Alanda Bir Kadın

Bu makalede, “Bir Kültürlerarası Karşılaşma Durumu Olarak Zorunlu Göç: Yerel Olanın Yabancı Algısı; Türkiye’deki Sığınmacılar Örneği” başlıklı doktora tezimin alan araştırmasında feminist bir kadın araştırmacı olarak yaşadığım ikilemleri anlatmayı amaçlıyorum. Temmuz- Aralık 2011 tarihleri arasında Gaziantep’te yürüttüğüm alan araştırmamda anlamaya çalıştığım sadece araştırma sorularım değil, benim bir alan araştırmasını nasıl yürüttüğümdü; bir gözüm hep kendime bakıyordu. İçimdeki pozitivistle yüzleşmek zorunda kalmak beni çelişkiye düşürüyordu ve aklımdaki soru, feminist metodolojinin sadece kadın çalışmalarına mı ait olduğuydu. Tüm bu çelişkilerle ilgili dertleşmek, araştırmacının toplumsal cinsiyetini analitik bir öğe olarak göz önünde bulunduran bir metodoloji tartışmasına eklemlenebilir mi? Öz düşünümsel olan bu makalede, bir kadın olarak alanı nasıl deneyimlediğimi paylaşmak istiyorum

A Woman in the Field

In this article, I aim to narrate the dilemmas that I experienced as a feminist female researcher in the field research of my PhD thesis in the name of “Forced Migration as an Intercultural Encounting Situation: The Foreign Perception of the Local; Example of Asylum Seekers in Turkey”. In my field research that I carried out in Gaziantep between July – December 2011, I tried to understand not only my research questions but also how I carried out a field work; I was always keeping an eye on me. Having to face the pozitivist in me, was entrapping me into contradicting myself and the question in my mind was whether the feminist methodology belongs only to the women studies. May pouring out the grievances about all these issues be articulated to a methodological discussion which consider the gender of the researcher as an analytical component? In this self-reflexive article, I would like to share how I experienced the field, as a woman

___

  • Altuntek, N. Serpil. ‘Yerli’nin Bakışı Etnografya: Kuram ve Yöntem. (Ankara: Ütopya Yayınevi, 2009).
  • Billig, Michael. Banal Milliyetçilik. Çev. Cem Şişkolar. (İstanbul: Gelenek Yayıncılık, 2002).
  • Buz, Sema. Zorunlu Çıkış Zorlu Kabul: Mültecilik. (Ankara: Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği, 2004).
  • Code, Lorraine. What Can She Know? Feminist Theory and the Construction of Knowledge. (London: Cornell University Press, 1991).
  • Cranny-Francis, Anne ve Waring, Wendy ve Stavropoulos, Pam ve Kirkby Joan. Gender Studies Terms and Debates. (Hampshire: Palgrave Macmillan, 2003).
  • Hattatoğlu, Dilek ve Ertuğrul, Gökçen. (ed.). Methodos: Kuram ve Yöntem Kenarından. (İstanbul: Anahtar Kitaplar, 2009).
  • Hekman, Susan J. Gender and Knowledge. Elements of a Postmodern Feminism. (Cambridge: Polity Press, 1990).
  • Kümbetoğlu, Belkıs. “Feminist Yöntem ve Kadın Çalışmalarına İlişkin Bazı Sorular, Sorunlar,” Birkaç Arpa Boyu… 21. Yüzyıla Girerken Türkiye’de Feminist Çalışmalar ed. Serpil Sancar (İstanbul: Koç Üniversitesi Yayınları, 2011), 475 – 503.
  • Roberts, Helen (ed.). Doing Feminist Research. (London: Routledge, 1990).
  • Sancar, Serpil. (ed.). Birkaç Arpa Boyu… 21. Yüzyıla Girerken Türkiye’de Feminist Çalışmalar. (İstanbul: Koç Üniversitesi Yayınları, 2011).
  • Selek, Pınar. “Kenardakilerle Çalışmak Mı?” Methodos: Kuram ve Yöntem Kenarından ed. Dilek Hattatoğlu ve Gökçen Ertuğrul (İstanbul: Anahtar Kitaplar, 2009), 115 - 125.
  • Stanley, Liz. (ed.). Feminist Praxis: Research, Theory and Epistemology in Feminist Sociology. (Londra: Routledge, 1990).
  • Stanley, Liz. “Feminist Praxis and the Academic Mode of Production: an editorial introduction,” Feminist Praxis: Research, Theory and Epistemology in Feminist Sociology ed. Liz Stanley (Londra: Routledge, 1990).
  • Tüzel, B. Gökçe. “Feminist Bir Doktora Tezi Yazmak” Methodos: Kuram ve Yöntem Kenarından ed. Dilek Hattatoğlu ve Gökçen Ertuğrul (İstanbul: Anahtar Kitaplar, 2009), 527-551.
  • Wolf, Diane L. “Saha Çalışmasında Feminist İkilemler,” Methodos: Kuram ve Yöntem Kenarından ed. Dilek Hattatoğlu ve Gökçen Ertuğrul (İstanbul: Anahtar Kitaplar, 2009), 372 – 442.
  • http://www.unhcr.org.tr/?page=29 (01.05.2012, saat 22:24).