Devletlerin Kripto Varlıklara İlişkin Hukuki Düzenlemeleri Üzerinden Bir Değerlendirme

İnternetin kullanılmasıyla yaygınlaşan dijital devrim yaklaşık olarak on yıl önce ortaya çıkan yeni bir teknoloji ile boyut değiştirdi. Henüz tanınmaya ve uygulama alanları keşfedilmeye başlanan başlayan Blockchain teknolojisi, finansal işlemler, değer veya varlıklarla ilgili düzenlemeler dahil ancak bunlarla sınırlı olmamak üzere herhangi bir veriyi sürekli olarak şifrelenmiş ve geri döndürülemez bir deftere kaydetmenin merkezi olmayan bir yöntemi olarak tanımlanabilir. Blockchain teknolojisinin ilk kullanımı 2009'da tanıtılan dijital kripto para birimi olan Bitcoin'in yaratılması ile olmuştur. Bitcoinle başlayan bu süreç onbinlerce altcoinin yaratılmasıyla karmaşık bir hal almıştır. Halihazırda finans alanında getirdiği yeniliklerle konuşulan bu teknolojinin yakın bir zamanda eğitim, sağlık, politika, gıda ve hukuk gibi hizmetlerin sağlanmasında da yoğun kullanılacağı öngörülmektedir. Dünya genelinde blokzincir teknolojisinin regülasyonuna yönelik ülke uygulamaları birbirinden farklılık göstermektedir. Geleceğin dünyasını tümden değiştirecek bu teknolojiye ülke yönetimleri bir yandan temkinli yaklaşmakta bir yandan ise bu teknolojiden geri kalmamak gerektiğine yönelik politikalar ortaya koymaktadır. Şu ana kadar görmezden gelinen bu teknolojiye yönelik müstakil hukuki düzenleme sayısı ülke sayısına oranla düşük düzeydedir. Blokzincir ekosistemi sürekli olarak gelişen Türkiye’nin proaktif hukuk anlayışıyla geleneksel hukuki düzenlemelerin dışında teknolojik yenilikleri destekleyecek nitelikte bağımsız hukuki çalışmalar yapması bu teknolojiden faydalanma konusunda Türkiye’yi avantajlı bir konuma getirecektir.

___

  • Analytics Insight. “A rundown of cryptocurrency regulations across the world”. https://www.analyticsinsight.net/a-rundown-of-cryptocurrency- regulations-across-the-world/, E.T. 08.07.2022.
  • AMF France. “Towards a new regime for crypto-assets in France”. https://www.amf-france.org/en/news-publications/news/towards-new-re- gime-crypto-assets-france, E.T. 01.07.2022.
  • BTC Haber. “Avrupa Birliği: Kripto Varlık Piyasalarının Düzenlenmesi (MICA)”. https://www.btchaber.com/avrupa-birligi-kripto-varlik-piyasa- larinin-duzenlenmesi-mica/, E.T. 08.07.2022.
  • Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu. “Kripto varlık Araştırma Ra- poru-2020”. https://www.btk.gov.tr/uploads/pages/arastirma-rapor- lari/kripto-para-raporu-5f11dfe709c25.pdf, E.T. 05.07.2022.
  • Brito, Jerry/Castillo, Andrea. “Bitcoin: A primer for policy makers”. Ge- orge Mason University, Mercatus Center, 2013.
  • Blockchain Türkiye. “Dünyada Blokzincir Regülasyonları ve Uygulama Örnekleri Karşılaştırma Raporu- 2019”. https://bctr.org/dokumanlar/Dun- yada_Blokzinciri_Regulasyonlari.pdf, E.T.18.06.2022
  • Etherium. “Hisse İspatı”. https://ethereum.org/tr/developers/docs/con- sensus-mechanisms/pos/, E.T.13.06.2022.
  • Coindesk. “Russian Government Introduces Crypto Bill to Parliament Over Central Bank Objections”. https://www.coindesk.com/po- licy/2022/02/21/russian-government-introduces-crypto-bill-to-parlia- ment-over-central-bank-objections/, E.T.19.06.2022.