TMS-12 gelir vergisi standardına göre ertelenmiş vergiler ve muhasebe uygulamaları

Ulusal ve uluslararası muhasebe standartları mevcut muhasebe uygulamalarımıza bazı önemli farklılıklar getirmektedir. Bunlardan en önemlilerinden biri de TMS-12 Gelir Vergileri Standardıdır. Bu standarda göre, vergi mevzuatının hiçbir zaman kabul etmediği gelir ve giderler sürekli farkları oluşturur. Sürekli farklar ertelenmiş vergi varlığı ya da ertelenmiş vergi yükümlülüğü doğurmaz. Gelir veya gider unsurlarının ortaya çıkma zamanı ile vergi mevzuatı tarafından tanınma zamanı farklı ise muhasebe karı (ticari kar) ile mali kar arasında geçici bir fark oluşur. Geçici farkların vergi etkisi bilançoda ertelenmiş vergi varlığı veya ertelenmiş vergi yükümlülüğü olarak; gelir tablosunda ise ertelenmiş vergi gideri veya ertelenmiş vergi geliri olarak raporlanır.

Deferred taxes and their accourting applications in compliance with accounting standard of income taxes (TMS-12)

National and international accounting standards have introduced some important changes into accounting applications. One of these changes is national accounting standard of income taxes. According to this standard, income and expenses that are always deemed untaxable by tax authority form permanent differences. The permanent differences generate neither deferred tax assets nor deferred tax liabilities. If there is time difference between emergence of income and expense compenents and their recognition by tax authority, this generates temporary differences between accounting and fiscal profit. Tax effect of temporary differences is reported as deferred tax assests or deferred tax liabilities in balance sheet. In income statement, however, these differences are reported as deferred tax income or deferred tax expenses.

___

  • AKDOĞAN, Nalan; (2006), “UMS-12 Gelir Vergileri Standart Hükümlerine Göre Dönem Karından İndirilecek Vergi Giderinin Hesaplanması ve Ertelenmiş Vergilerin Muhasebeleştirilmesi”, Muhasebe ve Denetime Bakış, 5(17), ss.1-18.
  • BEYAZITLI, Ercan, Orhan Çelik ve Saim Üstündağ; (2006), Türkiye Muhasebe Standartlarına Genel Bakış, Tesmer Yayın No:67, Ankara.
  • CİVAN, Mehmet; (2008), TMS-12 Gelir Vergileri Standardı Uygulama Rehberi, Tesmer Yayını, No: 82, Ankara.
  • DİNÇ, Engin; (2007), “Muhasebe ve Vergi Kuralları Arasındaki İlişki ve Gelir Vergileri (TMS 12) Standardının Muhasebe Uygulamalarına Etkisi”, Erciyes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 28, ss.21-48.
  • EPSTEIN, Barry J and Abbas Ali Mirza; (2006), Interpretation and Application of International Accounting and Financial Reporting Standards, John Wiley&Sons Inc.
  • GÜCENME GENÇOĞLU, Ümit; (2007), Türkiye Muhasebe Standartları ve Uygulamalar, Türkmen Kitabevi Yayınları, İstanbul.
  • GÜCENME Ümit ve Aylin POROY; (2007), “Vergilerin Muhasebeleştirilmesi, Ertelenen Vergi Varlık ve Yükümlülükleri”, Muhasebe ve Denetime Bakış, 6(21), ss.1-16.
  • KAVAL, Hasan; (2005), Muhasebe Denetimi-Uluslararası Finansal Raporlama Standartları Uygulama Örnekleriyle, Gazi Kitabevi Yayını, Ankara.
  • MISIRLIOĞLU, İsmail Ufuk; (2005), “Kurum Kazancı Üzerinden Hesaplanan Vergilerin Raporlanması”, İSMMO Mali Çözüm, ss.51-65.
  • ÖRTEN, Remzi, Hasan KAVAL ve Aydın KARAPINAR; (2007), Türkiye Muhasebe-Finansal Raporlama Standartları (TMS – TFRS), Gazi Kitabevi Yayınları, Ankara.
  • TMSK, Gelir Vergilerine İlişkin Türkiye Muhasebe Standardı (TMS-12) Hakkında Tebliğ, Sıra No: 31; Resmi Gazete, 28.03.2006 – 26122.