Mimar Sinan Camileri revak sütunları üzerine bir araştırma: Süleymaniye Camisi, Selimiye Camisi ve Kara Ahmet Paşa Camisi örnekleri

Mimar Sinan yapılarının tasarımından inşasına kadar geçen sürece ilişkin yöntemler kesin olarak bilinmemektedir. Taşıyıcı sistem ile mekan şemasının ilişkisi ve onları meydana getiren, tasarım sürecini belirleyen etmenler pek çok araştırmacı tarafından tartışılan konulardan olmuştur. Kuşkusuz detaylar üzerinde yapılacak çalışmalar, Sinan’ın tasarımlarındaki kurgunun daha tanımlanabilir olmasını sağlayacaktır. Bu doğrultuda yapılan bu çalışmada taşıyıcı sistem elemanlarından sütunlar ve sütun başlıkları, benzer örneklerin bulunduğu Süleymaniye Camisi (1557), Kara Ahmet Paşa Camisi (1558?-1565?) ve Selimiye Camisi (1568-1575) revaklarında ele alınmıştır. Strüktürün sütun başlıklarının biçimlenişindeki etkisi analitik çalışmalar ile incelenmiştir. Özgün mimari çizimlerle1 hazırlanan bu analitik çalışmanın belgeleme açısından bir eksikliğe cevap vereceği düşünülmektedir.

A study on the porticoes columns of Mimar Sinan’s Mosques samples of Süleymaniye Mosque, Selimiye Mosque and Kara Ahmet Paşa Mosque

Methods of the process from design through to construction of Mimar Sinan Structuresare not exactly known. The relationship between the structural system and the base scheme and the factors that create them and determine the design process are the issues which have been debated by many researchers. Perhaps the works on details, provides the fiction in Sinan's designs more definable. In this direction the elements of structural system as columns and column capitals were studied at the Süleymaniye Mosque (1557), Kara Ahmet Paşa Mosque (1558?-1565?) and Selimiye Mosque (1568-1575), which ones have similar samples in their porticoes. The effect of the structure on the forming of column headers were examined with analytical studies. It is thought that this analytical study that was prepared with the original architectural drawings, willgive answers to the lack of documentation.

___

  • Necipoğlu–Kafadar, G., “Plans and Models in 15th-and 16th- Century Ottoman Architectural Practice, JSAH, 224-243, 1986.
  • Ödekan, A., “Kütle Biçimlenişi ve Cephe Düzenlemesi”, Mimar Başı Koca Sinan yaşadığı Çağ ve Eserleri II, T.C. Başbakanlık Vakıflar Genel Müdürlüğü, Türkiye Vakıflar Bankası Genel Müdürlüğü, İstanbul, 513-520, 1988.
  • Tayla, H., “Geçiş Elemanları ve Stalaktitler”, 60. Yaşında Sinan Genim’e Armağan Makaleler, İstanbul, 2005.
  • Uluengin, F., “Stalaktit Planlarının Hadisesi”, Milletlerarası Birinci Türk Sanatları Kongresi, Ankara,1959.
  • Yorulmaz, M., “Sinan Camilerinde Taşıyıcı Sistem ve Yapım Teknikleri”, II. Uluslararası Türk ve İslam Bilim Teknoloji Tarihi Kongresi, 3: 123-144, 1986.