birikiminden küreselleşmeye doğru tek yönlü nedensellik ilişkisi olduğu görülmüştür. Bu doğrultuda ülkelerin küreselleşme seviyelerinin yükseltilmesinin ülkelerin ekonomik büyümelerinde avantaj sağlayacağı değerlendirilmektedir.

___

  • Ali, A., ve Imai, K. S. (2015). Crises, economic integration and growth collapses in African countries. Journal of African Economies, 24(4):471-501.
  • Alvarado, R., Iñiguez, M., ve Ponce, P. (2017). Foreign direct investment and economic growth in Latin America. Economic Analysis and Policy, 56:176-187.
  • Arıcı, T. (2015). Liberalizasyon ve Ekonomik Büyüme : Geçiş Ekonomileri, Yüksek Lisans Tezi, Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sakarya, ss.79.
  • Baltagi, B.H. (2005). Econometric Analysis Of Panel Data, Third Edition, John Wiley and Sons, Ltd. England, ss. 40.
  • Bıdırdı, H. (2015). Teknolojik Gelişme Dinamikleri ve İhracatın Niteliği: Panel Veri Analizi, Doktora Tezi, Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kocaeli, ss.152.
Finans Ekonomi ve Sosyal Araştırmalar Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2016
  • Yayıncı: Ferudun KAYA
Sayıdaki Diğer Makaleler

TMS 19 ÇALIŞANLARA SAĞLANAN FAYDALAR STANDARDININ BİST’TE İŞLEM GÖREN ŞİRKETLERİN FİNANSAL TABLOLARI VE BAĞIMSIZ DENETİM RAPORLARI ÜZERİNDEN İNCELENMESİ

Mehmet Ali ÜNSAL, Cemal ÇAKICI

KÜMİ FRS SETİ TASLAĞI, BOBİ FRS SETİ VE TAM SET TMS/TFRS’NİN TEMEL KONULAR AÇISINDAN KARŞILAŞTIRILMASI

Erkan ÖZTÜRK, Gürbüz GÖKÇEN, Ömer Faruk GÜLEÇ

SAĞLIK KURULUŞLARININ KARŞILAŞTIĞI FİNANSAL SORUNLARIN TESPİTİ VE SORUNLARA ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Eda ÖZEN, Emine Müge ÇETİNER

ENTEGRE RAPORLAMA VE TÜRK İŞLETMELERİNDE UYGULANMASINA İLİŞKİN BİR İNCELEME

Elif ELDEMİR, Başak ATAMAN GÖKÇEN

STOK YÖNETİMİNDE ERP’NİN HİLEYİ ÖNLEMEYE YÖNELİK KULLANILMASI VE BİR UYGULAMA

Sevinç ARABACI, Çağla AKDEMİR, Sibel DOĞAN, Banu TARHAN MENGİ

MAKRO İKTİSADİ DEĞİŞKENLER İLE BORSA İSTANBUL ALT ENDEKSLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİ ÜZERİNE BİR ANALİZ

Sedat DURMUŞKAYA

FİNANSMAN, FAKTORİNG VE LEASING ŞİRKETLERİNİN KREDİ YÖNETİM PERFORMANSININ TOPSIS YÖNTEMİ İLE DEĞERLENDİRİLMESİ : (2015 – 2018)

Hüseyin SELİMLER, Cumhur TAŞ

KURUMSAL PAZARLAMA PERSPEKTİFİNDEN SPONSORLUK REKLAMLARIYLA SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK FARKINDALIĞININ OLUŞTURULMASINA YÖNELİK BİR DEĞERLENDİRME

Tülin ÇAKIR

BREXIT SÜRECİNDEKİ BAZI OLAYLARIN S&P500 VE BAZI AB ÜYESİ ÜLKE BORSA ENDEKSLERİNE VE DÖVİZ KURLARINA ETKİSİ: OLAY ÇALIŞMASI

Meziyet Sema ERDEM

YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIMLARINDAKİ TEŞVİKLERİN YATIRIM PERFORMANSLARI ÜZERİNE ETKİSİ

Hasan Hüseyin YILDIRIM