İSMET ÖZEL’İN ŞİİRLERİNİN BİR PROTOTİP OLARAK “MAZOT” ŞİİRİ

İsmet Özel ilk edebi faaliyetlerine 1963 yılında başlamıştır. İkinci Yeni atmosferinde yetişmiştir. İkinci Yeni’nin getirdiği açılımlardan yararlanmamakla beraber bağımsız bir şair kimliği oluşturabilmiştir. İsmet Özel şiirsel ahenge ve şiirde müziğe önem veren bir şairdir. Orta uzunluktaki şiirlerinde İsmet Özel’in dili son derece rahattır. Zengin görsel çağrışımlar içerir ve coşkun bir lirizm, okuru hemen şiire bağlar. Özel, kendi kuşağı içerisinde şiirin sorunları üzerine en çok düşünen ve yazan şairlerden biri görünümündedir. O yalnızca kendi şiir yazma deneyiminden edindiklerini paylaşmaz; aynı zamanda, iyi bir şiir okuyucusu olabilmek için yol gösterecek tarzda şiir okuyucusuna yardımcı olacak hususları da tartışır. “Mazot” şiiri Özel’in İslami bir kanaate geçiş döneminin şiiridir. O bu şiiriyle insan, varlık, yokluk konularını sorgulamıştır. “Mazot” şiiri bir yönüyle İsmet Özel’in şiirlerinin bir prototipi sayılabilir. Yazıda bu şiirin bir örnek olarak seçilmesinin bir sebebi de budur. Bu makalemizde Özel’in Mazot şiiri üzerinden İsmet Özel’in felsefesi, hayat, insan ve varlık hakkındaki yorumları irdelenecektir.
Anahtar Kelimeler:

İsmet Özel, mazot, şiir, şair

___

  • Aksan, Doğan (1999). Şiir Dili ve Türk Şiir Dili, Ankara: Engin Yay.
  • Bilgi, Levent (1996). İsmet Özel, Hayatı, Eserleri, Poetikası, Harran Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Şanlıurfa.
  • _____ “İki Mistik Şiirin Mukayesesi: Çile ve Amentü”, II. Uluslararası Gap Sosyal Bilimler Kongresi, 4 / Ekim 2018, Tam Metin Kitabı, s. 93-106.
  • Moran, Berna (1991). Edebiyat Kuramları ve Eleştiri, İstanbul: İletişim Yay.
  • Nas, Halef. “Şiir Sanatında Soyutlama ve Einfühlung -Sezai Karakoç Örneği-”, Yeni Türk Edebiyatı, İstanbul, Nisan 2015, S. 11., s. 91-108.
  • _____ “Birlik Kurma Çabası Olarak Necip Fazıl’ın Şiirlerinde Yaptığı Değişiklikler”, Turkish Studies, Volume 13/28., Kış 2018, s.745-762.
  • Özel, İsmet (1997). Erbain, İstanbul: Şule Yay.
  • Ran, Nazım Hikmet (1992). İlk Şiirleri, İstanbul: Adam Yay.