MARTTI KOSKENNIEMI İLE ULUSLARARASI HUKUK VE AŞIRI SAĞIN YÜKSELİŞİ ÜZERİNE MÜLÂKAT

Profesör Martti Koskenniemi, T.M.C. Asser Enstitüsü’nün (Hague) düzenlediği geleneksel konferansların dördüncüsünde (29 Kasım 2018), “Uluslararası Hukuk ve Aşırı Sağın Yükselişi” hakkında bir konuşma yapmıştır. Konferans akabinde, T.M.C. Asser Enstitüsü’nde Uzlaştırma ve Yargılama alanında araştırmacı olan Dr. Dimitri van den Meerssche, konferans üzerine Koskenniemi ile bir mülâkat gerçekleştirmiştir. Bu mülâkat, küreselleşmeye karşı oluşan mevcut ters tepkiler, uluslararası hukukta ortaya çıkan sahte uzmanlar ve Koskenniemi’nin dönem çalışmasında (The Gentle Civilizer of Nations: The Rise and Fall of International Law 1870-1960) yoğunlaştığı ve araştırma hayatı boyunca bulmaya çalıştığı somut deliller üzerinedir. Koskenniemi bu mülâkatta, uluslararası hukukun çağımızdaki yerini tespit ederken, uluslararası hukuk alanındaki bürokratların ve uzmanların teknik açıdan kullandığı dilin, uluslararası hukuk söyleminin çok ötesinde olduğunu belirtmektedir. Koskenniemi, akademik bir disiplin olarak uluslararası hukuku sorgulamakta, uluslararası hukukun etkin bir hale gelmesiyle, eksiksiz bir adaleti tesis edeceğine ve savaşları ortadan kaldıracağına dair olan inanışı eleştirmektedir. Bu mülâkatta, Koskenniemi, uluslararası hukuka, onun enstitülerine ve aşırı sağın yükselişine karşı oluşan mevcut ters tepkiler hakkında analizlerini sunmaktadır.

___

  • Asser Institute, “Annual T.M.C. Asser Lecture 2018”, 29 Kasım 2018, https://www.asser.nl/annual-lecture/annual-tmc-asser-lecture-2018/ (Erişim tarihi: 14 Şubat 2020).
  • KENNEDY David: “One, Two, Three, Many Legal Orders: Legal Pluralism and the Cosmopolitan Dream”, New York University Review of Law & Social Change, vol. 31(3), 2007.
  • KOSKENNIEMI Martti: International Law and The Far Right: Reflections on Law and Cynicism, Ed. Janne E. Nijman, Asser Press, The Hague, 2019.
  • KOSKENNIEMI Martti: The Gentle Civilizer of Nations: The Rise and Fall of International Law 1870-1960, Cambridge University Press, Cambridge, 2004.
  • MEERSSCHE Dimitri van den: “Interview: Martti Koskenniemi on International Law and the Rise of the Far-Right”, Opinio Juris, 10 Aralık 2018, http://opiniojuris.org/2018/12/10/interview-martti-koskenniemi-oninternational- law-and-the-rise-of-the-far-right/ (Erişim tarihi: 14 Şubat 2020).
  • MOYN Samuel: Not Enough: Human Rights in an Unequal World, The Belknap Press of Harvard University Press, Cambridge, 2018.
  • PUFENDORF Samuel: On the Duty of Man and Citizen According to Natural Law, Ed. James Tully, (çevirmen: Michael Silverthorne), Cambridge University Press, Cambridge, 1991.
  • SÆTHER Arild: Natural Law and the Origin of Political Economy: Samuel Pufendorf and the History of Economics, Routledge, London, 2017.
  • SLOTERDIJK Peter: Critique of Cynical Reason, (çeviren: Michael Eldred), University of Minnesota Press, Minneapolis, 2001.
  • SMITH Adam: An Inquiry into the Nature and Causes of The Wealth of Nations, University of Chicago Press, Chicago, 1977.