TEMSİLDE ADALET - YÖNETİMDE İSTİKRAR İKİLEMİ BAĞLAMINDA 12 HAZİRAN 2011 SEÇİMLERİ

Seçimlerde kullanılan oyları parlamentoya yansıtmanın değişik usulleri bulunmaktadır. Seçim sistemi adı verilen bu usullerin hangisinin daha iyi olduğu sorusuna verilecek cevap, siyasal tercihlere bağlıdır. Çünkü seçim sistemleri seçim sonuçları üzerinde doğrudan etkilidir. Bu yüzden de siyasal tartışmaların odağında yer alır. Sonuçta seçim sistemleri ülkeden ülkeye, hatta aynı ülke içinde, siyasal konjüktüre göre, zamandan zamana değişir. Ülkeler seçim sistemlerinin farklılığı karşısında, hangisini benimseyecekleri konusunda bir tercihte bulunurlar. Kuşkusuz her tercihin altına bir amaç yatar. İlk bakışta insana ideal gelen, halkın devlet organları içinde mükemmel bir biçimde temsil edilmesini sağlayan formülün bulunması ve ülkedeki tüm görüşlerin, ağırlıkları oranında mecliste temsil olanağına kavuşmalarıdır. Fakat amacın bu şekilde formüle edilmesi her zaman mümkün olmaz. Bazen yönetimde istikrar unsuru ön plana çıkar. Çoğu zaman ise, bu iki amacın, yani temsilde adalet ve yönetimde istikrarın bağdaştırılması yoluna gidilir.

JUNE 12ND 2011 ELECTIONS IN THE CONTEXT OF JUSTICE IN REPRESENTATION- STABILITY IN GOVERNANCE DILEMMA

___

  • Ergun Özbudun, Türk Anayasa Hukuku, Yetkin Y., Ankara, 2010.
  • Erdoğan Teziç, Anayasa Hukuku, Beta Y., İstanbul, 2009.
  • Kemal Gözler, Anayasa Hukukunun Genel Esasları, Ekin Y., Bursa, 2010.
  • Nihat Bulut, “Demokrasiyi İdeal Anlamına Yaklaştırma Çabası Olarak Radikal Demokrasi”, Atatürk Üniversitesi Erzincan Hukuk Fakültesi Dergisi, C:VII, S:1-2, 2003.
  • Tevfik Gülsoy, “Milletin Temsili”, KhuKa, Eylül 2006.
  • Bülent Daver, “Türkiye'de Siyasal Haklar”, Türkiye'- de İnsan Hakları, AÜHF Y., Ankara, 1970.
  • Ergun Özbudun, “Seçim Sistemleri ve Türkiye”, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, C:44, S:1, 1995.
  • Necmi Yüzbaşıoğlu, “Türkiye'de Uygulanan Seçim Sistemleri ve Bunlara İlişkin Anayasa Mahkemesi Kararlarına Göre Nasıl Bir Seçim Sistemi,” İÜHFM, Cilt: LV, Sayı:1-2, 1995-1996.