ŞAMPİYON FUTBOL MİLLİ TAKIM KADROLARINDA "GÖRECELİ YAŞ ETKİSİ" FENOMENİNİN KARŞILAŞTIRILARAK İNCELENMESİ

Bu çalışma, 1930-2021 yılları arası UEFA Avrupa Futbol Şampiyonası ve FIFA Dünya Kupası şampiyonu milli takım futbolcuları için ‘’Göreceli Yaş Etkisi’’ fenomeninden etkilenip etkilenmediğini belirlemek amacıyla, 1930-2021 yılları arasındaki şampiyon oyuncuların doğum tarihi dağılımlarını karşılaştırmak suretiyle, incelemeyi amaçlamıştır. Araştırmanın modeli “Temel Nitel Araştırma” olarak, araştırmadaki veri toplama tekniği ise “Doküman İncelemesi” olarak belirlenmiştir. Araştırmadaki verilerin analizi ise betimsel analiz biçimi olan Miles & Huberman modeline göre yapılmıştır. Araştırmanın evrenini 1930-2021 UEFA Avrupa Futbol Şampiyonası ve FIFA Dünya Kupası Finallerinde şampiyon olan milli takımları, örneklemini ise şampiyonluk yaşamış milli takımların teknik direktörleri ve oyuncuları oluşturmuştur. Araştırmanın veri analizinde, 1930-2021 yılları arasında gerçekleşmiş olan UEFA Avrupa Futbol Şampiyonası ve FIFA Dünya Kupası Finallerinde şampiyon milli takımlar, teknik direktörleri ve oyuncularına ait araştırmaya katkı sağlayacak yazılı dökümanlardan yararlanılmıştır. Araştırmada ele alınacak sorulara nitel araştırma yöntemlerinin prensiplerine sadık kalınacak şekilde cevap verilerek sonuca ulaşılması hedeflenmiştir. Çalışma özelinde, 1930-2021 yılları arası UEFA Avrupa Futbol Şampiyonası ve FIFA Dünya Kupası şampiyonu milli takım futbolcuları için kadro yapılanmasına bakılarak sporcu bilgileri detaylı incelenmiştir. En üst seviye profesyonel futbolda, şampiyon milli takım futbolcularının sayısal olarak “göreceli yaş etkisi” açısından birbirine yakın durumda olduğu görülmüştür. Sonuç olarak; üst düzey futbolda göreceli yaş etkisinin artan yaşla birlikte azaldığı sonucuna ulaşılmıştır. Farklı turnuvalar karşılaştırıldığında ise doğum yılı içerisinde geç doğan sporcuların profesyonel seviyede akranlarını yakaladığını göstermektedir.

___

  • Atkinson, P. (1997). Narrative turn or blind alley? Qualitative Health Research, 7, 325-344.
  • Baker, J., Schorer, J., & Cobley, S. (2010). Relative age effects. Sportwissenschaft, 40(1), 26-3.
  • Barnsley, R. H., Thompson, A. H., & Barnsley, P. E. (1985). Hockey success and birthdate: The RAE. Canadian Association for Health, Physical Education, and Recreation Journal, 51, 23–28.
  • Barnsley, R. H., Thompson, A. H., & Legault, P. (1992). Family planning: Football style. The relative age effect in football. International Review of Sport Sociology, 27, 77–87.