ÜÇ YÖNÜYLE “DAO DE JİNG”: EVREN, İNSAN VE SİYASET

Çin Tarihinde İlkbahar-Sonbahar (M.Ö.770~M.Ö.476) ve Savaşan Beylikler (M.Ö.476-M.Ö.221) Dönemleri ülkede siyasi, ekonomik ve sosyal açıdan pek çok sorunun ortaya çıktığı bir kargaşa dönemidir. Aynı zamanda, ülkede barış ve huzurun yeniden sağlanması için pek çok düşünürün ortaya çıktığı ve düşünce okullarının kurulduğu, felsefi açıdan oldukça zengin bir dönemdir. Dao Düşünce Okulunun kurucusu olarak bilinen Lao Tzu; bu düşünürler arasında önemli bir yere sahiptir. Lao Tzu felsefesinin temelini iki önemli kavram oluşturmaktadır. Bunlar; evren ve varlıktır. Lao Tzu; evrenin mükemmel düzeninden yola çıkarak, varlıkların en üstünü olan insana örnek olabilecek ve toplumu yeniden huzura kavuşturacak ideal bir yaşam biçimi önermektedir. Bunun için en önemli savı; “edimsiz eylem” (無為)dir. Ona göre; zayıflık, güçsüzlük, yumuşaklık gibi özellikler birer erdemdir. İnsan da, doğada pek çok örneği görülen bu özellikleri kendine örnek almalıdır.

THREE ASPECTS OF “DAO DE JİNG”: UNİVERSE, HUMAN BEİNGS AND POLİTİCS

In Chinese History, Spring-Autumn and Warring States Period (BC.770- BC221) are the periods of turmoil in which many political, economic and social problems have arisen. This period, at the same time, is philosophically also a very rich period in which many thinkers have emerged and many schools of thought have been established in order to bring peace and order to their countries. Lao Tzu, the founder of The Dao School of Thought, has an important place among the thinkers of the period. “Universe” and “Things” are the two basic concepts of the philosophy of Lao Tzu. Based on the natural order of the universe, Lao Tzu offers an ideal way of life that could be a good example for a human being as a superior thing. For that, the most important argument is about “inaction” (無為). According to Lao Tzu, a human should have the features such as weakness and softness as good virtues, seen in many examples in nature.

___

  • Fang Dong Mei, “Zhongguo Zhe Xue Zhi Jing Shen Ji Qi Fa Zhan” (Çin Felsefesinin Ruhu Ve Gelişimi), Cheng Jun Chu Ban She, Taipei, 1984.
  • Gao, Shu Fan, “Zheng Zhong Xing Yin Yi Zong He Da Zı Dian” (Zheng Zhong İm, Ses, Anlam Büyük Sözlük), Zheng Zhong Shu Ju, Taipei, 2003.
  • Ma, Da Wen ve Guo Qi Yong, “Xin Bian Zhong Guo Zhe Xüe Shi”(Yeni Derleme Çin Felsefe Tarihi ), Renmin Chu Ban Shi, Pekin, 2004.
  • Okay, Bülent , “Konfuçyüs”, Okyanus Yayıncılık, İstanbul, 2004.
  • Tang, Jun Yi, “Zhongguo Zhe Xue Yuan Lun Dao Lun Pian” (Çin Felsefesi Temel Teorisine Giriş), Taiwan Xue Sheng Shu Ju, Taipei, 1986.
  • Xü, Fu Guan, “Zhongguo Ren Xing Lun Shı˙Xian Qin Pian” (Çin İnsan Doğası Tarihi Ön Qin Dönemi), Taiwan Shang Wu Shu Guan, Taipei, 2003.
  • Wang, Bang Xiong, “Lao Tzu De Zhe Xue” (Lao Tzu Felsefesi), Dong Da Tu Shu You Xian Gong Sı, Taipei, 1980.
  • Wu, Yi, “Lao Tzu Jie Yi” (Lao Tzu’yı Yorumlamak) San Min Shu Jü, Taipei,2003.
  • Yü, Pei Lin, “Lao Tzu Du Ben”(Lao Tzu’nın Kitabı) San Min Shu Jü, Taipei, 2004.