Matematik Öğretiminde Kullanılan Dile İlişkin Öğrenci Görüşleri

Matematik, eğitim ve öğretimin en önemli temel alanlarından biridir. Dil ise iletişim sağlamada kullanılan, sosyal hayatın en önemli öğelerinden biridir. Matematiği anlamak ve anlatmak dili iyi bilmeyi ve kullanmayı gerektirir. Özellikle, dili yeni öğrenme ve geliştirme aşamasında olan ilköğretim birinci kademe öğrencileri için matematikte dil kullanımı çok daha fazla önem arz eder. Buda bu dersi öğreten öğretmenlerin dili kullanma konusunda ne kadar donanımlı olmaları gerektiği sonucunu ortaya çıkarır.Bu araştırmada, ilköğretim matematik öğretmenliği birinci sınıf öğrencileri ile mezuniyet aşamasındaki dördüncü sınıf öğrencilerinin matematik öğretiminde dile ilişkin görüşleri arasındaki farklar, “matematik öğretiminde dil” ölçeği kullanılarak t-testi yardımıyla karşılaştırılmıştır. Grupların, matematik öğretiminde dil kullanımı puanları birinci sınıf öğrencileri lehine farklılık göstermiştir. Araştırmanın verileri Yüzüncü Yıl Üniversitesi İlköğretim bölümü Matematik Anabilim Dalında okuyan öğrenciler ile yapılan çalışmadan elde edilmiştir.

Student's View About the Language Used in Mathematics Teaching

Mathematics is one of the basic areas of education and teaching. And the language is also a main agent of social life that used as a mean of communication. Understanding and explaining mathematics requires knowing and using the language fairly well. Especially the correct usage of language is very important for students, whom newly learning and developing the language, in the first stage of elementary school. It is resultant that the teachers teaching the course are need to be equipped with the right usage of the language. In this research, ideas of junior and senior students, in department of primary school mathematics teacher, about language has been compared by using the “language scale in mathematics teaching” by the help of the t-test. The language usage scores of groups show diversity in favor of juniors. The research data have been obtained from students at the Elementary Education Department of the Yuzuncu Yil University.

___

  • Akman, M. & Erden, M. (2001). Gelişim ve Öğrenme. Arkadaş Yayınları, Ankara. Başaran, İ. E. (1998). Eğitim Psikolojisi. Gül Yayınevi, Ankara.
  • Brown, G. (1982). ‘The spoken language’, in R. Carter (Ed.). Linguistics and the Teacher, poutledge and Kegan Poul, London.
  • Busbridge, J. & Özçelik, D.A. (1997). İlköğretim Matematik Öğretimi. Türkiye Yüksek Öğretim Kurumu, Ankara.
  • Büyüköztürk, Ş. (2002). Veri Analizi El Kitabı. Pegem Yayıncılık, Ankara.
  • Çalıkoğlu Bali, G. (2002). “Matematik Öğretiminde Dil Ölçeği”. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi dergisi, 23, 57-61.
  • Çepni, S. (2001). Araştırma ve Proje Çalışmalarına Giriş. Erol Ofset, Trabzon.
  • Davis, P. J. & Hersh, R.(1981). The Mathematical Experience. A Mariner Book, Houghton Mifflin Company, New York.
  • King, P. J. (1992). The Art of Mathematics. Çev. Nermin ARIK. TÜBİTAK Popüler Bilim Kitapları 49.
  • Orton, A. & Frobisher, L. (1996). Insights into teaching mathematics. Cassell. London.
  • Otterburn, M. K. & Nicholson, A. R. (1976). The language of CSE mathematics, Mathematics in School (5), 18-20.
  • Sinanoğlu, O. (2000). Bye-bye Türkçe. Otopsi yayınları. İstanbul