Adana İnşaat Sektörü Çalışanlarının Verimlilikleri Üzerine Bir Araştırma

Günümüz inşaat sektöründe çalışanların verimliklerinin tespiti işletmelerin başarısıyla doğrudan ilgilidir. Artan rekabet koşullarında, çalışanlarının ihtiyaçları, konumları, etkinlikleri vb. parametreleri ölçmeyen işletmeler farkında olmasalar da çeşitli kayıplara uğramaktadır. Çalışanları motive edip verimliliklerini artıracak liderlik tiplerinin saptanması, insan unsurunun ön planda olduğu inşaat işletmeleri açısından büyük öneme sahiptir. Bu amaçla, Adana ili özelinde iş yapan, yapı üreten, inşaat işletmelerinde görev yapan mühendis konumundaki kişilerle bu kişilerin hiyerarşik olarak alt kademesinde çalışanların verimlilik ilişkisi incelenmiştir. Bu kapsamda bu çalışmada, şantiye şefleri ve çalışanlarına çift yönlü uygulanan MLQ anketi ile ilgili bilgi verilerek çalışmanın devamında bu anket verileri doğrultusunda Veri Madenciliği metotlarından Apriori Algoritması ile kural çıkarımları yapılacak, sınıflandırma algoritmaları kullanılarak da liderlik ve motivasyonlar/verimlilikler sınıflandırılacaktır. Bu sayede liderlik tiplerinin çalışan motivasyonu/verimlilikleri üzerindeki etkisi analiz edilecektir. Böylelikle çalışma tamamlandığında, Adana ilindeki inşaat işletmelerinin mühendis liderliği-çalışan motivasyonu/verimliği alanında kullanılabilecek en uygun kuralların çıkarımının oluşturulması ve sektöre sunulması amaçlanmaktadır.

___

  • [1] Keleş A. E., İnşaat Projelerinde Şantiye Şeflerinin Liderliği ve Çalışan Motivasyonu İlişkisinin Veri Madenciliği ile Belirlenmesi. Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Doktora Tezi, Adana; 2016.
  • [2] Hacıtahiroğlu K., Verimlilikte Liderin Rolü. Uluslararası İnsan Bilimleri Dergisi; 2012, 9(1), p 845-875.
  • [3] Clifford, W., Principles of Management and Organizations. Ders Notları, New York Üniversitesi; 1991.
  • [4] Sinclair, D., Managerial Leadership. Ders Notları, New York Üniversitesi; 1991.
  • [5] Dener, M., Dörterler, M., Orman, A., Açık Kaynak Kodlu Veri Madenciliği Programları: Weka’da Örnek Uygulama. Akademik Bilişim Konferansları; 2009.
  • [6] Garner, S., R., Weka: The Waikato Environment for Knowledge Analysis. Proc New Zealand Computer Science Research Students Conference; 1995, p 57-64.
  • [7] Bilgin, T., T., Veri Akışı Diyagramları Tabanlı Veri Madenciliği Araçları ve Yazılım Geliştirme Ortamları. Akademik Bilişim Konferansları; 2009, 807-814.