Tarihi ayvalık evleri mimarisinde bozulmaya neden olan etkenlerin incelenmesi

Mimarlık, geçirdiğimiz toplumsal, ekonomik, siyasal ve kültürel gelişmelerin bütünüdür. Farklı kültürlerin bıraktıkları izler, fiziki yapıya yansımış yarınlara referans vermek üzere sahiplenmeyi beklemektedir. Mimari mirasın doku ve tek yapı ölçeğindeki örnekleri zaman ve çeşitli nedenlerle gelecek nesillere de kültürel mesajlar vermek üzere ilgi ve bakım gereksinimindedir. Ayvalık, günümüzde, kültürel turizm anlayışının ilgi odağında olan küçük bir sahil kasabasıdır. Ayvalık ilk ününü geleneksel ve özel bir mimari yapıya sahip Ayvalık Evleri ile kazanmıştır. Bu evler 18. ve 19. yy Türk ve Rum toplum yaşantısını günümüze aktaran mükemmel mimarlık örnekleridir. Rum ve Osmanlı yapı grupları kentsel biçimi belirlemiştir. Ayvalık ilçesi merkez ve yakın çevresi ile birlikte; tek yapı ölçeğinden, kent ölçeğine uzanan yelpazeden öğrenilecek ve korunarak yaşa tılacak, yorumlanacak çok özgün bir örneğe sahiptir.

The investigation of structural deterioration in Ayvalık traditional buildings

Architecture is reflecting our changes as a society and the development of economic, political and cultural as a whole. The reflection of different cultures through the physical structure of the city is still waiting for protection in order to be a reference point for tomorrow. Exa mples of architectural heritage both in pattern and in single building scales need to be concerned with and cared. Architecture is reflecting our changes as a society and the development of economic, political and cultural as a whole. Ayval ı k, today, is a small seaside town which is the focus of interest in the concept of cultural tourism. Ayval ı k architecture which is the technique and art, is the permanent indicator of social life, culture, economic life and the structural identities of community. Constru cted 18th and 19th centuries, Ayval ı k traditional houses are examples of excellent architecture reflecting the life of the Turkish and Greek society. Related to this prospect, those associations reflect Greek’s and Ottoman’s architectural culture and ident ity to the physical formation of their buildings. There are many important historical buildings and especially housing in pattern of a settlement. The living spaces reflect life. Each building has architectural, historical and cultural messages for its env ironment and the future.

___

  • Sakin, O., Osmanlı’da Etnik Yapı ve 1914 Nüfusu, s.161, İstanbul, 2008.
  • Bayratar, B., Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Ayvalık Tarihi”, s. 30, Ankara, 2002.
  • Bayratar, B., Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Ayvalık Tarihi, s.8, Ankara, 2002.
  • Yılmaz, E., Türk- Yunan Nüfus Mübadelesi ve Ayvalık, Marmara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Uluslar arası İlişkiler Bilim Dalı Yayınlanmamış Doktora Tezi, , s.95, İstanbul-2005.
  • http://www.ayvalik-place.com/?page_id=102
  • http://oncekorfez.com/OnceKorfezGazetesi/modules/news /article.php?storyid=8492
  • Bektaş, C., Trilye.III, Mimarlık 83 /5-6, s:14, 1991.
  • Arel, A., Eski Eser Tahribatı ve Korunmasıyla İlgili Bazı Gözlemler, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Dergisi, Sayı:1-2, Ankara, 1990.
  • Eriç, M., Geleneksel Türk Mimarisinde Malzeme Seçim ve Kullanımı”, Yapı Dergisi, Sayı:33, İstanbul, 1989.
  • Akıncıtürk, N., Trilye Beldesindeki Tarihi Yapılar ve Taş Mektep’in Yapısal Bozulmalarının İncelenmesi, Uludağ Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dergisi, Cilt 7, Sayı 1, Bursa, 2002.
  • http://www.insaatmuhendisligi.net/ders-notlari/rolove- teknikleri-ders-notlari-restore-edilecek-yapilarin-resmi- prosedurleri/msg12526/?PHPSESSID=9n4c240nk4j8h0ob kaso6tk2m6#msg12526.
  • Güleç, A., Yapı Taşlarında Koruma Yöntemleri, Ankara, 1989.
  • Ahunbay, Z., Tarihi Çevre Koruma ve Restorasyon, İstanbul, 1996.
  • Bayülke, N., Yığma yapıların Onarımı ve Güçlendirilmesi, - Depremde Hasar Görmüş Yapıların Onarımı ve Güçlendirilmesi, b:XIV., S:210-214, 8. Basım, İzmir, 1999.