DEMOKRASİYİ İDEAL ANLAMINA YAKLAŞTIRMA ÇABASI OLARAK RADİKAL DEMOKRASİ

Bu çalışmada demokrasinin ideal anlamı çerçevesinde, günümüz liberal demokrasilerinin içine düştükleri kriz ele alınacak ve radikal demokratik anlayışın bu krize verdiği cevaplar üzerinde durulacaktır. Çünkü radikal demokrasiyi tanımanın ve dolayısıyla demokrasinin derinleştirilmesi ve ideal anlamına yaklaştırılması çabalarını anlamanın yolu buradan geçmektedir. Öte yandan bu tanıma ve anlama çabası çerçevesinde, radikal demokrasi ile liberal demokrasi arasındaki uyum ve uyumsuzluklarla birlikte, radikal demokrasiye karşı yapılan eleştirilere de değinilecek ve böylece radikal demokrasinin açmazları ya da imkansızlıkları da sergilenmeye çalışılacaktır. Son olarak, bu çalışmada, radikal demokrasi anlayışının genel hatlarıyla ele alınacağı ve bu anlayış kapsamındaki farklı yaklaşımlar konusunda fazla ayrıntıya girilmeyeceği de vurgulanmalıdır. Bunun en önemli nedeni, radikal demokrasinin henüz gelişme aşamasını tamamlamamış bir teori olması ve radikal demokrasi kuramcıları arasında, her konuda tam bir mutabakatın bulunmamasıdır.

___

  • Benhabib, Seyla; “Demokratik Moment ve Farklılık Sorunu”, Demokrasi ve Farklılık, Yayına Hazırlayan: Seyla Benhabib, Demokrasi Kitaplığı, İstanbul, 1999.
  • Diamond, Larry ve Plattner, Marc F; Kapitalizm, Sosyalizm ve Demokrasi: Yeni Değerlendirmeler, Çev: Ergun Özbudun/Levent Köker, Türk Demokrasi Vakfi, Ankara, 1994, Passim.
  • Fukuyama, Francis; “Tarihin Sonu mu?”, Tarihin Sonu mu?, Yayıma Hazırlayan; Ercan Şen, Vadi Y., Ankara, 1998.
  • Keyman, Fuat; “ Nasıl Bİr Liberal Demokrasi”, Diyalog, sy. 1, 1996/1.