Türkiye verilerine göre vergi canlılığı ve esnekliğinin tahmin edilmesi

Vergi esnekliği ve vergi canlılığı benzer kavramlardır ve çoğu zaman literatürde birbirlerinin yerine kullanılmaktadır. Gerçekte bu iki kavram farklı olup bu kavramların doğru bir şekilde kullanılması önem arz etmektedir. Nitekim vergi esnekliği ve canlılığı kavramlarını birbirinden ayıran en önemli kriter, devletin uygulamalarına dayanmaktadır. Bu makalede; vergi esnekliği ve canlılığı kavramları arasındaki farklılığı göstermek amacıyla devlet uygulamalarının vergi gelirleri üzerindeki etkileri bir ekonometrik model ile analiz edilmiştir. Bu modelde; toplam vergi gelirleri, kurumlar vergisi gelirleri ve katma değer vergisi gelirleri tahmin için kullanılmıştır.

The estimating of tax buoyancy and elasticity according to the data of Turkey

Tax elasticity and tax buoyancy are similar terms and usually used instead of each other in literature. In fact, these terms are different and it is very important to use these terms correctly. Thus, the criter that diversify these terms is depending on the governmental operations. In this article, for the purpose of indicating the difference between tax buoyancy and elasticity, the effects of governmental operations are analysed with an econometric model. In this model, total tax revenues, corporate tax revenues and value added tax revenues are used for the estimation.

___

  • DURMUŞ, M. (2003), Ekonomik İstikrarın Sağlanması ve Kalkınmanın Finansmanı Bağlamında Maliye Politikaları, Teori ve Uygulamalarının Değerlendirilmesi, Yaklaşım Yayınları.
  • ERTEK, T. (1996), Ekonometriye Giriş.
  • HAUGHTON, J. (1998) “Estimating Tax Buoyancy, Elasticity And Stability”, http://pdf.usaid.gov/pdf_docs/PNACE024.pdf (Erişim Tarihi: 01.10.2008).
  • KUŞTEPELİ Y., ŞAPÇI O. (2006) “Personel Income Tax Elasticity in Turkey 1975 - 2005”, Discussion Paper Series, No:06/01, July.
  • MANSFIELD, C. Y. (1972) “Elasticity and Buoyancy of a Tax System: A Method Applied to Paraguay”, IMF Staff Papers, Vol. 19, July.
  • MISHRA, S.P. (2005) “Elasticity and Buoyanacy of Sales Tax İn Jharkhand”, A Fiscal Policy Analysis Cell (FPAC) Project Government of Jharkhand, September. RAJARAMAN, I., GOYAL R., KHUNDRAKPAM, J.K. (2005) “Tax Buoyancy Estimates for Indian States”, http://papers.ssrn.com/sol3/ papers.cfm?abstract_id=826345 (Erişim Tarihi: 12.10.2008).
  • RASHEED, F. (2006) “An Analysis Of The Tax Buoyancy Rates In Pakistan”, Market Forces, Vol.2, No.3, October.