TTK m. 370/2’de Öngörülen “En Az Bir Yönetim Kurulu Üyesinin Temsil Yetkisini Haiz Olması Şartı” Üzerine Bir Değerlendirme

6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 370. maddesinin ikinci fıkrasında yönetim kurulunun temsil yetkisini bir veya daha fazla murahhas üyeye veya müdür olarak üçüncü kişilere devredebileceği öngörülmektedir. Anılan fıkranın ikinci cümlesinde ise, en az bir yönetim kurulu üyesinin temsil yetkisini haiz olmasının şart olduğu ifade edilmektedir. TTK m. 370/2 hükmü, mehaz İsviçre Borçlar Kanunu m. 718/2-3 hükümlerinden alınmıştır. Bu çalışmada İsvBK m. 718/3’te ve TTK m. 370/2’de yer alan en az bir yönetim kurulu üyesinin temsil yetkisini haiz olması şartı ele alınmıştır. Bu kapsamda Türk – İsviçre hukukunda ileri sürülen tartışmalara ve çözüm önerilerine yer verilmiştir.

___

  • Akdağ Güney, Necla. Anonim Şirket Yönetim Kurulu. 2. Baskı, Vedat Kitapçılık, İstanbul 2016.
  • Arslanlı, Halil. Anonim Şirketler II - III Anonim Şirketin Organizasyonu ve Tahviller. Fakülteler Matbaası, İstanbul 1960. Atay, Egemen. “Anonim Şirkette Yönetim Kurulunun Temsil Yetkisi ve Temsil Yetkisinin Devri”. Terazi Hukuk Dergisi. C. 15, S. 164, s. 706-719.
  • Bahtiyar, Mehmet. Ortaklıklar Hukuku. 16. Baskı, Beta Basım Yayım Dağıtım, İstanbul 2022.
  • Bozkurt, Tamer. Şirketler Hukuku. Güncellenmiş 15. Baskı, Yetkin Yayınları, Ankara 2023.
  • Böckli, Peter. Schweizer Aktienrecht: mit Fusionsgesetz, Börsengesellschaftsrecht, Konzernrecht, Corporate Governance, Recht der Revisionsstelle und der Abschlussprüfung in neuer Fassung unter Berücksichtigung der angelaufenen Revision des Aktien - und Rechnungslegungsrechts. Vierte, vollständig neu überarbeitete Auflage, Schulthess Juristische MedienAG, Zürich 2009.