ÖĞRENCİLERİN MESLEK STAJINDAN MEMNUNİYET DÜZEYLERİNİN KARİYER HEDEFLERİNE ETKİSİ

Kariyer, bir meslek ya da işe sahip olmanın yanında, çalışma yaşamında başarı sağlamak, para veprestij kazanmak, geleceğe yönelik plan yaparak amaç, duygu ve istekleri yerine getirmek,dolayısı ile kendini gerçekleştirmek gibi çok geniş bir anlam ifade etmektedir. Çalışmada, eğitimliturizm elemanı olmaya aday, meslek yüksekokulu öğrencileri seçilmiştir. Yüksekokulöğrencilerinin meslekleri ile ilk tanışmaları ve sektörü tanımaları, zorunlu olarak yapmış olduklarımeslek stajı ile mümkün olmaktadır. Çalışmada, öğrencilerin sektörden kariyer anlamındabeklentileri ve staj sırasında elde ettikleri olumlu ve olumsuz deneyimlerin bu beklentilerüzerindeki etkileri ölçülmeye çalışılmıştır. Araştırma yöntemlerinden anket tekniği kullanılmıştır.Araştırma sonucunda, öğrencilerin kariyer hedeflerinin cinsiyetlerine göre farklılaştığı, erkeköğrencilerin kız öğrencilere göre gelecekte yapmayı düşündükleri iş ya da işlerde turizmde kariyeryapma düşüncelerinin olumlu yönde olmadığı, kararsızlık yaşadıkları görülmüştür. Öğrencilerinyaşları, okudukları bölüm, okudukları sınıf, mezun oldukları lise, okul ile ilgili bilgi sahibi olmave okul/bölüm tercih nedenleri arasında ilişki olmadığı tespit edilmiştir. Öğrencilerin demografiközelliklerinin ve stajdan memnuniyet düzeylerinin kariyer hedeflerine etkisinin az olduğubelirlenmiştir. Verilerin analizinde, istatistiksel analiz tekniklerinden frekans analizi, standartsapma, aritmetik ortalama, güvenilirlik analizi, t testi independent samples-t test , tek yönlüAnova testi ve iki yönlü Anova testi uygulanmıştır.

EFFECT OF SATISFACTION LEVEL OF STUDENTS FROM INTERNSHIP ON THEIR CAREER GOALS

Besides possessing a profession or business, career has broad sense such as ensuring success in working life, saving money and gaining prestige, making plans for the future purpose and fulfill the desires of feeling. In this study, a candidate to be trained tourism staff, vocational high school students have been selected. College students learn about their occupations and industry thanks to compulsory vocational training. In the study, students’ career prospects and both positive and negative experiences obtained during their training expected impact on this has been measured. Survey technique used from research methods. As a result, students' career objectives differ according to gender, male students haven’t got positive thoughts about a career in tourism business. It is detected that there are no relations among ages of students, their grade, their high school, to have information about the school. These were determined that demographic characteristics have less effect on satisfaction levels of students' internships and career goals. Among statistical analysis techniques, frequency analysis, standard deviation, mean, reliability analysis, t-test independent samples t test , one-way Anova and two-way Anova univariate were performed to fulfill data analysis

___

  • Anafarta, N. (2002), “Bireysel Kariyer Danışmanı Olarak Rehber”, Cumhuriyet Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 3,(1), 115- 128.
  • Akış Roney, S. Ve Öztin, P. (2011), “Career Perceptions of Undergraduate Tourism Students: A Case Study in Turkey”, Journal of Hospitality, Leisure, Sport and Tourism Education, Vol. 6 (1), 4 -17.
  • Aymankuy, Y.,Tetik, N., Girgin, G.K. Ve Aymankuy, Ş. (2013), “Lisans Staj Düzeyinde Akademisyenleri Bakışları (BTİOYO’da Uygulama)”, International Journal of Human Sciences, Vol.10, 101-128. Uygulamasına Öğrenci ve
  • Baltacı, F., Üngüren, E., Avsallı, H. Ve Demirel, O.N. (2012), “Turizm Eğitimi Alan Öğrencilerin Eğitim Memnuniyetlerinin ve Geleceğe Yönelik Bakış Açıların Belirlemesine Yönelik Bir Araştırma”, Uluslar arası Alanya İşlete Fakültesi Dergisi, 4, (1),17-25.
  • Baruch, Y. (1996), “Organizational Career Planning and Management Techniques and Activities in Use in High-Tech Organizations”, Career Development International, Vol. 1 (1), 40–49.
  • Bolton, R. Ve Gold, J. (1994), “Career Management: Matching the Needs of Individuals with the Needs of Organizations”, Personel Review, Vol. 23 (1), 6-24.
  • Çetin, Ş. (2005), “Öğrenci Stajlarında Yararlanılan Dersler Üzerine Ampirik Bir Değerlendirme: Mersin Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu Örneği”, Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 6, (2), 153 169.
  • Dayıoğlu, M. (2010), “Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi Stajyer Öğrencilerinin Yeterliliği Konusunda İşveren Görüşleri (Edremit Körfezi Örneği”, Balıkesir Üniversitesi, Yüksek lisans Tezi.
  • Ehtiyar, R. Ve Üngüren, E. (2008), “Turizm Eğitimi Alan Öğrencilerin Umutsuzluk ve Kaygı Seviyeleri ile Eğitime Yönelik Tutumları Arasındaki ilişkinin Belirlenmesine Yönelik Bir Araştırma”, Uluslar arası Sosyal Araştırmalar Dergisi, Vol. 1, (4), 373-388.
  • Fassınger, R E. Ve O'brien, K. M. (2000), “Career Counseling of College Students: An Empirical Guide to Strategies That Work”, Career Planning Workshops and Courses, (Ed: Luzzo, D. A.), Washington, US: American Psychological Association, 253-266.
  • GATI, I., Gadassi, R. ve Shemesh, N. (2006), “The Predictive Validity of a Computer-Assisted Career Decision-Making System: A Six-Year Follow-Up”, Journal of Vocational Behavior, 68, 205–219.
  • HALASZ, T.J. ve Kempton, C. B. (2000), “Career Counseling of College Students: An Empirical Guide to Strategies That Work”, Career Planning Workshops and Courses, (Ed: Luzzo, D. A.), Washington, US: American Psychological Association, 157-170.
  • HOWE, A. ve Ives, G. (2001), “Does Community-Based Experience Alter Career Preference? New Evidence From a Prospective Longitudinal Cohort Study of Undergraduate Medical Students”, Medıcal Education, (35), 391-397.
  • KAYIŞ, A. (2005), “SPSS Uygulamalı Çok Değişkenli İstatistik Teknikleri”, Editör: Şeref Kalaycı, Asil Yayın Dağıtım, sayfa: 403-419.
  • KIRLI, T. (2006), “Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Liselerinde Uygulanmakta Olan Meslek Stajlarının Örgenci Beklentilerini Düzeyine Yönelik Bir Araştırma”, Gazi Üniversitesi, Yüksek Lisans Tezi. Karşılama KİTAPÇI, H. ve Sezen, B. (2002), “Çalışanların Tatminini Belirleyici
  • Unsurlar Üzerine Bir Araştırma: Kariyer Süreci Örneği”, Fırat
  • Üniversitesi, Sosyal Bilimler Dergisi, 12, (1), 219-230.
  • MCDONAGH, T.K. (2008), “Identifying Grant Funding: Mentored Career Development and Transition Awards”, American Society of Hematology, 12-15.
  • NABI, R.G. ve Bagley, D. (1999), “Graduates’ Perceptions of Transferable Personal Skills and Future Career Preparation in The UK”, Education Training, Vol.41 (4), 184–193.
  • ÖZTEMEL, K., (2012), “Kariyer Kararsızlığı ile Mesleki Karar Verme Öz Yetkinlik ve Kontrol Odağı Arasındaki İlişkiler”, GEFAD / GUJGEF, 32, (2), 459-477.
  • ÖZTÜRK, E. (2005), “SPSS Uygulamalı Çok Değişkenli İstatistik Teknikleri”, Editör: Şeref Kalaycı, Asil Yayın Dağıtım, sayfa: 259-269.
  • PELİT, E. ve Arslantürk, Y.(2011), “Turizm İşletmelerinin İş Etiğine Yönelik Uygulamalarının Çalışma Yeri Tercihindeki Önemi: Turizm Öğrencileri Üzerine Bir Araştırma”, Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 16, (1), 163-184.
  • Pelit, E. Ve Güçer, E. (2006), “Turizm Alanında Öğretmenlik Eğitimi Alan Öğrencilerin Turizm İşletmelerinde Yaptıkları Stajları Değerlendirmeleri Üzerine Bir Araştırma”, Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi Dergisi, 1, 139- 164.
  • Rıtchıe, A. Ve Genon İ, P. ( 2002), “Group Mentoring and Professionalism: A Programme Evaluation”, Library Management, Vol. 23, 1 (2), 68-78.
  • Sarı, E. Ve Çevik, A. (2009), “Kadın İçin Kariyer Gelişiminin Önemi”, Uluslararası- Disiplinler Arası Kadın Çalışmaları Kongresi Bildiri Kitabı, 1, 65.
  • Sarıışık, M., (2007), “Turizm Sektöründe Meslek Sahibi Olmaya Yönelten Etkenler: Meslek Yüksekokulu Öğrencilerine Yönelik Bir Çalışma”, Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 18, (2), 143-160.
  • Sav, D. (2008), “Bireysel Kariyer Planlamada Etkili Olan Faktörler ve Üniversitelerin Etkisi Üzerine Bir Araştırma”, Yüksek Lisans Tezi, Isparta.
  • Şahin, İ. Ve Fındık, T. (2008), “Türkiye’de Mesleki ve Teknik Eğitim: Mevcut Durum, Sorunlar ve Çözüm Önerileri”, TSA, 12, (3), 65-86.
  • Şencan, H. (2005), “Sosyal ve Davranışsal Ölçümlerde Güvenilirlik ve Geçerlilik”, Seçkin Yayıncılık, sayfa: 345.
  • Taşlıyan, M., Arı, N.Ü. Ve Duzman, B. (2011), “İnsan Kaynakları Yönetiminde Kariyer Planlama ve Kariyer Yönetimi: İİBF Üzerine Bir Alan Araştırması”, Organizasyon ve Dergisi, 3, (2), 231-241. Öğrencileri Yönetim Bilimleri
  • Türkay, O. Ve Tüzemen, A. (2009), “Turizm Öğrencilerinin Çalışma Bölgesi Seçimleri Üzerine Bir Uygulama”, Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 20, (2), 215-229.
  • Türkkahraman, M. Ve Şahin, K. (2010), “Kadın ve Kariyer”, Alanya İşletme Fakültesi Dergisi, 2, (1), 75-88.
  • Tracey, C. Ve Nıcholl, H. (2007), “The Multifaceted Influence of Gender in Career Progress in Nursing”, Journal of Nursing Management, 15, 677– 682.
  • Ünlüönen, K., Temizkan, R. Ve Gharamaleki, M. R. E. (2010), “Turizm, İşletmeciliği Öğretmenlik Programlarının Öğrenci Beklentileri ve Algılamaları Açısından Karşılaştırılması”, Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi Dergisi, 2, 144-159.
  • Vos, D.A. Ve Soens, N. (2008), “Protean Attitude and Career Success: The Mediating Role of Self-Management”, Journal of Vocational Behavior, 73, 449–456.
  • Zengin, B., Şen, M.L. Ve Taşar, O. (2011), “Marmara Bölgesinde Turizm Lisans Öğrencilerinin Konaklama Sektöründe Cinsiyete Göre Kariyer Düşünceleriyle İlgili Bir Araştırma”, International Conference On Eurasian Economies, 217-225.