Thomas Savage’ın The Power of the Dog Romanında Öküz Hadımı ve Erkek Cinselliği

Thomas Savage’ın The Power of the Dog (1967) romanı, bir çiftçinin 1920’lerde Montana’da bir çiftlikte bir öküzü hadım etmesiyle başlar. Sahne o kadar ayrıntılı ve rahatsız edicidir ki bir yayıncı bu romanı basmayı reddetmiştir. Eleştirmenler romanı ele alırken bu sahneyi tartışmamıştır. Ancak, bu sahne, erkeklik ve cinsellik gibi, özellikle Amerikan Batı’sında erken yirminci yüzyılda yaşayan erkelerle ilgili olarak yazarı meşgul eden bazı temaları takdim etmektedir. Çiftçi Phil Burbank, erken dönem kovboy şiirlerinde ve çiftçi otobiyografilerinde görülen hadım mitine göndermede bulunarak, kovboylarına buzağının bölünmüş testislerini yemenin onların erkekliğini arttıracağını söyler. Yerleşimin az olduğu Batı’da, kadınlardan izole bir şekilde, çoğunlukla homososyal toplulukların bir parçası olarak çalıştıkları gerçeğini telafi etmek için gerekli olan bu mite göre, hayvanların genitalleri erkeklerin cinsel güçlerini arttırmaktadır. Her ne kadar çalışanlarının aileleri için kalacak yer sağlamaya ve erkeklere daha fazla maaş vermeye niyeti olmayan sığır sahipleri için çalıştıkları sürece bekar kalmaları gerekse de bu mit, kovboyların —ve hayvancılık sektörünün diğer erkek üyelerinin de— heteroseksüel olduğunu varsaymaktadır. Ancak romanın baş kişisi Phil, “gerçek” Batılı erkeklerle özdeşleştirilen bazı özellikleri sergileyerek heteroseksüel bir erkekmiş gibi kabul görmeye çalışan, henüz kendisi hakkında dışarıya açılmamış bir eşcinseldir. Erkek kardeşi George kasabadan bir dul ile evlenip, Rose’u ve oğlu Peter’ı ikisinin birlikte yaşadığı çiftlik evine getirince, sırrı tehlikeye girer. Stephen Crane’in kısa öyküsündeki (1898) gelinin Yellow Sky’a gelmesindeki gibi, Rose homososyal topluluğu heteroseksüel bir mekâna dönüştürür. Tehdit altında hisseden Phil, —kitap bu konuda sessiz kalsa da bazı eleştirmenlerin eşcinsel olduğunu varsaydıkları—oğlunu baştan çıkararak intikam almaya çalışır. Peter cinselliği gelişme aşamasında tipik bir genç değildir. Bir şiddet ve cezalandırma sembolüdür: yarı intikam meleği, yarı duygusuz psikopat. Phil’in sırrını keşfeder ve annesinin hayatını kurtarmak için üvey babasının kardeşini öldürmeyi planlar. Bu süreçte, Savage ön saflardaki değişimi ve Phil gibi erkeklerin tehlike altındaki türlerden olmaktan giderek uzaklaştığı yeni bir dönemin gelişini resmeder.

Cattle Castration and Male Sexuality in Thomas Savage’s The Power of the Dog

Thomas Savage’s novel, The Power of the Dog (1967), begins with a scene in which a rancher castrates cattle on a ranch in Montana during the 1920s. The scene was considered so graphic and disturbing that one publisher refused to publish the manuscript. Critics didn’t discuss the scene in their reviews of the novel. Yet it introduces certain themes which preoccupied the author, including notions of masculinity and sexuality, especially pertaining to men living in the early twentieth-century American West. The rancher, Phil Burbank, tells his cowboys that eating the severed calf testicles will enhance their virility, alluding to the castration myth that existed in early cowboy poetry and ranching autobiographies. According to legend, the animals’ genitals increased the men’s sexual potency, which was necessary to compensate for the fact that cowboys were isolated from women in the sparsely inhabited West, working primarily in homosocial communities. The myth presupposed that cowboys—and other male members of the range industry—were heterosexual, even though they were required to remain single while working for a cattleman, who was unwilling to provide housing for his employees’ families and to pay these men higher wages. However, Phil, the novel’s protagonist, is a closeted homosexual who tries to pass as a straight man, exhibiting certain character traits associated with “real” western men. He risks exposing his secret when his brother George marries a local widow, bringing Rose and her son Peter to live at the ranch owned by the two brothers. Like the bride who comes to Yellow Sky in Stephen Crane’s short story (1898), Rose transforms a former homosocial community into a heterosexual space. Feeling threatened, Phil attempts to get revenge by seducing her son—a character whom some critics assume is also gay, even though the novel remains silent on this question. Peter is not a typical teenager with an emerging sexuality, but a symbol of violence and retribution: part avenging angel, part emotionless psychopath. He detects Phil’s secret and plots to kill his stepfather’s brother in order to save his mother’s life. In the process, Savage depicts the passing of the early frontier and the arrival of a new era, in which men like Phil have become an endangered species

___

  • Ahmed, S. (2006). Queer phenomenology: orientations, objects, others. Durham: Duke University Press.
  • Allmendinger, B. (1992). The cowboy: Representations of labor in an Axmerican work culture. Oxford: Oxford University Press.
  • Bevis, W. (1990). Ten tough trips: Montana writers and the west. Seattle: University of Washington Press.
  • Black, B. (1988). Croutons on a cow pie. Benson: Coyote Cowboy Company.
  • Boag, P. (2011). Re-dressing America’s frontier past. Berkeley: University of California Press.
  • Cawelti, J. (1984). The six-gun mystique. Bowling Green: Bowling Green State University Popular Press.
  • Edelman, L. (2004). No future: Queer theory and the death drive. Durham: Duke University Press.
  • Egan, K. (2003). Hope and dread in Montana literature. Reno: University of Nevada Press.
  • Fiedler, L. A. (1960). Love and death in the American novel. New York: Criterion Books.
  • Johnson, S. (2000). Roaring camp: The social world of the California gold rush. New York: Norton.
  • Kittredge, W., and Smith, A. (Eds.), (1990). The last best place: A Montana anthology. Seattle: University of Washington Press.
  • Martin, N. and Martin, J. (2016). Horsehair bridles: A unique American folk art. Nicasio: Hawk Hill Press.
  • McCall, L. (2001). Introduction. In Basso, M., McCall, L., and Garceau, D. (Eds.), Across the great divide: Cultures of manhood in the American West. New York: Routledge.
  • Mitchell, L. (1996). Westerns: Making the man in fiction and film. Chicago: University of Chicago Press.
  • Newby, R., and Hunger, S. (Eds.), (1996). Writing Montana: Literature under the big sky. Missoula: Montana Center for the Book.
  • Olson, K. (2009). West of Desire: Queer ambivalence in Montana literature. In Harrison, B. (Ed.), All our stories are here: Critical perspectives on Montana literature. Lincoln: University of Nebraska Press.
  • Packard, C. (2005). Queer cowboys. New York: Palgrave.
  • Proulx, A. Afterword. (2001). In Savage, T. The power of the dog. (pp. 277-93). New York: Back Bay Books.
  • Savage, T. (1977). I heard my sister speak my name. Boston: Little, Brown.
  • Savage, T. (2001). The power of the dog. New York: Back Bay Books.
  • Schmidt, C. (2014). The poetics of waste: Queer excess in Stein, Ashbery, Schuyler, and Goldsmith. New York: Palgrave Macmillan.
  • Sedgwick, E. K. (1990). The epistemology of the closet. Berkeley: University of California Press.
  • Thompson, M. (1979). Rubbish theory: The creation and destruction of value. New York: Oxford University Press.
  • Weltzien, A. O. (2015). Thomas Savage’s queer country. Western writers online. http://scholarworks.boisestate.edu/wwo.
  • Weltzien, T. (2009). “Just regular guys”: Homophobia, the code of the west, and constructions of male identity. In Harrison, B. (Ed.), All our stories are here: Critical perspectives on Montana literature. Lincoln: University of Nebraska Press.
  • White, R. (1994). Animals and enterprise. In Milner, C., O’Connor, C., and Sandweiss, M., (Eds.), The Oxford history of the American West. (pp. 237-74). New York: Oxford University Press.
  • Wister, O. (2002). The Virginian. New York: Signet.