AVRUPA BİRLİĞİ VE TÜRKİYE'DE COVID-19 SONRASI GENELDE EKONOMİ, ÖZELDE KÜÇÜK VE ORTA BOYLU İŞLETMELERE BİR BAKIŞ

Covid-19 korona virüsünden kaynaklanan bulaşıcı hastalık, öncesinde bölgesel bir salgın olarak başlamış ardından Dünya Sağlık Örgütü (WHO - World Health Organisation) tarafından küresel pandemi olarak kabul edilmiştir. Yeni nesil koronavirüsün etkilerine göre insanlar bazı alışkanlıklarını değiştirmek zorunda kalmış olup, gelecekte de toplumların davranışlarında değişikliklere yol açacağı öngörülmektedir. Virüsten kaynaklanan bulaşıcı hastalığın yayılımı devam ederken, hükümetler kamu sağlığını korumak için farklı yöntemler ve stratejiler uygulamışlardır. İktisadi açıdan bakıldığında virüsün yol açtığı pandemi dünya ekonomik dengelerini öngörülemez hale getirmiş ve önemli ölçüde mali kayba yol açmıştır. Ekonomide para kısaca; bir devletin teminatı altında basılan, mal veya hizmetin el değiştirmesi için bir araçtır. Bu açıdan bakıldığında sağlık sektörünün dahi maddi olarak sürdürülebilirliği için ihtiyaç duyulan yatak, serum, iğne ve benzeri elzem, virüsten kaynaklı pandemi yaratan bulaşıcı hastalığı direkt ve dolaylı ilgilendiren ihtiyaçların karşılanabilmesi için gereklidir. Bu bağlamda iktisadi açıdan bakıldığında her ne kadar virüs süresince sağlık ön planda olsa da insanların önce sağlık ekipmanları, emtiaları ardından diğer ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için, virüsün sebep olduğu güvensizlik ortamında yenilenerek ekonominin tekrar dengeye kavuşması gerekmektedir. Şüphesizdir ki, sağlık ekipman ve teçhizatlarının dahi temin edilebilmesi ekonomik döngüye bağlıdır. Bu makalede Covid- 19 sonrası genel olarak işletmeler, özel olarak KOBİ’ler açısından farklı bir perspektifle bakış açısı sunulacaktır.

___

  • Aghaverdiyev, B. (2020, 08 07). Fed Faiz Oranlarının Emtia Piyasasının Hacmine Etkisi - Dünya ve Türkiye’den Örnekler (Yükseklisans tezi, Marmara Üniversitesi). İstanbul.
  • Bülbül, B. (2008). Risk ve Getiri Kavramlarına Farklı Bir Yaklaşım: Davranışsal Finans ve İMKB Üzerine Bir Uygulama, Yükseklisans Tezi. İstanbul.
  • Doğan, M., & Faikoğlu, S. (2016). Davranışsal Finans ve Finansal Okuryazarlık. Bursa: Star Ajans Ltd Şti.
  • Ekizceleroğlu, C. (2017). Emtia Piyasalarında Finansallaşma ve Kartelleşme Eğilimleri. IERFM International Congress on Economic Researches and Financial Markets (s. 455). Edirne: Detay Yayıncılık.
  • Eu Delegation To Turkey. (2020, 07 05). Covid-19. Eu Delegation To Turkey: https://www.avrupa.info.tr/en/coronavirus-crisis/covid-19- 10193 adresinden alındı
  • Güner, O., Bilgi Toplumu Göstergeleri Bağlamında Avrupa Birliği Ülkeleri ve Türkiye'ye Dair Bir Değerlendirme, İşletme Ekonomi ve Yönetim Araştırmaları Dergisi, 2020, Vol.2, s. 121-143.
  • T.C. Sağlık Bakanlığı. (2020, 07 10). COVID-19 (Yeni Koronavirüs Hastalığı) Nedir? COVID-19 Yeni Koronavirüs Hastalığı: https://covid19bilgi. saglik.gov.tr/tr/covid-19-yeni-koronavirus-hastaligi-nedir. html adresinden alındı