Kilisli Rûhî’nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi Atatürk Kitaplığı Mc_Yz_K_0168 Numaralı Mecmuada Bulunan Bilinmeyen Şiirleri

bir ömür sürdüğü bilinmektedir. Türkçe, Arapça ve Farsça şiirler yazmıştır. Şiirlerinde latifeli, cinaslı ve nükteli bir dil kullanmıştır. 1212/1797-98 yılında doğum yeri olan Kilis’te vefat etmiştir. Hem ilim adamı hem de şair olan Mustafa Rûhî’nin bir divanı olduğu bazı kaynaklarda belirtilmişse de günümüze kadar divanına ulaşılamamıştır. Divanı olmayan bazı şairlerin bir kısım şiirleri, şiir mecmû’alarında yer almaktadır. Divan sahibi olmasına rağmen divanları günümüze kadar ulaşamayan bazı şairlerin şiirleri de yine bu şiir mecmû’aları vasıtasıyla gün yüzüne çıkarılabilmektedir. Henüz divanına ulaşılamayan Mustafa Rûhî’nin de bir kısım şiirlerine İstanbul Büyükşehir Belediyesi Atatürk Kitaplığı Mc_Yz_K_0168 numarada kayıtlı şiir mecmû’asında rastladık ve bu şiirlerin şimdiye kadar bilinmeyen şiirleri olduğunu tespit ettik. Bu araştırmada, öncelikle Mustafa Rûhî’nin hayatı ve eserleri hakkında bilgiler verildi. Bahsi geçen mecmû’ada Kilisli Mustafa Rûhî’ye ait olup şimdiye kadar bilinmeyen bir gazel, bir muhammes ile dört tahmis transkripsiyon alfabesine aktarılmıştır.

Kilisli Rûhî's Unknown Poems in Istanbul Metropolitan Municipality Atatürk Library Journal Number Mc_Yz_K_0168

Rûhî, whose real name is Mustafa, was born in Kilis in 1133/1720-1721. It is known that he lived a bright life in the world of science and literature. He wrote poems in Turkish, Arabic and Persian. He used a humorous, punned and witty language in his poems. He died in Kilis, where he was born, in 1212/1797-98. Although it is stated in some sources that Mustafa Rûhî, who is both a scholar and a poet, has a divan, his divan has not been reached until today. Some of the poems of some poets who do not have a divan are in cluded in poetry majmuas. The poems of some poets whose divans have not survived even though they have a divan can be brought to light through these poetry majmuas. We came across some of the poems of Mustafa Rûhî, whose divan could not be reached yet in the poetry majmua registered in the Istanbul Metropolitan Municipality Atatürk Library with the number Mc_Yz_K_0168 and we determined that these poems have poems that were not known until now. In this research, firstly, information about the life and works of Mustafa Rûhî was given. In the aforementioned journal, belonging to Mustafa Rûhî unknown until now a gazel a muhammes and four tahmis have been transferred to the transcription alphabet.

___

  • Ak, C. (2001). Bağdatlı Rûhî Dîvânı Karşılaştırmalı Metin I. Uludağ Üniversitesi Yayınları.
  • Ateş, A. (1942). Metin Tenkidi Hakkında.Türkiyat mecmuası. VII-VIII / 253-167.
  • Cebecioğlu, E. (2009). Tasavvuf Terimleri Sözlüğü. Ağaç Kitabevi Yayınları.
  • Çınarcı, M. Nuri. (2007). Şeyhülislâm Ârif Hikmet Beyin Tezkiretü’ş Şu’ârâsi ve Transkripsiyonlu Metni. (Yayımlanmamış Doktora Tezi) Gaziantep Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Gürbüz, M. (2013b). Osmanlı şiirinin hazineleri: Mecmualar ve Cönkler çalıştayı. Turkish Studies, (811), 2907-2909.
  • İBB Atatürk Kitaplığı MC_Yz_K_0168 Numaralı Mecmua, v. 1-110.
  • İsen, Mustafa vd. (2021). Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. http://teis.yesevi.edu.tr/arama.
  • İsfahanî, Ragıb-el İsfahani (2012). Müfredât (Çev. A. Güneş, M. Yolcu) Müfredât Kur’an kavramları Sözlüğü.Çıra Yayınları.
  • Kılıç, A. (2004). Günümüzde Metin Neşri ve Problemleri Üzerine Düşünceler. I. Kırşehir Kültür Araştırmaları Bilgi Şöleni, 8-10.
  • Kilisli Kadrî (1932). Kilis Tarihi. Burhaneddin Matbaası.
  • Köksal M. F. (2013), Bâkî’nin Bilinmeyen Veda Gazeli ve Dîvânında Bulunmayan Bazı Şiirleri. Divan Edebiyatı Araştırmaları Dergisi 10, 319-330.
  • Şemseddin Sami (2006). Kâmûs-ı Türkî (15.Baskı). Çağrı Yayınları.
  • Şener, H. (2017). Kilisli Mustafa Rûhî’nin Bir Şiir Mecmûasında Tespit Edilen Gazelleri. Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 27(2), 43-52.
  • Ün, C. (2007). Kilisli Mustafa Rûhî Efendi’nin Rûhu’ş-Şurûh’u. (Yayımlanmamış Doktora Tezi). Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.