BÜROLARDA ÇALIŞMA ORTAMI VE YERLEŞME DÜZENİNİN ERGONOMİK TASARIM ÇERÇEVESİNDE DÜZENLENMESİNİN VERİMLİLİĞE ETKİSİ: TAYLORİST BİR BAKIŞ AÇISI

Günümüz bilgi toplumu çağında değişen teknoloji ile birlikte her alanda bir değişim gözlenmektedir. Bu değişimle birlikte bilgi ve bilginin üreticisi olan insana verilen önem artmıştır. Bu değişikliklerden iş yaşamı ve çalışma koşulları da etkilenmiştir. Fakat kaliteyi ve verimliliği arttırma anlayışı her dönem ve çağda önemini korumuştur. Bu çalışmada Bilimsel yönetim anlayışına öncülük eden F. Taylor’un görüşleri, çalışma koşulları ve iş hevesi açısından incelenmiştir. Taylor, çalışanlara iş düzeni anlayışını geliştirmiş ve onların daha verimli çalışabilmesi için çeşitli teoriler ortaya atmıştır. Bu teoriler içerisinde ergonomik unsurlara da yer vermiştir. Bu çalışmanın amacı, çalışanların ergonomik koşullarının düzenlenmesinin kişisel verimliliğe ve işletmenin kalitesini arttırmaya katkısını Taylorist bakış açısı ile ortaya koymaktır.
Anahtar Kelimeler:

Ergonomi, verimlilik, Taylor

BÜROLARDA ÇALIŞMA ORTAMI VE YERLEŞME DÜZENİNİN ERGONOMİK TASARIM ÇERÇEVESİNDE DÜZENLENMESİNİN VERİMLİLİĞE ETKİSİ: TAYLORİST BİR BAKIŞ AÇISI

In Todays knowledge society changes observed in all areas with changing technology. With this changes importances of human who generates the knowledge is inreased. All this changes effected working life and working conditions. On the other hand quality and productivity has been improving substantionally during the time period
Keywords:

-,

___

  • Aktan,C.C. (2013). ), Klasik Organizasyon ve Yönetim Teorisi, Bilimsel Yönetim Teorisi, Taylorizm. http://www.canaktan.org adresinden 16 Ağustos 2013 tarihinde alınmıştır.
  • Aydın, E. D. (1995). Büro Otomasyonunda Ergonomi, İstanbul: Beta Basım Yayım Dağıtım,
  • Baransel, A. (1979), Çağdaş Yönetim Düşüncesinin Evrimi, I.Cilt, 2. Baskı, İstanbul Üniversitesi İşletme İktisadı Enstitüsü Yayın No: 73, S.120-122, İstanbul.
  • Copley, F.B. (1976). Taylor and Trade Unions. Classic in Scientific Management, University of Alabama Press. (Originally published 1925). DelMar&R.d. Collins.
  • Drucker, P. F. (1954) The Practice of Management, New York: Harper.
  • Ergonomi ve Sağlık, Ergonominin Tarihçesi). http://ergo017.wordpress.com/tag/taylor/ adresinden (23.Ağustos 2013), tarihinde alınmıştır.
  • Erkan, N. (1997). Ergonomi Verimlilik, Sağlık ve Güvenlik İçin İnsan Faktörü Mühendisliği, MPM, Yayın no:373.
  • Gilbreth, F. and Gilbreth, L. (1916) Fatigue Study. The Elimination of Humankind’s Greatest Unnecessary Waste. A First Step in Motion Study, P. 118-120, New York.
  • Kavrakoğlu, İ. (1998), Toplam Kalite Yönetimi, KalDer Yayınları, İstanbul.
  • Koontz, H. Weihrich, H. (1988). Management, Mc Graw Hill, 9th Edition, Singapure, s. 25.
  • Locke, E.A. (1982). The Ideas Of Frederick W. Taylor: An Evaluation, The Academy Of Management Review, Vol 17, N 1, Published by; Academy Of Management.
  • Önder, M. (1998) 'Örgütsel ve Yönetsel Eklektizm: Toplam Kalite Yönetimi', Amme İdaresi Dergisi, Eylül
  • Soykan, İ. (1997). Çalışanların Verimliliği Açısından Ergonomi ve Antalya Bölgesindeki Dört ve Beş Yıldızlı Otellerin Mutfaklarının Ergonomik Şartlara Uygunluğunun Araştırılması, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Taylor, F. W. (1914) The Principles of Scientific Management, Harper and Brothers Publishers, New York and London, P: 61-72
  • Taylor, F.W. (2007). Bilimsel Yönetimin İlkeleri (H. B. Akın, Çev.).Çizgi Kitabevi Yayınları:2, Konya.
  • Tengilimoğlu, D ve Tutar, H. (2009). Çağdaş Büro Yönetimi, Büro Yönetiminde, Güncel Konular ve Yaklaşımlar. Ankara: Seçkin Yayıncılık.
  • Üstün A. (1998). Bilgi Kurumlarında Toplam Kalite Yönetimi ve Verimlilik, Türk Kütüphaneciliği tk.kutuphaneci.org.tr/index.php/tk/article/viewArticle/1565 adresinden 19.Ağustos 2013 tarihinde alınmıştır.
  • Yaşın, N.Y. (2000). Evde Taylorizm: Türkiye Cumhuriyeti’nin İlk Yıllarında evişinin rasyonelleşmesi (1928-1940), Toplum ve Bilim 84 Bahar, 2000. (p.p.51-73).
  • Yüksel, Ö. ve ,Aykaç, B. (1994). Frederick Taylor;ın Görüşlerinin Değerlendirilmesinde Yeni Bir Yaklaşım, Amme İdaresi Dergisi, Cilt 27, Sayı 4, Aralık 1994.
Ejovoc (Electronic Journal of Vocational Colleges)-Cover
  • ISSN: 2146-7684
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2011
  • Yayıncı: Kırklareli Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

BÜROLARDA ÇALIŞMA ORTAMI VE YERLEŞME DÜZENİNİN ERGONOMİK TASARIM ÇERÇEVESİNDE DÜZENLENMESİNİN VERİMLİLİĞE ETKİSİ: TAYLORİST BİR BAKIŞ AÇISI

Ümmühan KAYGISIZ, Yüksel HATIRLI

BÜRO ORTAMINDA YETENEK YÖNETİMİNİN ALGILANMASI ÜZERİNE KARŞILAŞTIRMALI BİR ARAŞTIRMA

Mehmet ALTINÖZ, Serdar ÇÖP, Demet ÇAKIROĞLU

ÖRGÜTSEL ÇATIŞMA YÖNETİMİNDE DUYGUSAL ZEKÂNIN ETKİSİNİ İNCELEMEYE YÖNELİK KURAMSAL BİR ARAŞTIRMA

Semiha KILIÇASLAN

BÜRO YÖNETİMİ VE SEKRETERLİK ÖĞRENCİLERİNİN DUYGUSAL ZEKÂ DÜZEYLERİ İLE ÇATIŞMA YÖNETİMİ STRATEJİLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİSİ: DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ

Hülya ÇINAR, Selma ÖZDEN, Ömür ÖZKUK, Filiz ÇOKAY

BÜRO YÖNETİMİ VE SEKRETERLİK EĞİTİMİ ALMAKTA OLAN ÖĞRENCİLERİN KARİYER PLANLAMALARINA İLİŞKİN GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ

Hülya ÇINAR, Selma ÖZDEN, Ömür ÖZKUK, Filiz ÇOKAY

ÖĞRENCİLERİN GÖZÜYLE SEKRETERLİK MESLEĞİNE GENEL BAKIŞ

Hüner KULE, Harun DEMİRKAYA

ÜNİVERSİTELERDE FİZİKİ ALT YAPI İMKANLARINDAKİ İYİLEŞTİRMELERİN İÇ VE DIŞ MÜŞTERİLER ÜZERİNDEKİ ETKİLERİNİN İNCELENMESİ

Salih Börteçine AVCI, Betül Buladi ÇUBUKÇU, Önder ÇALMAŞUR

BÜRO YÖNETİMİ VE YÖNETİCİ ASİSTANLIĞI PROGRAMLARINA ZORUNLU İNGİLİZCE HAZIRLIK SINIFLARININ KONULMASI: KOÇ GRUBU ÖRNEĞİ

Açelya ÖZER

BÜRO YÖNETİMİ VE YÖNETİCİ ASİSTANLIĞI BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİNİN KARİYER PLANLAMASINI ETKİLEYEN FAKTÖRLER ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Evrim Mayatürk AKYOL, İlham YILMAZ

ÖNLİSANS DÜZEYİNDEKİ BÜRO YÖNETİMİ PROGRAMLARININ ÖĞRENCİ BEKLENTİLERİ AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ

Cansu ÖZTÜRK, Yasin BOYLU