Göstergebilimsel Açıdan Fotoğraf İncelemesi: Pulitzer Ödüllü Savaş Fotoğrafları

İnsan ilk çağlardan bu yana tecrübelerini çizerek, kazıyarak, boyayarak veya yontarak görselleştirmeye çalışmıştır. Nihayet 19. yüz yılın ortalarında bu görselleştirmede çok fazla imkanlar sunan fotoğrafı keşfetmiştir. Fotoğraf; geleneksel teknoloji ve kimyasallar yardımı ile gelişimini sürdürürken, dijital teknolojilerle bugünkü zirvesine ulaşmıştır. Diğer yandan fotoğraf da sinema, tiyatro ve edebiyat gibi bir anlatıya sahiptir. Onu diğerlerinden farklı kılan ise anlattığı bu öyküleri yüzyıllar sonra bile izleyende, bakanda, görende hiç değişmeden göstergeler aracılığıyla bize sunabilmesidir. Bu göstergeler anlatı düzleminde genel kabul gören evrensel bir anlam düzeyine sahiptir. Kodlar, yüzyıllar geçse de tıpkı mağara duvarlarında insanın ilk çizdiği resimler kadar canlı, anlam yüklü ve derinlere indiğinizde bilişsel ve duygusal olarak bizleri derinden etkileyen bir güce sahiptir. Bunun yanında haber fotoğrafçılığı bize bir öykü anlatırken aynı zamanda bir iletiyi yaymayı amaçlar. Bu ileti açık ve anlaşılır olmalıdır. Yüzyıllardır sözcükler ve görüntülerin birleşiminden oluşan bir iletişim dili olarak fotoğraf, sürekli gelişmiş ve evirilmiştir. Tüm bu gelişmelerin etkisi altında toplumları derinden etkileyen ve hatta yönlendiren bir güce kavuşmuştur. Bu güç, fotoğrafı oluşturan imgeye yüklenen mesaj kodlarının hedef kitle tarafından hızlı, etkili ve kalıcı olarak algılanmasıyla ilgili ilgili olduğu söylenebilir. Elde edilen bulgular ve bilgiler ışığında bu çalışmada, Pulutzer Ödülü savaş fotoğraflarının görsel çözümlemesi yapılarak sahip oldukları güç incelenmiştir. 
Anahtar Kelimeler:

Pulutzer, Fotoğraf, Göstergebilim

Photograph Analysis by Semiotic Method: Pulitzer Awarded War Photos

Humanity has tried to visualize its experiences by drawing, engraving, painting or sculpting since the early ages. Finally, in the middle of the 19th century, he discovered the photo that provided so many possibilities in this visualization. While photography continues its development with the help of technology and chemicals, it has acquired its current form with digital technologies. On the other hand, photography has a narrative such as cinema, theater and literature. What makes it’s different from others is that these stories can be presented to us in its followers. These indicators have a universally accepted level of significance in the narrative plane. Codes. Instead, news photography opens a message after telling us a story. This message must be clear and understood. For centuries, photography has consistently developed and evolved as a communication language consisting of a combination of words and images. News photography has attained a power that influences and even directs societies under the influence of all these developments. This power may be related codes of the image which are perceived by the target audience fastly, effective and permanent in the photo. In this study, war photographs awarded by Plutzer has been analyzed by visual analysis in terms of the power they have. 

___

  • Aydemir, C. (der.). (2013). Fotoğraf Neyi Anlatır. İstanbul: Hayalperest Yayınevi
  • Berger, A. A. (1993). Kitle İletişiminde Çözümleme Yöntemleri. Ulutak, N. Tunç, A. (Ed.) Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Eğitim Sağlık ve Bilimsel Araştırma Çalışmaları Yayınları
  • Bodur, F. (2005). Fotoğrafın Tarihi. Konya: Tablet Yayınları
  • Ceyhan, Z. (2003). Temel Fotoğrafçılık Bilgileri. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Yayınları
  • Derman, İ. (1991). Fotoğraf ve Gerçeklik. İstanbul: Ağaç Yayıncılık
  • Ertan, G., Sansarcı, E. (2016). Görsel Sanatlarda Anlam ve Algı. İstanbul: Alternatif Yayıncılık.
  • Hartley, J. Renıe, E. (2012) “Bir Kız Hakkında” Fotoğraf Gazeteciliği olarak Moda Fotoğrafçılığı (S. Şenel, Çev.) İstanbul Arel Üniversitesi İletişim Çalışmaları Dergisi, 1 (2), 117-143.
  • Kanburoğlu, Ö. (2013). Haber Fotoğrafçılığı. Ankara: Say Yayınları
  • Kılıç, L. (2002). Fotoğrafa Başlarken. Ankara: Dost Kitabevi Yayınları
  • Parsa, A.F. (2007) “Göstergenin Gücü / Gücün Göstergesi: İmge Reklam Bildirilerinde Göstergebilimsel Yaklaşımla Durağan İmgeleri Çözümlemek”, 29 Mayıs- 2 Haziran 2007, VIII. Uluslararası Görsel Göstergebilim Kongresi AISV- IAVS “Görünürün Kültürleri”, İstanbul Kültür Üniversitesi Yayınları, Yayın No: 63, Proceedings Volume II, s. 1149-1161.
  • Sontag, S. (2011). Fotoğraf Üzerine. (O. Akınbay, Çev.) İstanbul: Agora Kitaplığı
  • Soygüder, Ş. (2013). Fotoğraf Editörlüğü Kurumu ve Gazeteler İçin Önemi. The Journal of Academic Social Science Studies, 6 (2), 1653-1677.
  • Tarran, J. (1998). Professional, Press, Editorial and Pr Photohraphy. London: Oxford, Focal Press
  • Yüksel, G. (2001). Basın Fotoğrafçılığının Sırları. Lefkoşe: Işık Kitabevi Yayınları
  • Topping, S., Gissler S., (2018, 10 Ocak) History of The Pulitzer Prizes http://www. pulitzer.org/historyofprizes adresinden elde edildi.