Burjuvazinin ve Kapitalist Zihniyetin Temelleri

Burjuvazinin ve Kapitalist Zihniyetin TemelleriWerner Sombart’ın Burjuva: Modern Ekonomi Dönemine Ait İnsanın Ahlaki veEntelektüel Tarihine Katkı 1 isimli eseri, 2008 yılının Mart ayında Doğu Batı Yayınları’ndan çıkmıştır. 404 sayfalık kitap, 2 ana kitaptan oluşmaktadır. İlk kitapkapitalist zihniyetin gelişme sürecine, ikinci kitap ise kapitalist zihniyetin oluşmasını sağlayan unsurlara odaklanmıştır. ‘Önsöz’ ve ‘Giriş’ bölümlerini takipeden bu iki ana kitabı birbiriyle ilişkili 7 bölüm, ‘Sonuç’ ve ‘Dizin’ izlemektedir.Alman iktisat tarihçisi ve sosyolog olan Sombart 20. yüzyılın başlangıcında Kıta Avrupası’nın önde gelen sosyal bilimcilerinden biridir. İlk dönemeserlerinde Marksizm’in etkisi gözlemlenirken giderek Marksizm karşıtı birçizgiye yönelmiştir. Sınıfları ve toplumların evrimlerini inceleyen yapıtlarındakapitalizmin doğuşunu ve gelişim sürecinde hangi etkenlerin olduğunu ortayakoymaya çalışmıştır. Sombart, iktisadi faaliyeti sadece insanların yaşamlarınısürdürmeleri için gerekli olan ekonomik faaliyetlerle tanımlamamakta, aynı zamanda buradaki ahlaki ve düşünsel öğelere odaklanarak kapitalizmin ruhunuda dikkate almaktadır. Türkçe yayınlanan eserleri arasında Dünya Görüşü Bilimve Ekonomi (2004), Aşk, Lüks ve Kapitalizm (2014), Yahudiler ve Modern Kapitalizm (2016) bulunmaktadır.

___

  • Mauss, M. (2018). Armağan Üzerine Deneme. (N. Özyıldırım, çev.). İstanbul: Alfa Yayınları.
  • ------------- (2005). Sosyoloji ve Antropoloji. (Ö. Doğan, çev.). Ankara: Doğu Batı Yayınları.
  • Sombart, W. (2017). Burjuva: Modern Ekonomi Dönemine Ait İnsanın Ahlaki ve Entelektüel Tarihine Katkı. (O. Adanır, çev.). Ankara: Doğu Batı Yayınları.
  • Sayar, A. G. (2007). Bir İktisatçının Entelektüel Portresi Sabri F. Ülgener. İstanbul:Ötüken Neşriyat.
  • Ülgener, F. S. (1940). “İktisadi Hayatta Zihniyetin Rolü ve Tezahürleri”. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Mecmuası. 2. 351-380.