Tamsayılı Programlama Tekniği ile Ormanların Çok Amaçlı Planlanması

Bu çalışmada, ormanların su ve sediment üretimi fonksiyonları odun üretimi ile birlikte bir planda bütünleştirilmiştir. Bu amaçla, hipotetik bir orman oluşturulmuş ve bu ormanın su ve sediment üretimi meşcere yaşı ile ilişkiye getirilmiştir. Planlamada farklı plan seçenekleri geliştirilmiş ve tamsayılı programlama tekniği ile çözülmüştür. Sonuçta, ormandan beklenen farklı amaçlar ve kısıtlayıcı koşulların, meşcerelerin kesim dönemleri üzerinde etkili olduğu saptanmıştır. Ayrıca, tamsayılı programlama tekniği ile meşcerelere planlama periyotlarında bölünmeden bir bütün olarak müdahale edilmesi sağlanmıştır.

MULTI-OBJECTIVE PLANNING OF FORESTS USING INTEGER PROGRAMMING

In this research, water and sediment values of forests were integrated with timber production. A hypothetical forest was formed and water and sediment production were estimated by stand age. Various planning strategies were developed and solved with integer programming. Finally, it was concluded that various objectives and restrictions expected from the hypothetical forest are effective on stands’ harvest periods. Besides, with integer programming management interventions are scheduled on individual stands as a whole overtime.

___

  • Özhan, S. ve Gökbulak, F.,Bitki Örtüsünün Su Üretim Havzalarının Su Verimi Üzerindeki Etkileri. 1. Türkiye Su Kongresi, Cilt 1, 8–10 Ocak, İstanbul, 105–112, 2001.
  • Asan, K. ve Şengönül, K., Orman Formlarının Fonksiyonel Açıdan Karşılaştırılması. İ.Ü. Orman Fak. Dergisi, Seri B, Cilt 37, Sayı 4, 52–67, 1987.
  • Başkent, E.Z., Yolasığmaz, H.A. VE Mısır, M., Orman Ekosistem Amenajmanı, 1. Ulusal Ormancılık Kongresi, Türkiye Ormancılar Derneği Yayını, No : 1, 60–74, 2001.
  • Hof, J., Bevers, M., Optimal timber harvest scheduling with spatially defined sediment objectives. Canadian Journal of Forest Research, Vol. 30, Issue 9, 1494-1500, 2000.
  • Gül, A.U., Orman Amenajmanında İşlevsel Planlamanın Doğrusal Programlama ile Gerçekleştirilmesi, Bireysel Araştırma. Yayınlanmamıştır, Trabzon, 1998.
  • Mısır, M., Çok Amaçlı Orman Amenajman Planlarının Coğrafi Bilgi Sistemlerine Dayalı Olarak Amaç Programlama İle Düzenlenmesi. Doktora Tezi, KTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü, Trabzon, 2001.
  • Keleş, S., Ormanların Su ve Odun Üretimi Fonksiyonlarının Doğrusal Programlama Tekniği İle Optimizasyonu (Karanlıkdere Planlama Birimi Örneği). Yüksek Lisans Tezi, KTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü, Trabzon, 2003.
  • Karahalil, U., Toprak Koruma ve Odun Üretimi Fonksiyonlarının Doğrusal Programlama İle Modellenmesi (Karanlıkdere Planlama Birimi Örneği). Yüksek Lisans Tezi, KTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü, Trabzon, 2003.
  • Alemdağ, Ş., Türkiye’deki kızılçam ormanlarının gelişimi, hasılatı ve amenajmanı esasları. Orm. Araş. Enst. Yayını, No. 11, 1962.
  • Creedy, J., and Wurzbacher, A.D. The economic value of forested catchment with timber, water and carbon sequestration benefits. Ecological Economics 38, 71-83, 2001.