İNŞAAT SEKTÖRÜNDE İŞ KAZALARI VE İŞ GÜVENLİĞİ MALİYETLERİNİN İNCELENMESİ

İnşaat sektörü özellikle gelişmekte olan ülkelerde lokomotif sektör olma özelliğini korumaktadır. Ülkelerin gayri safi milli hasılalarının önemli bir kısmı inşaat sektörüne ayrılmaktadır. Inşaat sektörü desteklediği yüzden fazla alt sekörle büyümede de önemli bir yere sahiptir. İnşaat işlerinde çok sayıda ekibin bir arada çalışması, her işin kendine özgü ve kendi çevresel şartlarının olması, birçok tehlike kaynağını barındırması sebebiyle iş kazası sayısı fazla olmaktadır. Sektörde gerçekleşen iş kazaları incelendiğinde kaza sayısının fazlalığı ve iş kazaları sonucu oluşan ölüm ve yaralanmalar ile sektörün ön plana çıktığı görülmektedir. Gerçekleşen iş kazalarında çalışanların gördüğü bedensel ve ruhsal zararların yanısıra ciddi maddi kayıplar da oluşmaktadır. Iş kazası sonucu hastane masrafları, tazminatlar, sigorta cezaları, mahkeme masrafları gibi giderlerin yanısıra işin geçici veya kalıcı olarak durması sonucu oluşacak işgücü kayıpları da ciddi olarak maliyet oluşturmaktadır. Özellikle ülkemizde 6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanununun yürürlüğe girmesiyle iş güvenliği uzmanı, iş yeri hekimi ve yardımcı sağlık personeli çalıştırılması, iş güveliği kurulu oluşturulması, eğitim faaliyetlerinin düzenlenmesi, acil durum eylem planı ve risk planı hazırlanması, hazırlanan risk planı doğrultusunda risklerin ortadan kaldırılması veya azaltılması için gerekli önlemlerin alınması, bu çalışmaların belirli periyotlarla tekrarlanması gibi bir çok yenilik hayatımıza girmiştir. Bu çalışmada inşaat sektöründe gerçekleşen iş kazaları incelenecek ve iş güvenliği ile ilgili çalıştırılan personel ve alınan güvenlik tedbirleri maliyetlerinin üzerinde durulacaktır.

Investigation of Work Accidents and Occupational Safety Costs in the Construction Sector

The construction sector maintains its feature of being the leading sector, especially in developing countries. A significant part of the gross national product of the countries is allocated to the construction sector. The construction industry has an important place in growth with more than a hundred sub-sectors it supports. The number of occupational accidents is high due to the fact that many teams work together in construction works, each work has its own unique and own environmental conditions and contains many sources of danger. When the occupational accidents in the sector are examined, it is seen that the sector comes to the fore with the high number of accidents and the deaths and injuries caused by work accidents. In these occupational accidents, besides the physical and mental damages the employees suffer, serious financial losses also occur. In addition to expenses such as hospital expenses, compensation, insurance penalties, court expenses as a result of work accidents, labor losses due to temporary or permanent cessation of work also constitute serious costs. Especially with the enactment of the occupational health and safety law numbered 6331 in our country, employing occupational safety specialists, workplace physicians and assistant health personnel, establishing an occupational safety committee, organizing training activities, preparing an emergency action plan and risk plan, eliminating risks in line with the prepared risk plan, or Many innovations such as taking the necessary measures to reduce them, repeating these studies periodically, have entered our lives. In this study, occupational accidents in the construction sector will be examined and the costs of the personnel employed and safety measures taken related to occupational safety will be emphasized.

___

  • International Labour Organization https://www.ilo.org
  • World Health Organization https://www.who.int/
  • 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu https://www.mevzuat.gov.tr
  • European Community Statistical Office https://ec.europa.eu/eurostat
  • Altan, Z., Gerek, N. & Güven, E., 1998. İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku. Anadolu Üniversitesi Yayınları
  • Kılkış, İ., 2016 “ İş Sağlığı ve İş Güvenliği”, Sosyal Politika, (Ed. Aysen TOKOL- Yusuf ALPER), Dora Yayıncılık.
  • Bütüner, O., Uzun, D., 2018, İş Kazalarının Maliyetleri ve Hesaplamaları Üzerine Bir Arşatırma, Conference Paper
  • Tan, O., 2008 ‘Şantiyelerde Oluşan İş Kazalarının İşverene Maliyeti Ve Hesaplama Yöntemleri’ İstanbul
  • Ceylan, H., 2011. Türkiye’deki İş Kazalarının Genel Görünümü Ve Gelişmiş Ülkelerle Kıyaslanması. International Journal of Engineering Research and Development, p. Vol.3 No.2.
  • Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK), www.tuik.gov.tr
  • Akcay, C., Aslan, S., Sayin, B., & Manisalı, E.,2018 Estimating OHS costs of building construction projects based on mathematical methods. Safety Science, 109, 361-367 p.
  • Micheli, G.J.L., Cagno, E., Neri, A., Cieri, E., 2021, A novel methodology for an ex-ante evaluation Safety Science, 133, 361-367 p.
  • http://www.sgk.gov.tr/wps/portal/sgk/tr/kurumsal/istatistik/sgk_istatistik_yilliklari
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 1986
  • Yayıncı: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

DERİN KARIŞTIRMA YÖNTEMİ (DSM) İLE İYİLEŞTİRİLEN ZEMİNLERDE ELASTİSİTE MODÜLÜ VE SERBEST BASINÇ MUKAVEMETİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ

Engin Can KAPTAN, Fatma Tuğçe ÇINAR, İlknur BOZBEY

SÜRÜCÜLER İÇİN DERİN ÖĞRENME TABANLI YORGUNLUK VE UYUŞUKLUK TESPİTİ

Şahin IŞIK, Yıldıray ANAGÜN

GERİLİM SARKMALARINA KARŞI YÜK DUYARLILIKLARINI GÖSTERMEK İÇİN BULANIK MANTIK UYGULAMASI

Hakan ÖZTÜRK, Ertan YANIKOĞLU

YÜKSEK DERİŞİMDE FOSFORÖZ ASİTTEN POTASYUM FOSFİT TUZLARI ÜRETİMİNDE REAKTÖR İŞLETİM TÜRÜNÜN ETKİSİ

Zeynep YİLMAZER HİTİT, Pınar AYGENER, Elmas AK, Kemal KESENCİ, Suna ERTUNÇ, Bülent AKAY

AKTİVE ORANI TESTİ KULLANILARAK KALSİT YÜZEY MODİFİKASYONUNUN BELİRLENMESİNDE KARIŞTIRMA HIZI VE SÜRESİNİN ETKİSİ

Serkan ÇAYIRLI, Hasan Serkan GÖKÇEN, Şeyma ÇAKMAK

İNŞAAT SEKTÖRÜNDE İŞ KAZALARI VE İŞ GÜVENLİĞİ MALİYETLERİNİN İNCELENMESİ

Cemil AKÇAY

ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ ÖĞRENCİLERİNİN UZAKTAN EĞİTİM MEMNUNİYETİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLERİN YAPISAL EŞİTLİK MODELİ İLE İNCELENMESİ

Meryem ULUSKAN, Gizem DURAL, Hurican CİNKARA

TANE MORFOLOJİSİNİN KABARCIK-TANE YAPIŞMA SÜRESİNE VE FLOTASYON VERİMİNE OLAN ETKİSİ

Onur GÜVEN

GEZGİN ROBOTLARIN İÇ ORTAMDA SEYRÜSEFERİ İÇİN SIKI BAĞLI BİR BAŞ AÇISI VE KONUMLANDIRMA SİSTEMİ

Hikmet YÜCEL, Rifat EDİZKAN, Ahmet YAZİCİ

REAKTİF PUDRA BETONLARINDAKİ GELİŞMELER

İlker Bekir TOPÇU, Elif SARIKAYA, Erdi AKKAN