Endosonografi ile tanı konulan Fasciola hepatika’nın neden olduğu kolestaz vakası: ‘Bazen görmek yeterli olmayabilir izlemek gerekir’

 Karaciğerin paraziter hastalıklarından biri olan fasioliazisin en önemli etkeni bir trematod olan Fasciola hepatica’dır. Farklı klinikler ile ortaya çıkabilen Fasciola hepatica’nın tanısında ultrasonografi ve magnetik rezonans görüntüleme ilk tercih edilen görüntüleme yöntemleri olmakla birlikte, bu yöntemlerle yaşanan tanısal zorluklarda endosonografi ile çözüm üretilebilmektedir. Fasciola hepatica’nın neden olduğu kolestaz tablosunda endosonografi ile tanıya ulaştığımız bir olguyu sunduk. 

A case of cholestasis caused by Fasciola hepatica diagnosed with endosonography: “Sometimes seeing might not be enough, watching is required”

___

  • 1) Nyindo M, Lukambagire AH. Fascioliasis: An ongoing zoonotic trematode infection. BioMed Res Int 2015;2015:786195.
  • 2) Boşnak VK, Karaoğlan İ, Sahin HH, et al. Evaluation of patients diagnosed with fascioliasis: A six-year experience at a university hospital in Turkey. J Infect Dev Ctries 2016;10:389-394.
  • 3) Aminian K, Rezayat KA, Shafaghi A, Tanhaeevash R. Living Fasciola hepatica in biliary tree: a case report. Ann Hepatol 2012;11:395-8.
  • 4) Sarkari B, Ghobakhloo N, Moshfea A, Eilami O. Seroprevalence of human fasciolosis in a new-emerging focus of fasciolosis in Yasuj district, southwest of Iran. Iran J Parasitol 2012;7:15-20.
  • 5) Cwiklinski K, O'Neill SM, Donnelly S, Dalton JP. Prospective view of animal and human fasciolosis. Parasite Immunol 2016;38:558-68.