Temel İşlem Becerilerinin Öğretiminde Problem Kurma-Çözme Çalışmaları

İlköğretim okullarının 1-5 sınıflarındaki matematik derslerinde öğrenilen kavram ve bilgilerin problem kurma-çözme gibi etkinliklerde işe yarar hale getirilmesi, öğrencilerin matematik hakkında olumlu izlenimler edinmelerine yardımcı olacağı gibi öğrenci merkezli öğrenmenin gerçekleşmesine katkı sağlayacaktır. Bu çalışmanın amacı, temel işlem becerilerinin kazandırılması sürecinde öğretmenlerin problem kurma-çözme çalışmalarına ne ölçüde yer verdiklerini belirleyebilmek ve öğretmen adaylarının bu konudaki becerilerini ortaya koymaktır. Öğretmenlerin bu yöndeki uygulamaları gözlem tekniği ile öğretmen adaylarının becerileri ise araştırmacılar tarafından geliştirilen bir test ile belirlenmeye çalışıldı. Elde edilen bulgulardan öğretmen adaylarının bu konuda yeterli düzeyde eğitilmedikleri, hizmet içi dönemdeki öğretmenlerin de bu süreçte yetersiz kaldıkları tespit edilmiştir.

Problem Designing-Solving Studies in Teaching of Basıc Operation Skills

Making the knowledge and concepts, gained through 1-5 classes in mathematics, useful at problem designing-solving activities helps students to develop positive attitudes towards mathematics and also establish a student-centered teaching. The aim of this study is to determine the process at which basic opration skills are taught, at what level teachers use problem designing ang solving activities and to find out prospective teachers skills in the related topic. The teachers’ s were observed and prospective teachers’s skills were determined through a test developed by the researchers. Findings showed that the prospective teachers were not adequately acquired the skills required and also teachers were inadequate.

___

  • Albayrak, M. (1996). 5+3=8 İlköğretim Matematik Dersi Programının - Uygulayıcı ve Denetleyicilerin Görüşleri Doğrultusunda-Değerlendirilmesi Yayınlanmamış Doktora Tezi, Y.Yıl Üniversitesi, Van.
  • Albayrak, M. (2000). İlköğretimde Matematik ve Öğretimi.Ankara: Aşık Matbaası
  • Altun , M. (2001). Matematik Öğretimi. Bursa: Erkam Matbaacılık. Eğitim Fakültesi Öğretmen Yetiştirme Lisans Programları (1998). Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı, Ankara.
  • Freire, P. (1970). Pedagogy of the oppressed. New York: Herder and Herder İlköğretim Matematik Dersi Öğretim Programı Programı (1-5.Sınıflar). (2005). Devlet Kitapları Müdürlüğü, Ankara
  • Kilpatrick, A. (1987). Childhood Sexual Experiences:Problem and Issues in Studying Long-Range Effects. Journal of Sex Research. 23(2), 173-196.
  • Marton, R.L. (1955). Teaching Aritmetic in the Elementary School. Çev. Yakalıoğlu, A., İstanbul: Maarif Basımevi.
  • Moses, B., Bjork, E., Goldenberg, E. P. (1990). Beyond problem solving: Problem posing. In T. J. Cooney & C. R. Hirsch (Eds.), Teaching and learning mathematics in the 1990s . 82-91). Reston, VA: NCTM.
  • Nixon-Ponder, S. (2001). Using Problem-Posing Dialogue in Adult Literacy Education. Teaching Developmental Writing. Ed. Susan Naomi Bernstein. Boston: Bedford/St. Martin’s.
Erzincan Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1999
  • Yayıncı: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

FİZİK ÖĞRETMENLERİNE YÖNELİK GELİŞTİRİLEN BİR HİZMET İÇİ EĞİTİM PROGRAMININ UZUN SÜRELİ DEĞERLENDİRMESİ

Ali KAYA

TÜRKİYE FAUNASI VE ASYA KITASI İÇİN YENİ KAYIT OLAN ÜÇ DINYCHUS (ACARI: UROPODINA: URODINYCHIDAE) TÜRÜ

Durmuş Ali BAL, Muhlis ÖZKAN

FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNİN PROFİLLERİ VE BAŞARILARINI ETKİLEDİĞİNE İNANDIKLARI FAKTÖRLER; K.S.Ü. ÖRNEĞİ

Mehmet ÇİTİL, Esin İSPİR, Ömer SÖĞÜT, Erdoğan BÜYÜKKASAP

ÖĞRETMEN ADAYLARININ ÖĞRETMENLİK MESLEĞİNE KARŞI TUTUMLARININ İNCELENMESİ

Hüseyin BULUT, Çetin DOĞAR

Fen Edebiyat Fakültesi Öğrencilerinin Profilleri ve Başarılarını Etkilediğine İnandıkları Faktörler; K.S.Ü. Örneği

Esin İSPİR, Mehmet ÇİTİL, Erdoğan BÜYÜKKASAP, Ömer SÖĞÜT

Temel İşlem Becerilerinin Öğretiminde Problem Kurma-Çözme Çalışmaları

Cemalettin IŞIK, Mustafa ALBAYRAK, A. Sabri İPEK

Fizik Öğretmenlerine Yönelik Geliştirilen Bir Hizmetiçi Eğitim Programının Uzun Süreli Değerlendirmesi

Ali KAYA

Genel Lise ve İmam Hatip Lisesi Son Sınıf Öğrencilerinin Meslekleri Prestij Yönünden Algılamaları ve Algılamalarını Etkileyen Bazı Faktörler

Fikret GÜLAÇTI, Yener ÖZEN

GENEL LİSE VE İMAM HATİP LİSESİ SON SINIF ÖĞRENCİLERİNİN MESLEKLERİ PRESTİJ YÖNÜNDEN ALGILAMALARI VE ALGILAMALARINI ETKİLEYEN BAZI FAKTÖRLER

Yener ÖZEN, Fikret GÜLAÇTI

MATEMATİK DERSLERİNDE KAVRAMSAL VE İŞLEMSEL ÖĞRENMENİN DENGELENMESİNİN ÖNEMİ ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA

Yasin SOYLU, Süleyman AYDIN