Coğrafya Dersi Öğretim Programı-2005'e Eleştirel Bir Bakış

Bu çalışmanın amacı; 2005-Coğrafya Dersi Öğretim Programı’nı önceden hazırlanan programlar ve gelişmiş ülkelerin programları ile kıyaslamak, programda geçen coğrafi beceriler ile kazanımlar arasındaki ilişkiyi değerlendirilmek ve bütün bunlardan yola çıkarak yeni programın güçlü ve zayıf yönlerini ortaya koymaktır. Coğrafya öğretim programı tetkik edildiğinde, programın getirmiş olduğu başlıca yenilikler ve tespit edilen eksiklikler şunlardır:Programın getirdiği yenilikler ve güçlü yönleri: Öğrenci merkezli oluşu ve çoklu zekâ kuramını dikkate alması, vizyon ve ilkelerin belirlenmiş olması, her sınıf seviyesinde kazanımlarla ilişkili etkinlik ve açıklamalara yer vermesi, her kazanımın bilgi, beceri ve değer içermesi, beceri temelli yapılandırılmış olması, ölçme-değerlendirme sürecinde yeni uygulamalara yer vermesi, değerlendirmenin sürece göre yapılması. Programın eksik ve zayıf yönleri: Temel coğrafi becerilerin yetersiz oluşu, açıklamalar kısmında değer ve tutumlara yüzeysel olarak değinilmesi, coğrafi bilginin kullanımı ve yararları konusuna yeterince önem verilmemesi, ölçme-değerlendirme sisteminin yeterince nesnel olmayışı, küresel konulara yeterince ağırlık verilmeyişi, programın yürütülüşünde ebeveynlere düşen görevlerin belirlenmemesi, öğrenme çıktılarını kontrol etmede ebeveynlere yönelik bir rehber bilginin bulunmayışı.

A Critical View of New Geography Curriculum for High Schools in Turkey

The purpose of this paper is to compare the new geography program (2005) with previous ones in terms of visions, purposes, and content. Also, it aimes to give chance for those who work to develop geography curriculum in order to look different perspective while creating new programs. Finally the paper evaluates the strength and weakness of new program, comparing with previous programs.The stenght of new geography program is being student centered, multiple intelligence theory focused, openly cleared visions and purposes, configured student skill, and explained evaluation and measurement. On the other hand, the weakness of the program may be lack of geography skills, insufficent explanation of geography context, the blurred explanation of evaluation and measurement, unsufficent stress on the global issues, and lack of colaboration with families.

___

  • Buldan, İ., Aktürk E., Aytaç S. (2005). Uygulanan Sosyal Bilgiler Öğretimi Programına Öğretmen Yaklaşımları ve Yeni Programdan Beklentiler, II. Sosyal Bilimler Eğitimi Kongresi (Yüzüncü Yıl Üniversitesi, 26-28 Mayıs) ne sunulan bildiri, Van, Türkiye.
  • CÖP (Coğrafya Dersi Öğretim Programı) (2005). Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı, Ankara.
  • Ertürk, M., Girgin, M. (2005). Standartları Bakımından Coğrafya Müfredat Programlarının Karşılaştırılması, Doğu Coğrafya Dergisi, Sayı: 13.
  • GFL (Geography For Life) (1994). National Geography Standards Washington: Developed on behalf of the American Geographical Society, Association of American Geographers, National Council for Geographic Education and National Geographic Society.
  • Güçlü, Y. (2004). İlköğretim İkinci Kademe Sosyal Bilgiler Ders Grubu Derslerinin Müfredat Programlarına Eleştirisel Bir Bakış, 1. Sosyal Bilimler Eğitimi Kongresi (15-17 Mayıs)’ne sunulan bildiri, Ankara, Türkiye.
  • Ortaöğretim Kurumları Coğrafya Programı (1983). Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı, Tebliğler Dergisi, Sayı:5639, Ankara.
  • Ortaöğretim Kurumları Coğrafya Programı (1992). Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı, Tebliğler Dergisi, Sayı:2357, Ankara.
  • Semenderoğlu, A., Gülersoy, A. E. (2005). İdeal Sosyal Bilgiler Öğretimi Programı Arayışında Yeni Sosyal Bilgiler Öğretim Programlarının Değerlendirilmesi, II. Sosyal Bilimler Eğitimi Kongresi (Yüzüncü Yıl Üniversitesi, 26-28 Mayıs) ne sunulan bildiri, Van, Türkiye.
  • Şimşek, A. (2005). İlköğretimde Tarih Öğretimi Açısından 1998 ve 2004 İlköğretim Sosyal Bilgiler Öğretim Programlarının Karşılaştırılması, II. Sosyal Bilimler Eğitimi Kongresi (Yüzüncü Yıl Üniversitesi, 26-28 Mayıs) ne sunulan bildiri, Van, Türkiye.
  • Taş, H. İ. (2002): Amerika Birleşik Devletleri ve Türkiye’nin Ortaöğretim Kurumlarındaki Coğrafya Eğitiminin Karşılaştırılması, Marmara Coğrafya Dergisi, Sayı:6, İstanbul.