ÇELİK BORU İMALATINDA HAZIRLIK SÜRELERİNE YÖNELİK YALIN ÜRETİM VE SMED ÇALIŞMASI

Daha küçük partilerle daha esnek üretimin gerçekleştirilebildiği üretim sistemleri şirketler için günümüz pazar koşullarında çok önemli bir ihtiyaçtır. Bu ihtiyacı giderebilmek için şirketler yalın üretim tekniklerinden faydalanmaktadır. Yalın üretim, işletmelerin kaynak tüketip değer oluşturmayan her faaliyeti elimine ettikleri bir üretim sistemidir. Bu çalışmada yalın üretimin metotlarından olan SMED (Single Minute Exchange of Die: Tekli Dakikalarda Kalıp Değişimi) kullanılmıştır. SMED iki farklı parça arasındaki üretim geçişi için gerekli hazırlık süresini kısaltmaya ve üretimde esneklik sağlamaya yönelik kullanılan bir yöntemdir. Çalışma kapsamında SMED, ağır sanayi sektöründe boru bağlantı elemanları üretimi yapan bir çelik boru firmasındaki bir pres makinesinde kalıp değişim sürelerinin iyileştirilmesi için kullanılmıştır. Örnek bir kalıp değişim işlemi seçilmiş, video analiz yöntemi kullanılarak zaman etüdü ile mevcut hazırlık süreleri tespit edilmiştir. İşletmede ürün geçişinde iç ve dış kalıp olmak üzere iki farklı kalıp değişim işlemi gerçekleştirilmektedir. Bu işlemlerdeki tüm adımlar detaylı olarak incelenmiş ve israfların en aza indirilmesi için öneriler sunulmuştur. Paralel yapılabilecek operasyonların belirlenmesi, operatör atamaları, metot etüdü, 5S ve standardizasyon çalışmaları sonucunda kalıp değişim sürecindeki iç kalıp değişim süresi 51 dakikadan 17 dakikaya, dış kalıp değişim süresi ise 184 dakikadan 70 dakikaya indirilmiştir. Kalıp değişim süresinde toplamda % 63 iyileştirme sağlanmıştır. Ayrıca kalıp değişimi için ergonomik inceleme yapılarak operatörün hazırlık süresince harcadığı gücün 299 Watt’tan 165 Watt’a indiği görülmüştür.

LEAN PRODUCTION AND SMED STUDY FOR SETUP TIMES IN STEEL PIPE MANUFACTURING

Production systems where more flexible production can be realized with smaller parties is a very important need for companies in today's market conditions. In order to meet this need, companies benefit from lean manufacturing techniques. Lean production is a production system in which businesses eliminate operations that consume resources and do not create value. In this study, SMED (Single Minute Exchange of Die), which is one of the methods of lean production, was used. SMED is a method used to shorten the setup time required for production transition between two different parts and to provide flexibility in production. In the scope of the study, SMED was used to improve the mold change times in a press in a steel pipe company which produces pipe fittings in the heavy industry sector. Setup times were determined by using  video analysis method in a sample mold change process. Two different mold changing processes are carried out in the plant during the product transition. All the steps in these procedures were examined in detail and suggestions for minimizing waste were presented. As a result of the determination of operations which can be done in parallel, operator assignments, method study, 5S and standardization studies, the internal mold change time in the mold change process has been reduced from 51 minutes to 17 minutes, and the external mold change time has been reduced from 184 minutes to 70 minutes. A total of 63% improvement was achieved in the mold change time. In addition, ergonomic analysis for mold change was made and the power consumed by the operator during the preparation period decreased from 299 Watts to 165 Watts.

___

  • Anonim, (2011). Ergonomi Nedir. Erişim Adresi: https://ergo08516.wordpress.com/ ergonomi-nedir/ (Erişim tarihi: 17.05.2019)
  • Babalık, C. F. (2014). Mühendisler İçin Ergonomi İşbilim. Bursa: Dora Yayınevi.
  • Basri, A.Q., Mohamed, N.M.Z.N. (2017). The Study of Extended Single Minute Exchange of Die (SMED) Method in 1200 Tonnage Tandem Press Line for Operation Improvement, The 47th International Conference on Computers & Industrial Engineering, Lisbon, Portugal.
  • Cebeci, U., Kemalbay, V. (2012). Tekli Dakikalarda Kalıp Değiştirme Zeki Karar Destek Sistemi ve Tekstil Sektöründe Uygulaması, (Yüksek Lisans Tezi). İstanbul Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
  • Doğan, Ö.İ., Filiz, H. (2008). Yalın Üretim Tekniklerinden Hızlı Kalıp Değişimi ve Bir Uygulama, (Yüksek Lisans Tezi). Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İzmir.
  • Fığlalı, A., Hülagü, K.T. (2011). Çelik Boru İmalatında Yalın Üretim ve SMED Uygulaması, (Yüksek Lisans Tezi). Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Kocaeli.
  • Kumar, B.S., Abuthakeer, S.S. (2012). Productivity enhance by implementing lean tools and techniques in an automotive industry, Annals of Faculty Engineering Hunedoara-İnternational Journal of Engineering, Fascicule 1, 167-172.
  • Sarı, E.B. (2018). Yalın Üretim Uygulamaları ve Kazanımları, International Journal of Economic and Administrative Studies, 17, 585-600.
  • Tanık, M. (2010). Kalıp Ayar Sürelerinin Smed Metodolojisi ile İyileştirilmesi: Bir Yalın Altı Sigma Uygulaması, Muğla Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 25, 117-140.
  • Turgut, Ö. (2018). Ergonomi Nedir. Erişim Adresi: http://www.ozdenosgb.com/blog/ ergonomi-nedir (Erişim tarihi: 17.05.2019).