ÜNİVERSİTE SON SINIF ÖĞRENCİLERİNDE İŞSİZLİK KAYGISI: BANDIRMA ONYEDİ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİ ÜZERİNE BİR UYGULAMA

Pek çok toplumda ekonomik problemlerin başında yer alan işsizlik sorunu günümüzde yükseköğretim mezunu gençler arasında artış göstermiştir. Artan işsizlik oranları içerisinde genç nüfusun yüksek bir paya sahip olması, eğitim süreci devam eden gençler üzerinde mezun olduktan sonraki döneme ilişkin kaygıya sebep olmaktadır. Özellikle alanda yetişen eğitimli birey sayısı ile iş olanaklarının paralel seyretmediği İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğrencileri, yüksek işsizlik sorunu ile karşı karşıya olan gruplar arasında yer almaktadır. Bundan hareketle bu çalışmanın amacı, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi son sınıf öğrencilerinin işsizlik kaygısına bakış açısını tespit etmektir. Bu amaç doğrultusunda 205 son sınıf öğrencisine kolayda örnekleme yöntemiyle anket uygulanmıştır. Çalışmadan elde edilen sonuca göre, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğrencilerinin işsizlik kaygısı taşıdıkları, örneklemi oluşturan erkek ve kadın öğrenciler arasında işsizlik kaygısı ortalamaları açısından anlamlı bir fark olmadığı tespit edilmiştir. Ayrıca fakülte bünyesinde bulunan bölümlere göre işsizlik kaygısı puan ortalamaları istatistiki olarak anlamlı bulunmamıştır. İşsizlik kaygısı ortalamasının not ortalamalarına göre farklılık gösterdiği ve okul ortalaması arttıkça kaygı düzeyinin arttığı sonucuna varılmıştır.

___

  • Akıncı, M.(2016). Yükseköğretimli gençliğin işsizlik kaygısı ve çalışma hayatı algısı: Süley- man Demirel Üniversitesi öğrencileri üzerine bir uygulama. Yayınlanmış yüksek lisans tezi, Isparta: Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Balkaya, E. (2017). Üniversite son sınıf öğrencilerinde işsizlik kaygısı ve girişimcilik niyeti ilişkisi: TRA1 bölgesi örneği. Yayınlanmış yüksek lisans tezi, Erzurum: Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Canbaz, S., Sünter, A. T., Aker, S., Pekşen, Y. (2007). Tıp Fakültesi son sınıf öğrencileri- nin kaygı düzeyi ve etkileyen faktörler. Genel Tıp Dergisi, 17. (1), 15-19.
  • Ceyhan, A. A. (2004). Ortaöğretim alan öğretmenliği tezsiz yüksek lisans programına devam eden öğretmen adaylarının umutsuzluk düzeylerinin incelenmesi. Sosyal Bilimler Dergisi. 1, 91- 102.
  • Çakmak, Ö., Hevedanlı, M. (2004). Biyoloji öğretmen adaylarının kaygılarını etkileyen etmenler. 13. Ulusal Eğitim Bilimleri Kurultayı, 6-9 Temmuz, İnönü Üniversite- si, Eğitim Fakültesi, Malatya, 1- 11.
  • Çınar, O. (2012). İş yaşamı kalitesi mobbing, örgütsel bağlılık iş tatmini ilişkisi. Ankara: Pegem Akademi
  • Çolakoğlu, T., Kanyılmaz P. E., ve Gezer A. G. (2017). İktisadi ve idari bilimler fakülte- si öğrencilerinin işsizlik kaygısı üzerine bir araştırma. International Journal of Innovative Approaches in Social Sciences, 1. (1), 29-39.
  • Dereli F., Kabataş S. (2009). Sağlık yüksekokulu son sınıf öğrencilerinin iş bulma endişe- leri ve umutsuzluk düzeylerinin belirlenmesi. Yeni Tıp Dergisi. 26, 31-36.
  • Deveci, S.E., Çalmaz, A. ve Açık, Y. (2012). Doğu Anadolu’da yeni açılan bir üniversi- tenin öğrencilerinde kaygı düzeylerinin sağlık, sosyal ve demografik faktörlerle ilişkisi. Dicle Tıp Dergisi. 39.(2), 189-196.
  • Duman, Ş. Taşğın, Ö. ve Özdağ, S. (2009). Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Spor Yöneticiliği Bölümü’nde okuyan öğrencilerin umutsuzluk düzeylerinin incelen- mesi. Selçuk Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dergisi. 11. (3), 27–32.
  • Dursun, S., Aytaç, S. (2009). Üniversite öğrencileri arasında işsizlik kaygısı. Uludağ Üni- versitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 28.(1), 71-84.
  • Eroğlu, F. (2000). Davranış bilimleri. İstanbul: Beta Basım Yayınları.
  • Ersoy-Kart, M., Erdost, H. E. (2008). Unemployment worries among Turkish University students. Social Behavior and Personality: An International Journal. 36. (2), 275-288.
  • Gizir, C.A. (2005). Orta Doğu Teknik Üniversitesi son sınıf öğrencilerinin problemleri üzerine bir çalışma. Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. 1. (2), 196- 213.
  • Kaya, M., Varol, K. (2004). İlahiyat fakültesi öğrencilerinin durumluk-sürekli kaygı dü- zeyleri ve kaygı nedenleri: Samsun örneği. Ondokuz Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi. 17. (17), 31-63.
  • Kıcır B. (2010). Üniversite son sınıf öğrencilerinde işsizlik kaygısı: psikolojik etmenler açısından bir inceleme. Yayınlanmış yüksek lisans tezi, Ankara: A.Ü Sosyal Bi- limler Enstitüsü.
  • Kurt, G. (2007). Ridit analizi ve üniversite öğrencilerinin gelecek kaygılarının incelen- mesi üzerine bir uygulama. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 8. (2), 193-206.
  • Serdar, A., Baştürk, Ş., Arabacı, Ö. ve Baştaymaz T. (2013). Üniversite öğrencileri ara- sında işsizlik riski, kariyer beklentileri ve siyasal marjinalleşme. Sosyal Siyaset Konferansları / Journal of Social Policy Conferences. 64. (65), 1-2, 1-34. http:// dergipark.gov.tr/iusskd
  • Tayfun, A. N. T., Korkmaz, A. (2016). Üniversite öğrencilerinde işsizlik kaygısı: Süley- man Demirel Üniversitesi öğrencileri üzerinde bir araştırma. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 8. (17), 534-558.
  • Tektaş, N. (2014). Üniversite mezunlarının kaygı düzeylerinin incelenmesi. Selçuk Üni- versitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. Konya: Dr. Mehmet Yıldız Özel Sa- yısı. 243-253.
  • Tunçsiper, B., Bicil, İ. M. ve Biçer Ö. F. (2012). Üniversite son sınıf öğrencilerinin iş- sizlik kaygısına ilişkin tutumları üzerine bir uygulama. Türkiye Ekonomi Ku- rumu (TEK), üçüncü Uluslararası Ekonomi Konferansı UEK-TEK’de sunulan bildiri, İzmir. http://teacongress.org/papers2012/TUNCSIPER-BICIL-BICEN. pdfhttp://www.teacongress.org/papers2012/TUNCSIPER-BICIL-BICEN.pdf adresinden 25.08.2018’de alınmıştır.
  • Vardar, Ö. (2007). Government - University ınterfaces, globalisation and internationa- lisation in Turkey (eds. A. Pausits, A. Pellert). Higher Education Management and Development: Central, Southern and Eastern Europe Münster: Waxmann- Verlag. 95-108.