BENFORD YASASI’NIN DENETİMDE KULLANIMI VE BİR UYGULAMA

Denetimde kullanılan matematiksel yöntemlerden bir tanesi de Benford Yasası ve kapsamda yapılan rakamsal analizdir. Benford yasası denetçilere olası hataların, potansiyel hilelerin veya diğer düzensizliklerin bulunmasında basit ve etkin bir amaç sağlamaktadır. Denetçi, rakamsal analiz yolu ile incelediği verilerin rakamsal dağılımlarına bakarak doğruları yansıtıp yansıtmadığı hakkında fikir sahibi olabilmektedir. Bu bağlamda, çalışma üç temel bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın ilk bölümünde, Benford Yasası’nın ortaya çıkışı ve gelişimi ile Benford Yasası’nın geçerlilik şartları ele alınmış; çalışmanın ikinci bölümünde ise Benford Yasası’nın mali denetiminde uygulanması üzerinde yoğunlaşmıştır. Bu bölümde, Benford Yasası ve mali denetim ilişkisi, mali denetimde kullanımı, mali verilerin seçimi, verilerin analizi ve analiz sonuçların değerlendirilmesi açıklanmıştır. Çalışmanın son bölümünde ise, Benford Yasası ve mali denetim üzerine uygulama örneği gösterilmiştir.

BENFORD LAW IN THE AUDIT AND AN APPLICATION

Research Paper One of the mathematical methods used in the audit is Benford Law and numerical analysis. The Benford law provides auditors with a simple and effective goal of finding possible errors, potential fraud, or other irregularities. The auditor may have an idea about whether the data he / she is analyzing through numerical analysis reflects the truths by looking at the numerical distributions. In this context, the study consists of three basic parts

___

  • Akkaş, M. E. “Denetimde Benford Kanunu Uygulanması” Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 2007, 9(1):198.
  • Avcı, O. ve Demirci, Z. (2016), “Benford Kanunu’nun Vergi Denetiminde Kullanımı ve Bir Örnek Uygulama”, İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi, Cilt 5, sayı:7, s:2233.
  • Benford, F. (1938), “The Law of Anomalous Numbers” Proceedings of American Philosophical Society, 78(4):551-572, Aktaran: Boztepe Engin.
  • Boztepe, E. “Benford Kanunu ve Muhasebe Denetiminde Kullanılabilirliği”, EUL Journal of Social Sciences (IV:I) LAÜ Sosyal Bilimler Dergisi June 2013 Haziran, s:79.
  • Demir, M. “Benford Yasası ve Hile Denetiminde Kullanılması”, Yüksek Lisans Tezi, 2014, s:79-80.
  • Erdoğan, M. “Muhasebe Hilelerinin Ortaya Çıkarılmasında Benford Yasası”, Muhasebe ve Denetime Bakış Dergisi, Ocak 2001
  • Erdoğan, M., C. Elitaş, M. Erkan, O. ve Aydemir (2014). “Muhasebe Hilelerinin Denetiminde Benford Yasası”, Gazi Kitabevi, Yalova.
  • Nigrini, M.J. (1996). “A taxpayer compliance application of Benford’s Law”, Journal of the American Taxation Association 18: 72-91.Aktaran: Türkyener Can Mustafa.
  • Türkyener, C.M. “Benford Yasası ve Mali Denetimde Kullanımı”, Sayıştay Dergisi, Ocak-Mart 2007, 64:111-122.
  • Yanık, R. ve Samancı, T.H. (2013). “Benford Kanunu ve Muhasebe Verilerinde Uygulanmasına Ait Kamu Sektöründe Bir Uygulama”, Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Cilt: 17, Sayı:1, 335-348.
  • Wolfram, M. “Benford’s Law”. http://mathworld.wolfram.com/BenfordsLaw.html (Erişim Tarihi:01.04.2019).