POLİTİK MARKA BAĞLILIĞI VE MARKA BAĞLILIĞINI ETKİLEYEN FAKTÖRLERİ BELİRLEMEYE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA

Bu çalışmanın temel amacı, politik pazarlama alanında siyasi partilere olan seçmen bağlılığını ortaya koyabilmek ve seçmenlerin marka bağlılığını etkileyen faktörleri tespit ederek bu konuda ilgililere bilgi verebilmektir. Bu amaçla Türkiye’de seçmenlerin politik pazarlamada marka bağlılığını etkileyen faktörler analiz edilemeye çalışılmıştır. Politik pazarlamada marka bağlılığını etkileyen faktörleri belirlemek amacıyla ankete dahil edilen on beş ifade, Faktör analizine tabi tutulmuş ve daha az faktör (dört faktör) altında toplandıkları tespit edilmiş olup çalışmada Faktör 1: “Yenilik Arayışı Faktörü”, Faktör 2: “ Markaya Duygusal Yakınlık Faktörü”, Faktör 3: “ Marka İnancı Faktörü” ve Faktör 4: “ Marka Desteği Faktörü” olarak adlandırılmıştır. Yapılan korelasyon analizi sonucunda politik marka bağlılığı ile marka bağlılığını etkileyen faktörler arasında anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir.  
Anahtar Kelimeler:

Politik Pazarlama, Politik Marka

___

  • Altunışık, R., Coşkun, R., Bayraktaroğlu, S. ve Yıldırım, E. (2007). Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri Spss Uygulamalı. 5. Baskı, Sakarya: Sakarya Yayıncılık.
  • Assael, H. (1992). Consumer Behaviorand Marketing Action. 4.Baskı Boston: Pwekent Publishing Company. Bongrand, M. (1992). Politikada Pazarlama, Çev. Fatoş ERSOY. İstanbul: İletişim Yayınları.
Ejovoc (Electronic Journal of Vocational Colleges)-Cover
  • ISSN: 2146-7684
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2011
  • Yayıncı: Kırklareli Üniversitesi