PANDEMİDE AVRUPA BİRLİĞİ ELEŞTİRİLERİ: KOMPLO TEORİSYENLİĞİNİN BİRLİK KARŞITLIĞIYLA ZORUNLU BİRLİĞİ

Diyalektik mantık felsefesi, dışsal derin düşünme ile mantıksal diyalektik düşünce arasında yapılan bir ayrıma dayanır. Dışsal derin düşünme, ‘şey’leri bağıntıları içinde görmek yerine yalıtık tikel ögede devinip duran düşünce olarak tanımlanabilir. Diyalektik düşünce ise karşıtların bir arada görülmesine olanak sağlayıp tikelde bütünü, bütünde tikeli görebilen düşünce biçimidir. Dışsal derin düşünmede ögelerin içine kapalılığı hakimdir, mantıksal diyalektik düşünce ise şeylerin ilişki ve bağıntısında sürekli ilerleyen devinimi bulur. Covid-19 süreci başladığından bu yana başta Avrupa Birliği olmak üzere uluslararası organizasyonların geleceği çeşitli nedenlerle bu türden bir dışsal derin düşünmenin eleştirisi altındadır. Bu düşünme, kendisini aynı süreçte komplo teorilerinde, sözdebilimde ve despotizmin aklanmasında da göstermektedir. Oysa mantıksal diyalektik düşünme için Covid-19 süreci insanlığa uluslararası organizasyonlardan sakınıp daha fazla içe kapanmak yönünde hiçbir gerekçe sunmamaktadır. Çünkü diyalektik düşünceye göre şeylerin sonsuz bağıntı olarak birliği ereklemeleri olumsallık değil ama zorunluluktur. Bu çalışmanın amacı Covid-19 sürecinde Avrupa Birliği eleştirileri temelinde ortaya çıkan dışsal düşünmenin ussallığını sorgulamaktır.

___

  • Copleston, F. (1985). Felsefe Tarihi, Cilt 7: Çağdaş Felsefe, Bölüm 1: Hegel. Çev. Aziz Yardımlı. İstanbul: İdea Yayınevi.
  • Hegel, G. W. F. (1986). Tinin Görüngübilimi. Çev. Aziz Yardımlı. İstanbul: İdea Yayınevi.
  • Hegel, G. W. F. (2004). Mantık Bilimi, Felsefi Bilimler Ansiklopedisi. İstanbul: İdea Yayınevi.
  • Hegel, G. W. F. (2006). Tüze Felsefesi. Çev. Aziz Yardımlı, İstanbul: İdea Yayınevi.
  • Hegel, G. W. F. (2011). Tarih Felsefesi 1 Giriş, Çev. Aziz Yardımlı. İstanbul: İdea Yayınevi.
  • Kaufman, W. (2014). Hegel Miti ve Yöntemi. Hegel Üzerine Yorumlar I’in içinde, Çev. Aziz Yardımlı, İstanbul: İdea Yayınevi.
  • Pinkard, T. (2012). Hegel. Çev. MB Albayrak. İstanbul: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları.