ÜNİVERSİTELERDE FİZİKİ ALT YAPI İMKANLARINDAKİ İYİLEŞTİRMELERİN İÇ VE DIŞ MÜŞTERİLER ÜZERİNDEKİ ETKİLERİNİN İNCELENMESİ

Son yıllarda yeni açılan üniversitelerle birlikte, üniversiteler arası rekabet belirgin bir şekilde artmaya başlamıştır. Üniversitelerin iç ve dış müşterisi olan öğrencilerin ve insan kaynaklarının memnuniyet düzeyleri bu rekabet üzerinde belirleyici bir etki oluşturmaktadır. Özellikle fakülte ve yüksekokulların fiziksel imkanları iç ve dış müşterilerin algısal değerlendirmelerine önemli etkiler yapmaktadır. Üniversitelerin iç ve dış müşterilerinin örgütsel bağlılıkları, iş tatminleri ve motivasyonları üzerinde fiziksel çalışma şartlarının ne derecede etkiye sahip olduklarını araştırmak maksadıyla böyle bir çalışmaya karar verilmiştir. Bu amaçla Atatürk Üniversitesi Aşkale Meslek Yüksekokulu’nun 30 yıllık bir binadan fiziksel her tür imkana sahip yeni yapılmış bir binaya taşınma süreci mercek altına alınmıştır. İç ve dış müşterilerin örgütsel bağlılıkları, memnuniyet düzeyleri ve motivasyonları açısından iki bina arasında bir farklılık olup olmadığını değerlendirmek için beşli likert ölçeği ile oluşturulmuş anket soruları taraflara yöneltilmiştir. İstatistiksel değerlendirme için bağımlı iki örnek t-testi yapılmıştır. Yapılan değerlendirmeler ışığında üniversitelere fiziksel imkanların etkileri üzerine tavsiyelerde bulunulmuştur

ÜNİVERSİTELERDE FİZİKİ ALT YAPI İMKANLARINDAKİ İYİLEŞTİRMELERİN İÇ VE DIŞ MÜŞTERİLER ÜZERİNDEKİ ETKİLERİNİN İNCELENMESİ

In recent years, inter-university competition began to increase significantly with the newly established universities. The level of satisfaction students and human resources constituted a decisive impact on this competition. Especially, physical facilities of faculties and vocational colleges were making a significant impact on their perceptual ratings. The main objective of this exploratory study was to examine the relationships among physical working conditions, job satisfaction, motivation and organizational commitment. For this purpose we examined the prosess of the Askale Vocational school haul from the 30 years old building to new building. Structured questionnaires were given to employees and students of Askale Vocational School in Ataturk University. A total of 140 usable questionnaires were analyzed with statistical tools and the findings indicate that physical working conditions influences job satisfaction, motivation and organizational commitment. Implications and directions for future research are also discussed

___

  • olmuştur. Ancak motivasyon konusunda öğrencilerin ve çalışanların algısal değerlendirmelerinde herhangi bir farklılığa rastlanmamıştır.
  • Elbette ki böyle dar kapsamlı örneklemle yapılan çalışmalarda çıkarılacak sonuçlarla genelleme yapmak zorlaşmaktadır. Gelecekte yapılacak bu tip bir çalışmada daha geniş kapsamlı bir örneklemle ve Türkiye genelinde çalışılması daha genel verilerin elde edilmesini sağlayacaktır.
  • Bagozzi, R. (1992). The self-regulation of attitudes, intentions and behavior. Social Psychology Quarterly, Vol.55 178-204.
  • Brill, M., Wiedemann, S., BOSTI Associates. (2001). Disproving Widespread Myths About Workplaca Design. Kimballa International Jasper IN.
  • Finnegan, M.C., Solomon, L.Z. (1981). Work Attitudes in Windowed vs Windowless Environments. Journal of Social Psychology, 115, 291-292.
  • George JR. Bettenhausen K. (1990). Understanding prodocial behavior, sales performance and turnover: a group- level analysis in a service context. Journal of Appllied Psychology, Vol. 75, pp.698-709.
  • Kalaycı, Ş. (2005). SPSS Uygulamalı Çok Değişkenli İstatistik Teknikleri. Ankara.
  • Leather, P., Pygras, M., Beale, D., Lawrence, C. (1998). Windows in the Workplace: Sunlight, View and Occupational Stress. Environment and Behavior, 30, 739-362.
  • Mathieu JE, Zajac DM. (1990). A review and meta-analysis of the antecedents, correlates, and consequences of organizational commitment. Psychological Bulletin, Vol.108 171-194.
  • Mowday RT, Porter LW, Steers RM. (1982). Employee-organizastion linkages: the psychology of commitment, absenteeism, and turnover. New York: Academic Press.
  • Newsham, G., JayBrand, C.D., Veitch, J., Aries, M., Charles, K. (2009). Linking Indoor Environment Conditions to Job Satisfaction. Building Research & Information, 37(2), 129-147.
  • Nunnally, J. (1978). Psychometric theory (2nd ed.). New York: McGraw-Hill.
  • Rollinson, D., Broadfield, A., Edwards, D.J. (1998). Organizational Behavior and Analsis, An Integrated Approach. Pearson Education, Prentice Hall.
  • Rovaı, A., P.; Ponton, M.,K.; Wighting, M., J., Baker, J.D. (2007). A Comparative Analysis of Student Motivation in Traditional Classroom and E-Learning Courses. International Journal On E-Learning, 6(3), 413-432.
  • Schepers, C., De Gieter, S., Papermans, R., Du Bois, C., Caers, R. and Jegers, M. (2005). How are employees of the nonprofit sector motivated? A research need. Nonprofit Management and Leadership, Vol.16, pp.191-208. Toode, K., Routasalo, P., Suominen, T. (2011). Work motivation of nurses: A literature review. International Journal of Nursing Studies, Vol.48, No.2 pp. 246-257.
  • YÖK. (2013). http://www.yok.gov.tr/web/guest/devlet-universiteleri1.
Ejovoc (Electronic Journal of Vocational Colleges)-Cover
  • ISSN: 2146-7684
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2011
  • Yayıncı: Kırklareli Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

BÜRO YÖNETİMİ VE YÖNETİCİ ASİSTANLIĞI ÖĞRENCİLERİNİN KARİYER OLANAKLARINA BAKIŞ AÇILARININ İÇERİK ANALİZİ İLE İNCELENMESİ: FACEBOOK ÖRNEĞİ

Münire ÇİFTÇİ, Ezgi CEVHER

BÜRO YÖNETİMİ VE SEKRETERLİK ÖĞRENCİLERİNİN DUYGUSAL ZEKÂ DÜZEYLERİ İLE ÇATIŞMA YÖNETİMİ STRATEJİLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİSİ: DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ

Hülya ÇINAR, Selma ÖZDEN, Ömür ÖZKUK, Filiz ÇOKAY

İLİŞKİSEL TOPLUMDA SOSYAL İŞ AĞLARININ KARİYER GELİŞİMİ AÇISINDAN ÖNEMİ: LINKEDIN ÖRNEĞİ

Sami ACAR, Hülya GÜRSOY, Nimet Özgül ÜNSAL

SANAL OFİS VE SANAL OFİSTE KULLANILAN BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ

İbrahim Alpay YILMAZ, Aykut PAJO, Elçin Güngör GÜZELER

SEKRETERLERİN HİZMET İÇİ EĞİTİM ÖNCESİ VE SONRASI MESLEĞE BAKIŞ AÇILARININ DEĞERLENDİRİLMESİ: ADALET BAKANLIĞI ÖRNEĞİ

Aslı ÖZTÜRK, İlknur KILIÇ

ÜNİVERSİTELERDE FİZİKİ ALT YAPI İMKANLARINDAKİ İYİLEŞTİRMELERİN İÇ VE DIŞ MÜŞTERİLER ÜZERİNDEKİ ETKİLERİNİN İNCELENMESİ

Salih Börteçine AVCI, Betül Buladi ÇUBUKÇU, Önder ÇALMAŞUR

BÜRO YÖNETİMİ VE SEKRETERLİK EĞİTİMİ ALMAKTA OLAN ÖĞRENCİLERİN KARİYER PLANLAMALARINA İLİŞKİN GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ

Hülya ÇINAR, Selma ÖZDEN, Ömür ÖZKUK, Filiz ÇOKAY

ÖZEL HASTANELERDEKİ HASTA KABUL BİRİMİNDE ÇALIŞAN PROFİLİNİ BELİRLEMEYE YÖNELİK TRAKYA BÖLGESİNDE BİR ARAŞTIRMA

Dilek ŞAHİN, Derman KÜÇÜKALTAN, Fikriye Toker KAYA

ÖĞRENCİLERİN GÖZÜYLE SEKRETERLİK MESLEĞİNE GENEL BAKIŞ

Hüner KULE, Harun DEMİRKAYA

EĞİTİMDE SOSYAL AĞLARIN KULLANIMINA İLİŞKİN ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİNİ BELİRLEMEYE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA: FACEBOOK ÖRNEĞİ

Sami ACAR, Aylin YENMİŞ