21. Yüzyılın Bilimi: Şebekeler Bilimini ve Barabasi'yi Anlamak

Yönetim alanının, her dönemin başat bilimsel paradigmasını izlediği söylenebilir. Bu yüzyıla kadarki bilimsel paradigma dünyayı, sistemleri, örgütleri anlamak konusunda indirgemeci yaklaşmıştır. Ancak örgütlerin makine olmadığı düşünülürse organik olan yaklaşımların ve metaforların örgütleri anlamak konusunda farklı yararlar oluşturabileceği ileri sürülebilir. Çünkü bilindiği gibi yeni metaforlar, yeni düşüncelerin yolunu açabilirler. Bu çalışmanın konusunu oluşturan şebekeler bilimi, şu anda karmaşık olduğu kabul edilmiş olan dünyanın ve örgütlerin anlaşılmasında önemli bir tartışma konusudur. Şebekeler bilimini anlamak, örgütleri daha iyi anlamaya ve çözümlemeye neden olabilir. Belki de şebekeler bilimi örgütlere tercüme edildiğinde kuruluşlar açısından inanılmaz olanaklar getirebilir. Bu çalışma, yukarıda sözü edilen çerçeve esas alınarak yeni bir bilim olan şebekeler bilimini tanıtmak amacıyla ağırlıklı olarak Albert-László Barabási’nin Bağlantılar adlı çalışması ve yaklaşımı esas alınarak hazırlanmıştır.

The Science of the 21 st Century: Understanding the Neworks Science and Barabasi

It could be said that the management issues have always been a predominant scientific paradigm of all times. The scientific paradigm of the previous century did not acknowledge the wisdom of understanding the world, the systems and the organizations. Only if the organizations are taken as organic beings rather than machines, one can perceive the metaphors and approaches about the organizations. As it should be known best, the new metaphors might clear the way for new ideas. The science of network, the focus of this study, has recently been a widely pronounced discussion topic which could be the key for a door of the hardly understood world and organizations. Understanding of the networks science could lead to understanding and analyzing the organizations thoroughly. When the networks science is made clear for the organizations, it could come with great opportunities for the institutions. This study focuses on networks science to introduce it and underline its importance as stated above.

___

  • “Achilles' heel”, http://en.wikipedia.org/wiki/Achilles'_heel, (Erişim: 05.11.2007)
  • Barabási, A. L. (2003), İş Hayatında, Bilimde ve Günlük Yaşamda Bağlantılar (Çev.: Nurettin Elhüseyni), İstanbul: Türk Henkel Dergisi Yayınları.
  • Battram, A. (1999), Karmaşıklıkta Yol Almak: İş ve Yönetim Hayatında Karmaşıklık Teorisi İçin Bir Yöntem (Çev.: Zülfü Dicleli), İstanbul: Türk Henkel Dergisi Yayınları.
  • Eren, E. (2003), Yönetim ve Organizasyon, İstanbul: Beta Basım Yayım.
  • Koçel, T. (1995), İşletme Yöneticiliği, İstanbul: Beta Basım Yayım.
  • Mikkola, Juliana H. (2001), “Modularity and Interface Management: The Case of Schindler Elevators”, Danimarka Endüstriyel Dinamikler Araştırma Birimi, 2001 Kış Konferansı Bildirisi, www.druid.dk/uploads/tx_picturedb/dw2001-403.pdf, (Erişim: 05.11.2007).
  • Strogatz, H. (2001), “Exploring Complex Networks”, Nature, 410, 268-276.
  • Ülgen, H. (1993), İşletmelerde Organizasyon İlkeleri ve Uygulanması, İstanbul: Şahinkaya Matbaacılık.
  • Watts, D. J. (1999), “Networks, Dynamics and the Small World Phenomenon”, American Journal of Sociology, 105(2), 493-527.
  • Watts, D. J. and S. H. Strogatz (1998), Collective Dynamics of ‘Small-World’ Networks. Nature, 393, 440-42.