YEREL MEDYA ÇALIŞANLARININ ÖRGÜTSEL İNTİKAM DAVRANIŞLARI ÜZERİNE NİTEL BİR ÇALIŞMA: MALATYA ÖRNEĞİ

Medya çalışanlarının örgütsel intikam davranışları üzerine nitel olarak tasarlanan bu çalışmanın temel amacı, Malatya Yerel Medya’sının örgütsel intikam davranışlarına ilişkin tutumlarını ölçmektir. Bu çalışma keşifsel istatistik tekniklerini kullanması bakımından tanımlayıcı bir kavramsal özellik taşımaktadır. Yapılan literatür taramasının ardından, toplam 45 işletmenin faal olarak tespit edildiği evrende, tam sayım yöntemi ile 40 işletmeden 1’er çalışan ile görüşme talep edilmiş, olumlu dönen 37 işletmenin 1’er çalışanı ile yarı yapılandırılmış mülakat yapılmıştır. Mülakat formları daha önceden hazırlanmış ve katılımcının format dışına çıkması engellenmiştir. Yarı yapılandırılmış mülakat tekniği adı verilen yöntemin temel özelliği gereği katılımcı görüşlerini derecelendirmeli bir ölçek üzerinden açıklamıştır. Örneklemin evreni temsil oranı % 25’tir. Bu oran nitel çalışmalar için makul düzeydedir. Elde edilen veriler SPSS İstatistik Paket Programı yardımıyla frekans analizine tabi tutulmuş ve elde edilen bulgular değerlendirilerek sonuca ulaşılmıştır. Çalışmada edinilen bulgulara göre Malatya Yerel Medya Çalışanları örgütsel intikam niyeti taşımamakta ve örgütsel intikama karşı olumsuz tutumlar beslemektedirler. Genel anlamda çıkan sonuç böyle olmakla birlikte azımsanmayacak oranda intikam niyeti taşıyan bireyler de mevcuttur. Bu bireylerin % 20’lik bir ağırlığı tespit edilmiştir. Demografik özellikler itibariyle çok büyük bir kısmı üniversite eğitimi görmüş, mesleki anlamda deneyimli sayılabilecek katılımcıların bu oranda negatif düşüncelere sahip olması çalışmanın ortaya koyduğu önemli bulgulardan bir tanesidir. 

___

  • Abuşoğlu, H. Ö. (2013). Yeni İletişim Teknolojilerinin Medya İşletmelerinin Pazarlama Yöntemlerine Etkileri. Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi, İstanbul. Aziz, A.(2013). Televizyon ve Radyo Yayıncılığı (Giriş). (6. bs). İstanbul: Hiperlink Yayınları. Eğinli, A. T. ve Bitirim, S. (2008). Kurumsal Başarının Önündeki Engel: Zehirli (Toksik) İletişim. Selçuk İletişim. 5 (3), 124-140. Koç, O. (2016). İş Yerinde İntikamcı Davranışlar ve Medea Sendromu: Türk Kamu Yönetimi Alanına İlişkin Bir Vaka Analizi. Yönetim Bilimleri Dergisi. 14 (28), 587-610. Nayir, K. F. (2015). Öğretmen Adaylarının Öç Alma Davranışına İlişkin Görüşleri. International PeriodicalfortheLanguages, LiteratureandHistory of TurkishorTurkic. 10(11), 1205-1216.
  • Özdevecioğlu, M. ve Aksoy, S. (2005). “Organizasyonlarda Sabotaj: Türleri, Amaçları, Hedefleri ve Yönetimi”. C.Ü. İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi. 6 (1), 95–109. Özmen, S. (2014). Radyo ve Televizyon Okumaları. İstanbul: Derin Yayınları. Satıcı, S. A. (2016). Üniversite Öğrencilerinin Affetme, İntikam, Sosyal Bağlılık Ve Öznel İyi Oluşları: Farklı Yapısal Modellerin Denenmesi ÜzerineBir Araştırma. Doktora Tezi. Anadolu Üniversitesi, Eskişehir. Sezer, Ö. (2014). Küreselleşmenin Medya İşletmelerine Etkisi. Yüksek Lisans Tezi. Marmara Üniversitesi, İstanbul. Stuckless, N.,&Goranson, R. (1992). The Vengeance Scale: Development of a measure of attitudestowardrevenge. Journal of SocialBehaviorandPersonality, 7(1), 25. Şener, E. (2013). Örgütsel İntikam Üzerine Nitel Bir Araştırma. Doktora Tezi. Süleyman Demirel Üniversitesi, Isparta. Şimşek, H. (2001). XIX. Yüzyıl Çocuk Dergiciliği ve Eğitsel İşlevleri Üzerine. Milli Eğitim Dergisi. 151, 1-9. Tokgöz, O. (2015). Temel Gazetecilik. (11. bs). Ankara: İmge Kitabevi Yayınları. Topçuoğlu, D. (2016). Medya İşletmelerinde Ücret Politikaları, İş Tatmini ve Verimlilik: Konuya İlişkin Bir Uygulama. Yüksek Lisans Tezi. Marmara Üniversitesi, İstanbul. Yılmaz, Ö. D. (2014). Algılanan Mağduriyetin Affetme Eğilimi Ve İntikam Niyeti Üzerindeki Etkisi: Konaklama İşletmeleri Çalışanlarına Yönelik Bir Araştırma. AKÜ İİBF Dergisi. 16 (1), 87-105. Yücel, E. B. (2008). Örgütlerde Saldırgan Davranışlar Nitel Bir Araştırma. Yüksek Tezi. Dumlupınar Üniversitesi, Kütahya.