GİRİŞİMCİLİKTE MELEK FİNANSMAN MODELİ

Günümüzde gelişen, büyüyen ve küreselleşen piyasalarda, rekabet ortamı ve ekonomik şartlar ülke ekonomilerinin gelişmesine ve kalkınmasına büyük katkılar sağlayan girişimciliğin önemini artırmaktadır. Yeni kurulan ya da kurulmaya niyetlenen işletmelerin en temel gereksinimleri kuruluşundan, faaliyetlerini sürdürmesine kadarki her aşamada ihtiyaç duyduğu finansman desteğidir. İşletmeler istenen miktarda sermayeyi ne yazık ki her zaman ellerinde bulunduramayabilirler. Alternatif finansman yöntemleri, geleneksel finansman yöntemlerinin karşılayamadığı finansman desteğini sağlamak için geliştirilmişlerdir. Bu yöntemlerden biri de melek finansman yöntemidir. Melek yatırımcı, kuruluş aşamasındaki işletmelerin finansal ihtiyacını karşılamak ve sahip oldukları iş tecrübeleri ile girişimcilere destek sağlamak amacıyla geliştirilmiş bir finansman tekniğidir. Melek finansman yöntemi, hem istihdam yaratarak hem de üretime katkıda bulunarak sadece gelişmemiş ve gelişmekte olan ülkelerde değil, gelişmiş ülkelerde de ülke ekonomisine fayda sağlamaktadır. ABD ve Avrupa ülkelerinde uzun bir geçmişe sahip olan, Türkiye’de ise çok yeni ve sınırlı uygulaması bulunan melek finansman yoluyla başarılı girişimcilik faaliyetleri gün geçtikçe artmaktadır. Türkiye’de 2013 yılından itibaren kullanılmaya başlanan melek finansman sistemine 2018’in son çeyreği itibariyle dâhil olan lisanslı melek yatırımcı sayısı 471e ulaşmıştır. Bu çalışmanın Türkiye’de melek finansmanla ilgili yatırımcılar ve girişimciler için farkındalık oluşturacağı düşünülmektedir. Çalışmada, melek finansman yöntemi incelenmiş ve bu yöntemin Dünya’da ve Türkiye’deki durumu hakkında bilgi verilmiştir. Ayrıca Türkiye’de melek finansman yönteminin gelişimini sağlamak adına bazı önerilerde bulunulmuştur.

___

  • Bayar, Y. (2012). Girişimcilik finansmanında risk sermayesi ve melek finansmanı. Giri- şimcilik ve Kalkınma Dergisi, 7(2), 133-144.
  • Bingöl, G. ve Türkmen, S. (2016). Girişimciliğin finansmanında melek sermaye ve Türki- ye uygulaması. Marmara Üniversitesi Öneri Dergisi, 12(45), 357-373.
  • Canbay, T. (2016). Melek yatırımcılara sağlanan vergi avantajları. ICEB, 1148-1156, 30 Mayıs-3 Haziran, Saraybosna.
  • Coşgun, O. (2013). Yeni bir finansal araç: Bireysel katılım sermayesi. Mali Çözüm İSMM- MO, Mart - Nisan, 147-156.
  • Demir, A. Z. (2016). Girişimcilik, yenilik ve iş melekleri. Turkish Studies. 11(2), 307- 320.
  • EBAN, (2017). Europen early stage market statistics.
  • Garipcin, S. (2017). Girişimcilerin melek finansman ve risk sermayesi finansman teknik- lerine ilişkin bilgi ve farkındalıklarının belirlenmesi: Afyonkarahisar ve Uşak illeri üzerine bir araştırma. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Afyonkarahisar: Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Karabayır, M. E., Gülşen, A. Z., ve Çifçi, S., ve Muzaffar, H. (2012). Melek yatırımcıların yatırım kararlarında girişimci odaklılığın rolü: Türkiye’deki melek yatırımcılar üzerine bir çalışma. Ankara Üniversitesi SBF Dergisi. 67(2), 71-72.
  • Kurnaz, G. ve Bedük, A. (2017). Türkiye’de ve dünyada melek yatırımcılık. Selçuk Üni- versitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Dergisi. 20(1), 27-40.
  • Mıynat, M. ve Özcan, P. M. (2016). Girişim sermayesi ve melek yatırımcılara yönelik vergi düzenlemeleri. ICEB, 156-166, 30 Mayıs-3 Haziran, Saraybosna.
  • Tunç, K.C. (2018). Melek yatırım modelinin türkiye’de ortaya çıkışı ve gelişimi. Yayım- lanmamış yüksek lisans tezi, İstanbul: Bahçeşehir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı, (2018). BKS ilerleme raporu dördüncü çeyrek. Anka- ra.
  • Uçkun, N. (2009). KOBİ’lerin finansal sorunlarına melek sermaye çare olabilir mi? Mu- hasebe ve Finansman Dergisi, 41, 121-131.
  • Uluyol, O. (2008). Girişimcilikte alternatif bir finansman modeli olarak melek finansman. Sustainable Competition And Resource-Based View in Global Markets. 3(2), 43- 68.
  • Yılmaz, C., ve Yılmaz, A. (2016). Melek finansman içinde kadın yatırımcıların yeri: Ka- dınlar melek midir? Ardahan Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 3, 185-199.