6102 SAYILI YENİ TÜRK TİCARET KANUNUNA GÖRE ANONİM ORTAKLIKTA PAY VE PAY SENETLERİNİN DEVRİ

6102 sayılı yeni Türk Ticaret Kanununda “pay senetlerinin devri”, anonim şirketlere ilişkin “Dördüncü Kısmın”, “Menkul Kıymetler” başlıklı “Yedinci Bölümünde”; Pay Senetleri” başlıklı “Birinci Ayırım” başlığı altında 489 ila 501 inci maddeler arasında hükme bağlanmıştır. Burada yer alan maddelerin büyük bir çoğunluğu İsviçre Borçlar Kanununun (kısaca: İsv.BK) anonim ortaklığa ilişkin 683 ilâ 687 inci maddelerinden alınmıştır. Bu bölümün birinci ayırımı “Pay Senetleri” başlığını taşıyor olmakla birlikte, ayrıntılarını açıklayacağımız üzere kanun koyucu, burada yer alan maddelerin birçoğunda bir taraftan “nama yazılı pay”, “hamiline yazılı pay”; diğer taraftan da “senede bağlanmamış pay”, “nama yazılı pay senetleri”, “hamiline yazılı pay senetleri” ibarelerine yer vermiş, deyim yerindeyse tam bir “kavram kargaşası”na yol açmıştır. Tebliğimizde öncelikle “senede bağlanmamış (çıplak) payın” devrine ilişkin bilgi verdikten sonra “pay senetlerinin devri” başlığı altında “hamiline” ve “nama yazılı pay senetlerinin devri”ni ayrıntıları ile açıklayacak ve yeri geldikçe 6102 sayılı TTK’nın öngördüğü bu sisteme ilişkin değerlendirmelerimizi ortaya koymaya çalışacağız.

___

  • KENDİGELEN, Abuzer, Adî Şirket, Ticaret Şirketleri ve Kooperatife İlişkin Payların Devrinde Şekil, Ticaret Hukuku Kürsüsünde Onbeş Yıl, Makalelerim, İstanbul, 2001.
  • NARBAY, Şafak, Anonim Ortaklıkta Pay Defteri, Ankara, 2003.
  • PULAŞLI, Hasan, Türk Ticaret Kanunu Şerhi, Cilt II, Ankara, 2011, N. 34 (Cilt II).
  • TEKİNALP, Ünal/POROY, Reha/ÇAMOĞLU, Ersin, Ortaklıklar ve Kooperatif Hukuku, Güncelleştirilmiş 12. Bası, İstanbul, 2010.
  • ÜNAL, Mücahit, Anonim Şirketlerde Menkul Kıymetler, Editör: KARAHAN, Sami, Şirketler Hukuku, C. I, Konya, 2012.